Sport

Úgy látszik, Ljubomir Vranjesnek kell elvinni a balhét

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2018. 01. 19. 12:42

Korábban a témában:

A szerdai, csehek elleni vereség, a kiesés ténye után azonnal leadta az első figyelmeztető üzenetet a Magyar Kézilabda Szövetség. Közleményében úgy fogalmazott: „csalódást okozott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása is”.

A szövetség másra mutogatása péntek reggel az M4 Sport pénteki, Sportreggeli című műsorában folytatódott, ahol Zsiga Gyula szakmai igazgató is célzást tett a kettős szerepben dolgozó kapitány felelősségére.

Zsiga úgy fogalmazott, az MKSZ minden lehetőséget megadott Vranjesnek, hogy több időt foglalkozzon a férfiválogatottal, de a szövetségi kapitány nem élt ezzel.

Amikor Ljubomir Vranjes megérkezett, elkezdte a munkát a Veszprémmel és a válogatottal. Elég kevés idő állt a rendelkezésére, hogy megismerje a játékosait, pedig a szövetség minden lehetőséget megadott neki, hogy több időt foglalkozzon a nemzeti csapattal, de neki nem kellett. A svéd edző arra használta az Európa-bajnokság előtt rendelkezésére álló időt, hogy a saját elképzeléseit érvényre juttassa, arra viszont már nem volt ideje, hogy tanulmányozza a támadás és a védekezés közötti játékkapcsolatot, illetve a szélsők szereplését nyomás alatt. Nem volt olyan közvetítője, adott esetben magyar oldalról, aki a mostani próbálkozásait látva felhívta volna a figyelmét arra, hogy fölösleges, mert nem fog sikerülni

– vélekedett a szövetség szakmai igazgatója.

A szövetség részéről a nem várt kudarc – ami miatt a jövő évi vb-selejtezőn, nem lesz kiemelt, így cudar nehéz helyzetbe került a válogatott – felelősségének áthárítása már csak azért is érdekes, mert pont a Kocsis Máté vezette elnökség bízta meg a svéd állampolgárságú szakembert a kettős szereppel.

Márpedig egy Veszprém szintű, évek óta BL-győzelmi álmot kergető férfi kézilabdacsapat irányítása mellett nyilvánvalóan nem jut kellő idő a többi klubban pattogtató potenciális „játékos megismerésére”, a nagyobb figyelemre, a több időre a nemzeti csapat számára. A debütáló fél évben egészen biztosan nem.

Ezzel a szövetség szakmai igazgatójának, de még a veretes sportmúlttal nem rendelkező Kocsis Máté elnöknek is messzemenőkig tisztában kellett lennie. Már az ötlet megfogalmazása pillanatában.

Zsiga a tévériportban elismerte azt is, „magyar oldalról nem akadt szakember, aki szólt volna Vranjesnek, fölösleges amivel próbálkozik, mert nem fog neki sikerülni”.

Obligát kérdés; ha a szakmai igazgató ezt nyilvánvalóan látta, kinek, ha nem neki, mint a szövetség első számú vezető szakemberének kellett volna felhívni a kapitány figyelmét arra, tévúton jár?

Így, ha van is igazság abban, amit Zsiga Gyula összességében kritikaként megfogalmazott, a felelősség minimum 50-50 százalékban oszlik meg a szövetség és az általa kinevezett kapitánya között. De még az is lehet, inkább a szövetség oldalára billen a mérleg nyelve.

A 24.hu szakértője szerint a férfi válogatott kudarcának okai sokkal mélyebbre mutatnak annál, minthogy éppen ki a kapitány, hibázott-e valamiben, vagy sem. Aki kíváncsi a valós szakmai okokra, az itt elolvashatja elemzésünket.

Kézi-Eb: a történelmi kudarc és ami idáig vezetett
A magyar férfi kézilabda-válogatott történetében még nem akadt olyan Eb, vb és olimpia sem, amelyen szerzett pont nélkül kullogott haza. Tegnapig.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.