Sport

Kézi-Eb: ritka sunyiságot követett el a horvát kapitány

Lino Cervar csapata kritikus állásánál úgy szabálytalankodott az ellenfél játékosával, ami szerepköréből kifolyólag megengedhetetlen.

Attól még, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott a csehek elleni csúfos zakó után történelmi mélységben – nem akadt még olyan Eb, vb és olimpia sem, amelyen szerzett pont nélkül maradtunk a csoportkörben – kiszállt a horvátországi Európa-bajnokság további küzdelmeiből, még történnek érdekes dolgok. Sőt, megmagyarázhatatlanok.

Kézi-Eb: a történelmi kudarc és ami idáig vezetett
A magyar férfi kézilabda-válogatott történetében még nem akadt olyan Eb, vb és olimpia sem, amelyen szerzett pont nélkül kullogott haza. Tegnapig.

Ahogy csütörtök este beszámoltunk róla, házigazda horvátoknak is meleg volt a pite, Fehéroroszországot csak a végjátékban tudták felülmúlni – 25–23-ra győztek.

Sikerüknek köszönhetően harmadik helyen jutottak tovább a középdöntőbe, azonban péntek reggel már senki sem erről, hanem az utolsó fél perc történéseiről beszél.

Mutatjuk az esetet:

Huszonöt másodperccel a vége előtt, 24–23-as hazai vezetésnél a fehéroroszok támadhattak az egyenlítésért. Ekkor Lino Cervar, Horvátország 67 éves legendás szövetségi kapitánya előtt éppen üresbe indult volna Artur Karvacki. A jobbátlövő látva az esélyt a lehetséges gólszerzésre koncentrált, de eközben az oldalvonalnál hatalmas gesztusokkal csapatát irányító horvát edző is észrevette a szitut és átkarolta őt és ha tizedmásodpercekre is megakadályozta a továbbfutásban.

Az esetet senki, sem a játékvezetőknek, sem a zsűriasztal nem vette észre, holott az orruk előtt történt, csak utólag derült ki a felvételekből. Mindez csak azért érdekes, mert pár másodperccel az eset után belemenésért elvették a labdát a fehéroroszoktól, a horvátok pedig újabb góljukkal végleg eldöntötték a meccset.

Amikor Cervart a meccs után 24sata.hr megkérdezte az esetről, csak legyintett, mondván nem történt semmi különös.

Meglátjuk, az EHF utólag, a felvételek alapján meg meri-e büntetni a horvát kapitányt.

A norvégok elkapták a szerbeket

A világbajnoki ezüstérmes norvég válogatott öt góllal legyőzte Szerbia csapatát a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének első játéknapján. Az első félidőben a skandinávok három góllal elhúztak, de a 24. percben átvették az irányítást a szerbek, fordítani tudtak, a szünetben pedig döntetlen volt az állás.

A második felvonásban a sokkal hatékonyabban támadó és védekező norvég együttes egy 7-1-es, majd egy 5-1-es sorozattal eldöntötte a meccset. A Telekom Veszprém norvég játékosa, Kent Robin Tönnesen három gólt dobott, honfitársai közül Kristian Björnsen kilenc, Sander Sagosen pedig 12 lövésből egyaránt nyolcszor volt eredményes.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, I. csoport, Zágráb:
Norvégia – Szerbia 32-27 (17-17)
Horvátország – Fehéroroszország 25-23 (15-12)

Az állás: 1. Norvégia 4 pont/3 mérkőzés (96-87), 2. Svédország 4/2 (65-56), 3. Horvátország 4/3 (88-80), 4. Franciaország 4/2 (64-56), 5. Fehéroroszország 0/3 (76-90), 6. Szerbia 0/3 (74-94)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik