Pályán kívül téli olimpia 2018

Kormánypropagandát ünnepel a fél világ

Mindenki elámult Észak-Korea lenygöző szurkolólányain a phjongcshangi téli olimpia női jégkorong-bajnokságán. A többszáz főből álló cheerleaderek már-már gépies, teljesen összehangolt mozdulatokkal éltetik csapatukat. A fél világ oda van, milyen kedvesek, aranyosak és életvidámak, valószínűleg az egész olimpia legnépszerűbb nem sporttal kapcsolatos beszédtémája a csoport.

A dolog szépséghibája, hogy az egész akció az észak-koreai diktatúra propagandája.

Az ötletgazda Kim Dzsongil volt és egyáltalán nem az első alkalom, hogy a kommunista diktatúrát éltető lányok sporteseményen tűnnek föl:

  • 2002-ben egy 288 fős szurkolói csapatuk vett részt a Busanban rendezett Ázsia-játékokon.
  • 2003-ban 306 fővel vonultak fel a Teguban rendezett nyári Univerziádén.
  • 2005-ben 125 fővel voltak jelen a lelátón az ázsiai atlétikai bajnokság alkalmával, Incseonban.
A lányokra külön ember vigyáz

A szurkolói csoportba szigorú feltételek teljesülésével lehet csak bekerülni. Nem csatlakozhat például a csoporthoz olyan, akinek bármilyen családtagja eltűnt vagy külföldön él. Legalább 165 cm magasnak kell lennie egy szurkolónak, ettől csak akkor térnek el, ha valaki “különlegesen jól néz ki”. Mindenek felett azonban a rezsimhez való teljes lojalitás az elvárás.

Megesik, hogy egy-egy szurkolóból ünnepelt sztár lesz az országban, de beszámolók szerint ennél sokkal sötétebb jövő is várhat a lányokra: huszonegyen büntetőtáborba kerültek, amikor a 2005-ös atlétikai bajnokság után beszéltek a csoport tevékenységéről. Ez pedig szigorúan tilos a szabályzat szerint.

A The Guardian további furcsaságokról is beszámolt. Az észak-koreai lányok úgy viselkednek, mintha egymást nem is ismernék. A csoport az egyik mérkőzést követően azután is a lelátón énekelt még, hogy nemcsak a játékosok, hanem az egész lelátó közönsége elhagyta már a stadiont.

A szurkolás egyébként nem hozott szerencsét az egyesített koreai csapatnak: Svájc és Svédország is nyolc góllal verte Team Koreát, Japán ellen viszont legalább egy gól összejött, tőlük 4-1-re kaptak ki. A hokitornát követően már a rövidpályás gyorskorcsolyások futamain látni a cheerleadereket.

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik