Élő Sport

A lengyelek elleni viharos második félidővel megvan a továbbjutás a kézivébén

A magyar női kézilabda-válogatott 31-28-ra győzött Lengyelország ellen, így a pénteki, Csehország elleni mérkőzéstől függetlenül bejutott a nyolcaddöntőbe a németországi világbajnokságon.

A továbbjutásért lépett pályára női kézilabda-válogatottunk Lengyelország a németországi világbajnokság csütörtöki játéknapján.

Ez nem afféle jól hangzó kijelentés volt, hanem tény: a lengyelek elleni két ponttal a csapat elérhette, hogy ne kelljen számolgatni a csehek elleni utolsó csoportmeccsen.

A vébé pocsékul kezdődött először megsemmisítő, 30-22-s vereséget szenvedtünk a címvédő norvégoktól, majd a svédek elleni találkozón kaptunk ki 25-22-re. Argentína ellen viszont hoztuk a kötelezőt 33-15-re és egy picit fellélegezhettek a lányok, de azt tudni lehetett, hogy a legfontosabb feladat csak most jön a lengyelek ellen.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány cserélt egyet szerdán: a rutinos Szucsánszki Zita is csatlakozott a társakhoz, míg Tóth Gabriella – aki egyébként is kevés lehetőséget kapott a világbajnokságon eddig – kikerült a csapatból, innentől tartalékként számít rá a csapat.

A mostani ellenfél, a lengyel válogatott remekül kezdte a tornát, 33-30-ra verte a svédeket, utána viszont a csehek némileg váratlanul négy góllal győzték le őket. Kedden aztán jött számukra is egy torokszorító vereség: Norvégia 35-20-ra verte Lengyelországot.

Így aztán a magyar és a lengyel csapat is két ponttal állt az egymás elleni meccs előtt, amely két gyors lengyel góllal indult. Nálunk az első percekben Görbicz Anita vitte a prímet, de gyorsan felnőtt mellé Kovacsics Anikó is. Bódi Bernadett góljával 7-6-nál vezettünk először, majd amikor a kapuban Bíró Blanka is elkapta a fonalat, ha elhúzni nem is sikerült, de állandósult a vezetésünk.

A félidőben 13-11 volt az állás, majd a második felvonást óriási elánnal kezdte a magyar csapat, Bódi és Klivinyi Kinga vezérletével percek alatt hat gólra hízott az előny.

A lengyelek még a hetest is kihagyták, a magyar csapat pedig remekül érezte meg, hogy most lehet megtörni az ellenfelet.

Egy kemény ütközés után a bírók piros lappal kiállították Kisfaludy Anettet, a lengyelek viszont az esetnél hosszú percekre elvesztették legjobbjukat, Karolina Kudlacz-Glocot.

A lengyel kapusok szinte nem is találkoztak a labdával, ami azt jelentette, hogy továbbra is hatékonyan sikerült befejezni a magyar támadásokat. Az utolsó percekre a nagy előny tudatában kicsit kiengedett a csapat, de három gól így is maradt, a 31-28-as sikerrel pedig a nyolcaddöntő már zsebben van.

A csoportkört pénteken a csehek ellen zárja a magyar csapat. Mivel a svédek legyőzték Argentínát, így az kiderült, hogy a magyar csapat nem lehet harmadiknál jobb a csoportjában. Ehhez az is elég, ha döntetlent játszunk a csehekkel.

Női kézilabda-világbajnokság, B csoport, 4. forduló:

Magyarország – Lengyelország 31-28 (13-11)
Bietigheim-Bissingen, 1700 néző
vezette : Alpaidze, Berezskina (oroszok)
gól: Kovacsics 8, Görbicz 5/2, Bódi 5, Schatzl 4, Klivinyi 3, Kisfaludy 2, Háfra 1 , Szekeres 1, Lukács 1, Zácsik 1, illetve Kudlacz 8/1, Achruk 6, Grzyb 4/1, Kobylinska 4, Janiszewska 3, Drabik 2, Roszak 1
kiállítások: 8, illetve 2 perc
hétméteresek: 2/2, illetve 2/4

További eredmény:
Svédország – Argentína 38-24 (17-13)
Norvégia – Csehország 34-16 (20-7)

A csoport állása:
1. Norvégia 8 pont
2. Svédország 6
3. Magyarország 4  (108-98)
4. Csehország 4 (105-117)
5. Lengyelország 2
6. Argentína 0

A csoport:
Románia – Angola 27-24 (14-14)
Szlovénia – Paraguay 28-22 (18-9)
Spanyolország – Franciaország 25–25 (10–11)

A csoport állása:
1. Románia 8 pont
2. Szlovénia 6
3. Franciaország 5 (109-81)
4. Spanyolország 5 (102-83)
5. Angola 0 (92-113)
6. Paraguay 0 (67-124)

A C és a D csoportban csütörtökön szünnap volt. A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

Tíz játékosunk lőtt gólt

Kovacsics állította meg a lengyelek gólsorozatát, de Kobylinska máris elkezdett egy újat. Rasmussen begyűjtött egy sárgát reklamálás miatt, Zácsik pedig a tizedik magyar lett, aki feliratkozott a gólszerzők közé. Kudlacz a hetedik góljával alakította 31-26-ra az eredményt.

