Sport téli olimpia 2018

„A téli olimpián még sosem hallottak ennyit Magyarországról”

Több cikkben is foglalkoztunk már Swaney Elizabeth-tel, aki magyar színekben indult a phjongcshangi téli olimpián a síakrobaták félcsőversenyében és lett ott úgy az utolsó, hogy nem mutatott be egyetlen trükköt sem, csak végigcsúszott a pályán. Sokan elmondták mér a véleményüket, a 33 éves Swaney is adott azóta nyilatkozatot, míg a szövetség magyarázkodott egy kicsit.

Az utolsó helyezett magyar síakrobatán röhög az internet
Swaney Elizabeth trükkök nélkül mutatta be a gyakorlatait, pedig ennek a sportágnak pont az lenne a lényege.

Kedden, a Facebookon az a Gyarmati Panka is megosztotta a gondolatait, aki sípcsonttörése és a vk-futamok kihagyása miatt maradt le Phjongcshangról. Snowboard slopestyle-ban indult volna, ahol korlátokon csúsznak és hatalmas ugratókon ugranak, szóval az is, ahogyan a félcső, extrémsport.

Meglepett, mikor megtudtam, hogy indulni fog Elizabeth, akit, bár nagyon pici a teli extrémsport világ, mégsem ismertem. Picit utánajártam, és már akkor meglepődtem a teljesítményén. Több barátnőm is van, aki hobbiszinten freestyle síel, de már évekkel ezelőtt is többet láttam tőlük. Sosem fordult meg a fejükben, hogy megpróbálják az olimpiát, reálisan mérték fel a helyzetet, nem gondolták, hogy ki tudnának állni a világ legjobbjai ellen

– írta Gyarmati, aki példaként felhozta, hogy amikor Szocsiba akart kvalifikálni – egy hellyel maradt le –, akkor több freestyle síelő fiúval utazott együtt, akik keményen készültek, ott voltak az összes versenyen és büszkén képviselték volna a hazájukat, mindenféle támogatás nélkül. Sokuknak nem lett meg a kvalifikáció és abba is hagyták a sportot.

A hazai freeski társadalom sem tudott róla, hogy van egy kvótánk, nekik meg sem adtak az esélyt a kijutásra.

Gyarmati Panka ezután arról írt, hogy rengeteg csalódott arcot látott a vk-futamok után, főleg az utolsót követően, amikor nem egy sportoló elsírta magát, mert nem jutott ki az olimpiára. És szerinte nem csak egy versenyről, hanem sorsokról van szó. Úgy véli, sok kiváló sportoló nem juthatott ki azért, mert mi kvótát kaptunk.

A téli olimpián ennyit talán sosem hallottak Magyarországról. Ezzel azonban nem csak önmagát hozta kellemetlen helyzetbe, hanem, bár egy szót sem beszél (magyarul – a szerk.), de hazánkat, és a freestyle sportágat is

– írta Swaney-ről.

Nem akarja őt támadni, mert ő kapta meg azt a támogatást a szövetségtől, amit korábban többen sem. (Itt kell megjegezni, hogy Swaney és a szövetség is azt kommunikálta, hogy a magyar-amerikai sportoló önmaga finanszírozta a felkészülését és a versenyeit is.)

Ő csupán nem gondolta át, de legalább megpróbálta, neki sikerült és talán még példát is tud mutatni, hogy semmi sem lehetetlen.

Gyarmati a végén pozitív hangot is megüt, szerinte így a szervezők is megtanulták, hogy érdemes lesz változtatni a kvalifikációs szabályokon. Erről már szó is volt Swaney hétfői produkciója után.

Az egyetlen kérdés, hogy ilyen áron megérte?

– zárta bejegyzését Gyarmati Panka.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik