Sport

Swaney Elizabeth, a kétfarkú Sarki Róka

Egri Viktor
Egri Viktor

2018. 02. 20. 11:59

Korábban a témában:

Swaney Elizabethet importálni külön kategória. Ne tagadjuk, Swaney-nek lenni, Eddie a Sasnak lenni, Erik, az Angolnaként úszni az érdeklődő tömeg előtt, felemelő. A magad „porráleszekségét” milliónyi tévénézőnek megmutatni, engedve az összehasonlítást a titánokkal, bátorság, és önmagunk vállalása. Beteljesíteni kissé érthetetlen, de mégiscsak, saját álmod, az valami.

És még azt mondják nem mutatott be trükköt? Az Alley-oop és a Triple Cork nagyobb trükk, mint ilyen tudással kijutni az olimpiára?

Ráadásul annak ellenére is a magunkról teleszívott mellkassal hangoztatott sztereotípia kiteljesítése – ha egy magyar mögötted lép be a forgóajtón, akkor is előtted ér ki –, ha a Swaney legfőbb magyar kapcsolatának tekintett édesanya is Caracasban született, és csak a nagyszülők ismerték meg az őshazában a magyar virtust.

Swaney-nek az 1988-as olimpia és Eddie, a Sas szereplése után hozott MOB-szabályt sikerült elsőként kijátszania. Az olimpiai mozgalom legfőbb szervezete gyakorlatilag Coubertin eszméjét igyekezett ellehetetleníteni, amikor a részvételből úgy szándékozott kizárni az amatőröket, hogy a versenyeredményekhez kötötte a kvalifikációs kritériumokat.

A híressé vált magyar síző miatt írhatják át a szabályokat
Nagy vihart kavart a síakrobata Swaney Elizabeth produkciója, pedig ő csak a szabályokon belül mozogva teljesítette az álmát. A MOB viszont a mostani eset miatt újragondolja, hogyan is juthat ki valaki egy olimpiára.

Swaney a maga kategóriájában aranyérmet érdemel, mert egy olyan sportágban, ahol a harminc közé kerülés a résztvevők száma miatt csak indulási szándék, és jól kiválasztott verseny kérdése, elérte, amit akart. És a maga módján visszacsempészte Coubertint az örökké pénz, örökké győzelem olimpiára.

De melyik ország, melyik szövetsége indít egy nagy álmokat szövögető teknőst az állatok futóversenyén?

Ha nem feltételezzük a Woody Allen-i öniróniát, és fejlett humorérzéket, úgy csak egy lúzerszövetség. Mert Swaney nehezebb feladata az lehetett, hogy egy nem harmadik világbeli ország adja a nevét produkciójához. Vagy egy bármilyen. Mert Kenyában sem ő lenne a legjobb, ha bárki más megpróbálta volna.

De hogy egy olyan adja, amely nemzeti stratégiai ágazatként kezeli a sportot, és amelynek olimpiai tradíciói nem teszik kötelezőérvényűvé a cheerleader-síelők befogadását? Újabb aranyérmet érdemel, babérkoszorút a fejére!

Még az is lehet, hogy fülest kapott, hogy van egy ország, ahol akkora a sportőrület, hogy ha jelentkezel, még ha nincs is, látatlanban intéznek neked állampolgársági papírokat, és külön miniszterelnök-helyettest tartanak, hogy minél többen legyenek.

Senki sem nézte meg, mit tud Swaney
A Magyar Síszövetség közleményben reagált a magyar színekben kínos gyakorlattal utolsó helyen végző versenyző szerepeltetésére.

Szerencséjére pont ehhez az országhoz vezetett a családfa alsóbb része, így ahogy nyilatkozta, neki még esküt sem kellett tennie. A Utah Jazz nem engedte pom-pom lányává válni, a venezuelai szkeletonsporton keresztül nem vezetett számára út a nagy pódiumra, de a magyar ősökkel megütötte a főnyereményt.

DeAndre Kane kosárlabdázó után, akinek európai útlevél kellett, és bár nem tudott magyarul és az országról sem tanult meg semmit, hogy magyar legyen, majd emlékezetes módon nem jelent meg a válogatott edzőtáborában az Eb előtt, egy újabb leleményes amerikai.

Csak telefonálnia kellett. Mindenképpen eredmény kell! A sísport magyar vezetői ennek szorításában honosítgatnak, vagy fogadnak be mindenkit bekötött szemmel?

A síszövetség hasznavehetetlen horvátot is magyarított, most pedig rásiklottak a tányéraknára. De ne vegyük el a sportdiplomáciai érdemeket. Swaney sporttörténelmet írt. Az első és a valaha volt legjobb magyar félcső olimpiai eredményt érte el. És meg is változtatta a kultúránkat. Majd levélben szavazhat. Szerintem a kétfarkúakra fog. Swaney Elizabeth, a kétfarkú Sarki Róka.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.