Sport téli olimpia 2018

Teljesült a tongai hős álma

A téli olimpia egyik különös figurája Pita Taufatofua. A tongai sportoló 2016-ban tekvondóban szerepelt a riói nyári játékokon, ám az idei olimpián is indul: a férfiak 15 kilométeres síkfutó számában. Nem mellesleg ő volt az, aki a mínusz tíz fokos megnyitón félmeztelenl vonult be.

Síelés közben mindig egy kicsit meghal a tongai félisten
Pita Taufatofua Rio után kitalálta, hogy ott akar lenni a téli olimpián is. Egy év alatt sikerült neki kvalifikálnia, sífutásban áll rajthoz.

Taufatofua homokban tudta gyakorolni a sífutást és sohasem titkolta, hogy számára már az óriási eredmény lenne, ha célba érne. Csütörtök reggel ez sikerült a tongainak, 114. helyen fejezte be a versenyt, a végső győztes Dario Cologna mögött 22 perccel és 57 másodperccel maradt le.

Az Eurosporton ugyan a 115. hely jelent meg, ám az olimpia hivatalos honlapja szerint 114.-ként ért célba a nemzeti hős, a kolumbiai Sebastian Uprimnyt és a mexikói German Madrazót tudta megelőzni. Összesen két versenyzőnek kellett feladnia a futamot, így semmiképp sem zárt volna utolsóként az első tongai, aki nyári és téli olimpián is szerepelt.

A mexikóival különösen jól kijött Taufatofua, a verseny végén a marokkói Samir Azzimanival hármasban ünnepelték, hogy sikerült a célbajutás.

Fotó: AFP / Odd ANDERSEN

Ugyanebben a számban volt egy magyar induló is a mezőnyben Kónya Ádám személyében, ő végül a 89. helyen zárt.

Téli olimpia 2018, Sífutás, férfi szabadstílusú 15 km, végeredmény:

1. Dario Cologna (Svájc) 33:43.9 perc.
2. Simen Hegstad Krüger (Norvégia) 18.3 mp hátrány
3. Gyenyisz Szpicov (OAR) 23.0 mp h.
…89. Kónya Ádám 5:43.3 p h.
…114. Pita Taufatofua 22:57.2 p h

Ajánlott videó

Olvasói sztorik