Nem kéne azért felhozni őket

Janiszewska és Achruk révén két gyors gólt szereztek a lengyelek a kiállításunk első percében. Az előnyünkből így is megmaradt hat gól, amit aztán Kudlacz faragott le ötre. 29-24.

A szélről nagyon eredményesek vagyunk

Bódi és Achruk gólváltása után Schatzl gyönyörűen tette el a labdát a lengyel kapus mellett. Szucsánszki eladott labdájából baj is lehetett volna, de Roszak kihagyta a ziccert. Drabik javított, 28-21.

Hétgólos vezetésről indul a hajrá

Roszak potyagóljával használták ki a lengyelek az emberelőnyt, aztán Klivinyi harcolt ki hetest, ráadásul kiegyenlítődött a létszám, mert Zych is kiült két percre. Görbicz nagy erővel bevágta a hetest. 26-18. Kobylinka átlövése beakadt, 26-19.

Kisfaludy piros lappal kiszállt

Görbicz marad le egy lengyel támadásnál, de még ezzel is jól jártunk, mert a megszerzett labda éppen hozzá került, ő pedig gólpasszt adott Kovacsicsnak. Aztán Kisfaludy találta arcon az ellenfelét, amiért piros lapot kapott a bíróktól. Kudlaczot hosszan ápolták az eset után.

Levitték a cserekapust is

Klivinyi 9 méterről 87 km/h-val bombázott a lengyel kapuba. Zych nagy lövése a túloldalon mellé ment, nem úgy Schatzl próbálkozása, aki a bal szélről szomorította a lengyel cserekapust, akit vissza is ültettek a padra. Achruk góljával lett 24-17.

Szép volt a lengyel cunder

Achruk egy ütközés ellenére is belőtte, majd Grzyb cunderezte el a labdát Bíró mellett. Mielőtt nagyon közel jöttek volna a lengyelek, Szekeres vitt végig egy labdaszerzési utáni akciót. 22-16.

Alakul ez

Hetest kaptak a lengyelek, Kudracz bevágta, pedig Bíró érezte az irányt. Jött a magyar válasz, szép passzolgatás után Kisfaludy lőtt gólt, majd Bíró indítása után Bódi pöttyentette át a labdát a kapus fölött. 21-14.

Most lehet megtörni az ellenfelet

Grzyb szép egyéni akció után javította a kihagyott hetesét, de Kovaciscs megmutatta, hogy ő is ott folytatja, ahol az első félidőben abbahagyta. A lengyelek kapust cseréltek, a kapitányunk pedig időt kért.

Még a hetest is kihagyták

Bíró is elkapta a fonalat a kapuban, elöl pedig Klivinyi emelkedett ismét gólt érően. Grzyb hetesből szépíthetett volna, de még a kaput sem találta el, Schatzl viszont gyönyörűen lőtt a szélről. 18-12.

Két góllal vezetünk a félidőben

Kovacsics talpról lőtte az ötödik gólját, visszaállítva a háromgólos különbséget. Kudlacz végigszlalomozott a védőink között, így az első félidő után két góllal, 13-11-re vezet a magyar csapat.

Kovacsics szenzációs

Hasznos dolgokat mondhatott a lengyel edző, mert Kobylinska közelebb hozta az ellenfelet. Szerencsére Kovacsics tudja, mit kell csinálni a lengyel védelem ellen, most is ügyesen tört be, megint hárommal vezetünk. 12-9.

Először vezetünk kettővel

Háfra meglepő lövésével először vezettünk két góllal, aztán Bíró fogta ki Achruk túl flegma hetesét. Sajnos nem tudtunk elhúzni három góllal, Szucsánszki nem túl erős lövését Placzek kitolta. Aztán a kapufa ezúttal nekünk segített, így maradt a 10-8.

Kovacsicsnek nem sikerült, Görbicznek igen

Kovacsics már csak a kapussal állt szembe, de Placzek túljárt az eszén, pedig vezethettünk volna megint. Aztán ez Görbicz révén csak összejött, nagyszerű testcsellel hozta lövőhelyzetbe magát. A közösbe Bíró is belepakolta a magáét egy fontos védéssel.

A kettős hátrányt is egész jól megúsztuk

Kudlacz alakította 7-7-re az állást, aztán Grzyb révén ismét a lengyelek vezettek, hetesből talált Bíró kapujába. A büntető előtt Görbiczet is kiállították, így egy rövid ideig kettős emberhátrányban játszottunk. Amikor már csak mínusz egyben voltunk, Kisfaludy szedett össze egy kipattanót, és szépen lőtt a bal felsőbe. 8-8.

Már megint kiállítás, és megint nálunk

Először volt a pályán a Rasmussen által utólag beválogatott Szucsánszki, de nem ő szerezte meg a meccsen először a vezetést számunkra, hanem Bódi egy gyors indítás után. Utána viszont Schatzl volt túl kemény, és kiküldték 2 percre. 7-6.

Gól nélkül pörgött le az emberhtárányunk

Nálunk volt az első kiállítás a meccsen, Szekerest küldték ki, és bár a lengyelek majdnem egy percig támadhattak, nem sikerült kihasználniuk. Viszont mi sem tudtunk emberhátrányból betalálni, Mayer lövését Placzek védte. 6-6.

Olvasói sztorik