Sport téli olimpia 2018

Négy évet vártunk rá, de csak egy kiherélt hokitornát kapunk

Szerdán végre elkezdődik a férfi jégkorong a phjongcshangi téli olimpián, mégsem lehetünk felhőtlenül boldogok, mert a világ legjobb játékosai nincsenek ott Dél-Koreában.

A téli olimpiák egyik legjobban várt eseménye általában a férfiak hokitornája szokott lenni, amire 1998, Nagano óta a világ legjobb játékosai is eljöttek az NHL-ből és nagyjából két hét alatt megtudtuk, melyik a világ legerősebb jégkorongnemzete.

Ennek most vége.

2018-ban, Phjongcshangban ugyanis nem fognak pályára lépni az NHL-esek. A liga és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sem az anyagiakban, sem a biztosításokban nem tudott megegyezni, így megtörtént az a csúfság, hogy a legjobbak nélkül rendezik meg a tornát.

Már megint kivel tolnak ki? Velünk, szurkolókkal
Az NHL beintett az embereknek és nem engedi el a legjobbjait a 2018-as téli olimpiára. Cicaharc, amiből a játékosok és a szurkolók jönnek ki a legrosszabbul.

Jégkorongban minden évben rendeznek világbajnokságot, aminek megvan az a pozitívuma, hogy a nem rossz értelemben vett másod- és harmadvonalas garnitúráját is megismerhetjük a legnagyobb hokinemzeteknek. Ezt mindenki elfogadja, cserébe pedig négyévente tényleg a legerősebb keretek állnak össze, Sidney Crosbyék Kanadában, Alekszandr Ovecskinék az oroszoknál és még lehetne folytatni a sort. Ez a sorozat szakadt most meg és ez elég szomorú, mert a két említett klasszist már lehet, nem látjuk Pekingben.

Ki lehet így a nagy nyertes?

Miután kikeseregtük magunkat, azért azt is meg kell jegyezni, hogy az NHL-esek távolmaradása miatt egy kifejezetten érdekes és a megszokottnál talán jóval kiegyenlítettebb tornát láthatunk majd. Általában Kanada érkezik a legerősebb kerettel, most viszont az oroszok (Olimpiai Sportolók Oroszországból néven) lehetnek a nagy nyertesei az olimpiának.

A KHL a világ második legerősebb bajnoksága az NHL mögött, az orosz csapat pedig egytől egyig a kontinentális ligából behívott játékosokra épít. Egy aranyéremnél jobb reklámot el sem lehet képzelni a KHL-nek.

Az oroszok legutóbb 1992-ben, még FÁK néven nyertek olimpiai bajnoki címet.

Mellettük azok a válogatottak profitálhatnak még a meg nem egyezésből, mint például Svájc, amely általában kevesebb NHL-est vet be a többieknél, mégis a szűkebb világelithez tartozik már évek óta. Könnyen kihasználhatják, hogy a többiekhez képest őket érinti legkevésbé az NHL-NOB vita.

Azért meggyengült keretek ide vagy oda, Kanada, Finnország, Svédország, Csehország is erős csapattal érkezik, szóval butaság lenne azt mondani, hogy az amúgy legesélyesebb OAR csapata majd simán megnyeri az aranyat.

Pár éve még mindenki őket verte el, most a legjobbak között vannak
A dél-koreai jégkorong-válogatott megcsinálta azt, amire a divízió I/A-s világbajnokság előtt szinte senki sem számított: feljutottak az A csoportba.

A házigazda Dél-Korea is jól jöhet ki a mostani kavarodásból. A koreai projekt elég érdekesen alakul, ugyanis a nemzetközi szövetség (IIHF) feltételekhez kötötte a hazaiak indulását, ők honosítottak pár kanadait és hazacsábították szövetségi kapitánynak azt a Jim Paeket, aki két Stanley-kupát nyert anno a Pittsburgh Penguinsszel 1991-ben és 1992-ben Mario Lemieux és Jaromír Jágr oldalán – a cseh klasszis még 45 évesen is aktív, de az olimpián nem játszik. A munka egész szépen halad, tavaly nagy meglepetésre sikerült feljutniuk az A csoportos világbajnokságra (a magyarokat is megelőzve), azaz idén olimpiai szereplés és elitvébé szerepel a programban. Egyértelműen 2018 lesz a dél-koreai hoki aranyéve.

Kikre érdemes figyelni?

Ha nem is fog hemzsegni a torna a klasszisoktól, azért így is lesznek sztárok a mezőnyben.

  • Az OAR csapatában ott lesz Pavel Dacjuk és Ilja Kovalcsuk;
  • a kanadaiaknál az NHL-ben 738 meccset lehúzó Derek Roy;
  • a svédeknél a háromszoros világbajnok Joel Lundqvist, a Rangers kapusának, Henrik Lundqvistnek az ikertestvére;
  • az amerikaiaknál az a Brian Gionta, akit 39 évesen még mindig csábítanak vissza az NHL-be;
  • a szlovákoknál Ladislav Nagy, a cseheknél Martin Erat, a szlovénoknál Jan Mursak vagy a svájciaknál Vincent Praplan. A dél-koreaiaknál pedig a kapus, a honosított Matt Dalton mutat nekünk a nagy védések mellett egy furcsaságot, amiről itt írtunk bővebben.
Matt Dalton, a koreaiak honosított kapusa (Fotó: Europress)

Rajtuk kívül amiatt is érdemes lesz követni a meccseket, hogy kik lehetnek azok a tehetségek, akik az elkövetkező évek meghatározó játékosai lehetnek. Ilyen például az amerikai Troy Donato, az orosz Kirill Kaprizsov és Ilja Szorokin, az 1/1-es draftnak kikiáltott svéd Rasmus Dahlin és Eeli Tolvanen, a finnek 18 éves gólzsákja.

Kicsit fura lesz a lebonyolítás

12 fős a mezőny, három négycsapatos csoport lesz. Minden válogatott játszani fog három-három csoportmérkőzést, ezután azonban újdonság, hogy készítenek egy összesített táblázatot, melyről az első négy helyezett – a három csoportgyőztes és a legjobb csoportmásodik – automatikusan bejut a negyeddöntőbe, míg a többiek ki-ki meccset játszanak majd. Az ötödik a tizenkettedikkel, a hatodik a tizenegyedikkel, a hetedik a tizedikkel, a nyolcadik a kilencedikkel. A negyeddöntőktől már a megszokott formában megy majd a torna.

Az erőltetett menet szerdán egy OAR-Szlovákia és egy USA-Szlovénia összecsapással indul. Másfél hét múlva, az olimpia jövő vasárnapi zárónapján rendezik majd a döntőt.

A csoportok

A csoport: Kanada, Csehország, Svájc, Koreai Köztársaság

B csoport: Egyesült Államok, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia

C csoport: Svédország, Finnország, Norvégia, Németország

A nyitókép egy jól elkapott pillanat a 2016-os Euro Hockey Tour orosz-finn meccséről, ugyanis Pavel Dacjuk, Ilja Kovalcsuk, a kapus Igor Sestyorkin, valamint a finn Teemu Hartikainent is láthatjuk majd az olimpián. Annyi, hogy az oroszokat nem a saját mezükben. Fotó: Europress/AFP/Alexander Nemenov

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik