Sport téli olimpia 2018

1988 óta várt Hollandia erre az aranyéremre

A holland Esmee Visser nyerte meg a phjongcshangi téli olimpia gyorskorcsolya-versenyeinek női 5000 méteres számát. Visser mögött az utolsó, hatodik futam két versenyzője végzett a második és a harmadik helyen. Ezüstérmes a világcsúcstartó cseh Martina Sáblíková lett, aki a szám címvédőjeként érkezett az olimpiára.

A gyorskorcsolyázóknál tovább tart a hollandok remeklése, akik az eddigi hét szám közül hatban szerezték meg az aranyérmet. A nőknél mind a négyet, méghozzá négy sportolójuk révén. A nőknél már hat érmes gyorskorcsolyázójuk van a phjongcshangi ötkarikás játékokon.

5000 méteren ugyanakkor sokat kellett várni az újabb holland győzelemre, az előző a szám olimpiai debütálásakor, 1988-ban volt, Yvonne van Gennip nyert akkor. Esmee Visser még nem élt akkor, nyolc évvel később született.

A 45 esztendős német Claudia Pechstein – Lillehammer, Nagano és Salt Lake City bajnoka, Torino ezüstérmese, Albertville bronzérmese – Szocsihoz hasonlóan ezúttal sem tudott dobogóra kerülni, pedig ő lehetett volna a legidősebb olimpiai érmes női versenyző. Az ötszörös olimpiai bajnok – kilencszeres olimpiai érmes – négy évvel ezelőtt az ötödik helyen végzett, ezúttal csak nyolcadik lett. A tavalyi kangnungi világbajnokságon elért második hely bizakodásra adhatott okot Pechstein számára, ám a phjongcshangi versenyben 15.20 másodperccel maradt el a szám 22 éves győztesétől.

Eredmény – gyorskorcsolya, női 5000 m

1. Esmee Visser (Hollandia) 6:50.23 perc
2. Martina Sáblíková (Csehország) 1.62 másodperc hátrány
3. Natalja Voronyina (Olimpiai Sportolók Oroszországból) 3.75 mp h.

Nyitókép: Europress/AFP/Jung Yeon-je

Ajánlott videó

Olvasói sztorik