Sport

Djokovic is gratulált Fucsovics Mártonnak a Federer elleni meccs után

Bár három szettben kikapott a svájcitól az Australian Openen, a legendás John McEnroe is megdicsérte a játékát. Juan Martín Del Potro miatt pedig állva kellett öltöznie. A melbourne-i élményeiről beszélt a magyar teniszező, aki a jövő héten már a Davis Kupában szerepel majd a magyar válogatottal.

Nagyot fordult a világ Fucsovics Mártonnal az elmúlt egy évben. A korábban elkallódott tehetségnek tartott magyar teniszező egy éve ilyenkor még a világranglista 159. helyén állt, hogy aztán jöjjön a szeptemberi Davis Kupa-osztályozó, ahol elsősorban az ő játékának köszönhetően sikerült legyőzni az esélyesebbnek tartott oroszokat, a magyar válogatott pedig feljutott a világelitbe.

Fucsovics ezt követően bekerült az első százba a világranglistán, a bázeli tornán kifejezetten jól szerepelt, Marin Cilictől kapott ki a negyeddöntőben egy nagyon kiélezett mérkőzésen. 2018 pedig álomszerűen indult a számára: egy canberrai tornán a döntőig jutott, ahol Andreas Seppitől kapott ki, majd életében először szerepelt az Australian Open főtábláján,

ahol egészen a nyolcaddöntőig menetelt, azzal a Roger Federerrel játszhatott, akivel korábban volt szerencséje együtt edzeni.

Bár a svájci klasszis három szettben nyerni tudott, a hamarosan a 26-ot betöltő Fucsovicsot minden elismerés megilleti a teljesítménye miatt, az egyik játszmában például csak rövidítésben maradt alul. A menetelése során legyőzte a 13. kiemelt, amerikai Sam Querrey-t és a jövő héten toronymagasan karrierje legjobb helyezését éri majd el a világranglistán, a mostani számítások szerint a 63. hely környékén fog landolni.

Fucsovics Márton megérkezik a sajtótájékoztatóra (Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf)

Fucsovics, még mielőtt elutazik a Davis Kupa belgák elleni meccsére, tartott egy sajtótájékoztatót csütörtökön Budapesten. Arról beszélt, hogy ugyan fájó volt az év első tornáján, Indiában öt meccslabdáról kikapni, utólag nem bánkódik, mert így időben át tudott utazni Ausztráliába és fel tudott készülni a nagyon erős canberrai tornára és az Australian Openre.

„Akkor láttam meg a sorsolást, amikor bekerültem a canberrai döntőbe. Próbáltam csak arra koncentrálni, de elkerülhetetlen volt, hogy már az Openre is figyeljek. Örültem Radu Albotnak, mert többször játszottunk már korábban, és ugyan volt, hogy kikaptam tőle, de többnyire megvertem. Úgy érkeztem, hogy legalább egy mérkőzést nyerjek, hogy áttörjem azt a gátat, amit nem tudtam korábban egyszer sem. Az lett belőle, hogy hármat nyertem és végül Federertől kaptam ki” – mondta Fucsovics a sajtótájékoztatón.

Az öltözőben a legtöbbet Juan Martín Del Potróval találkozott, az argentin öltözőszekrénye Fucsovicsé fölött volt, sokszor el is foglalta a helyet a magyar teniszező elől, akinek így állva kellett öltöznie. Aztán ő hamarabb kiesett:

Hazament, lett egy kis szabad helyem.

Fucsovics Márton és edzője, Sávolt Attila (Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf)

Miután lement a Federer elleni mérkőzése, épp elkenődve üldögélt az öltözőben a vereség miatt, amikor odalépett hozzá az esti meccsére készülő Novak Djokovic.

„Gratulált, mondta, hogy jól játszottam. John McEnroe is megdicsért.”

Federer: Nehezen sikerült megtörnöm Fucsovicsot
A svájci zseni mindig elegáns, ez a mostani meccs utáni nyilatkozatában is érződött.

Fucsovics Melbourne-ben beugrott egy páros meccsre is, a japán Nisioka Josihito oldalán a hatodik helyen kiemelt Bryan testvérek ellen ragadott ütőt. Erről elmondta, hogy szabadnapja volt, egy könnyed edzés szerepelt a programjában, egy órával a kezdés előtt mondták neki, hogy be kéne ugrani. Meccsszerelés sem volt nála, edzője, Sávolt Attila ugrott el érte a hotelba. Ehhez képest szettelőnyben voltak, a döntő játszmában kaptak csak ki.

Sávolt Attiláék nehezen hagyták ott Melbourne-t (Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf)

Sávolt, aki korábban maga is játszott Federer ellen az Australian Open főtábláján, azt mondta, minden egyes nap élmény volt Melbourne-ben, nem csak azok, amelyeken játszott Fucsovics. Nehezen is hagyták maguk mögött Ausztráliát. Gyakorlatilag utolsóként estek be a tornára, onnantól kezdve pedig a teniszről szólt minden, nem volt idő várost nézni. Ezután kicsit visszatekintett a közös munkával töltött két évre.

Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, az Ausztrál Open volt az első versenyünk, meditációs gyakorlatokat csináltunk. Az egyik után – még selejtezőt játszott – Marci azt mondta, hogy azt képzelte el: főtáblára jutott és a Rod Laver Arénában Federerrel játszott. Két év kellett hozzá, de a hit és a munka meghozta a sikert.

Fucsovicsnak a következő időszak is elég mozgalmas lesz, jövő héten elutazik a Davis Kupa-csapattal Belgiumba, majd a budapesti challenger-torna következik a sorban. Pályára lép ezután Marseille-ben, Dubajban, Indian Wellsben és Miamiban is, azaz csupa rangos torna következik számára. De először a válogatottal bizonyítana.

Mindig mi voltunk az esélytelenek, mégis nyertünk. Képesek vagyunk a meglepetésre.

Aki Fucsovicsot akarja látni:

Február 3-tól már hazai közönség előtt lép pályára a magyar játékos, mégpedig a 20 millió forint összdíjazású a Hungarian Challenger Openen.

Ott minden teniszt szerető magyar szurkoló személyesen találkozhat vele.

Jegyek a verseny honlapján vásárolhatóak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik