Élő Sport
Hungary's Anita Goerbicz in action during the women's handball world championships match between Norway and Hungary at the EgeTrans Arena in Bietigheim-Bissingen, Germany, 2 December 2017. Photo: Marijan Murat/dpa

Kézilabda-vb: kikaptunk a svédektől is

Aranyossy Áron
Aranyossy Áron

Frissítve: 2017. 12. 03. 20:502017. 12. 03. 17:51

A Norvégia elleni megsemmisítő vereség után újabb komoly feladat vár a magyar válogatottra: Svédország ellen kell talpra állni. Kim Rasmussen a tornát megelőzően úgy nyilatkozott, a legfontosabb a svédek elleni meccs lesz majd, mielőtt olyan meccsek jönnek, ahol a magyarok az esélyesek.

Vereség után mindig nehéz felállni, a siker pedig összekovácsolja a csapatot, ezért is lenne nagyon nagy szükség arra, hogy ma győzelemmel zárjuk a meccset. Ez a továbbiakra is lendületet adhat

– szögezte le az MTI-nek Pálinger Katalin, korábbi 254-szeres válogatott kapus vasárnap délután.

Felállni ugyan nem sikerült, de derekasan küzdeni igen. Megint nem kezdtünk túl jól, de a norvégok elleni mérkőzéssel ellentétben nem hagytuk elhúzni a svédeket. Az első félidőben végig fej fej mellett haladt egymás mellett a két válogatott. Főleg Klivinyi Kinga és az Érd játékosa, Jamina Roberts volt a gólfelelős, sokáig az ő külön gólversenyüket csodálhatta a közönség.

A tét meglátszott mindkét csapat játékán, a mieinknél Görbicz Anita, majd Kovacsics Anikó is hetest hibázott, de a svédek is rengeteg hibával játszottak. Érdemes kiemelni, hogy Bíró Blanka és Johanna Bundsen is végig remekelt, a magyar kapus a találkozó végén 36%-os mutatóval rendelkezett, a meccs legjobbjának választott skandináv hálóőr pedig 40 százalékkal fejezte be a meccset.

Szünetben 11-11 állt az eredményjelzőn és nehéz lett volna megmondani, melyik csapat tud majd a másik fölé nőni. Sajnos azonban a második játékrészben nyolc percen át nem sikerült betalálnunk, ez az idő pedig elegendő volt a svédeknek, hogy két, majd három gólos előnyre tegyenek szert.

Sajnos Isabelle Gulldén összeszedte magát és az első játékrész végén pihentetett Roberts is megállíthatatlan volt, a legnagyobb gond azonban megint a védekezésünk volt: akármikor gólt dobott a magyar csapat, gyakorlatilag azonnal lerohantak minket a svédek és azonnal gólt dobtak.

Kim Rasmussen több felállással is kísérletezett, de mindenki görcsölt, rendre hibát hibára halmoztunk, amikor pedig Bíró Blank három-négy bravúrt bemutatott a félidő derekán, mi is naggyá tettük Bundsent. A találkozó utolsó tíz percán már a négygólos előny sem volt ritka a svédek részéről, de Schatzl Nadine nagyon elkapta a fonalat és sorban szállította a bal szélről lőtt gólokat.

A végén még egy hetest is kihagytak a svédek, de ez már sovány vígasz, három góllal alulmaradtunk Svédországgal szemben.

Kézilabda-világbajnokság, csoportmérkőzések, 2. forduló

Magyarország – Svédország 22-25 (11-11)

Élő hírfolyam
60. perc

Vége a meccsnek

Még egy Görbicz Anita helyzetre volt időnk, ám Bundsen védeni tudott, másra pedig nem maradt időnk. A svédek kapusa lett a mérkőzés legjobbja is.

59. perc

Elúszott a meccs

Megint Schatzl volt eredményes és bár Bíró védett, belül védekeztünk, ezért hetest kaptak a svédek. Gulldén kihagyta, de a kipattanót már begyötörte sajnos. A hátul hibázó Kovacsics félelmet nem ismerve tört be középen, Blomstrand azonban egy 90 km/órás lövéssel válaszolt. Görbicz erre úgy bevágta a skandinávok kapujába a labdát, hogy ki sem jött a kapuból – beszorult a tartó vas és a háló közé. Mellegard simán hat méterről lőhetett, mi pedig eladtuk a labdát. A svédek 22-25-nél már nem kapkodnak, ráadásul Bódit is kiállítják, Hagman viszont kapufát lőtt.

55. perc

Nem tudunk közelíteni

Anna Lagerquist is kiáll két percre, de nem tudtuk Bódihoz eljuttatni a labdát, így megint jöhetnek a svédek. Két beállóssal játszottunk, mégis Schatzl szépített, de Toft Hansen menetrendszerűen meglövi a svédek válaszgólját. Schatzl szép ejtésére megint Toft Hansen dobott gólt. Hat perccel a vége előtt még mindig nem tudtunk faragni a hátrányunkból, sőt Schatzl próbálkozását Bundsen lábbal kivédte.

50. perc

Bíró Blanka tart meccsben minket

Nincs már 15 perc a meccsből, amikor négy gól már a svédek előnye és a skandinávok időt is kértek. Rasmussen hevesen gesztikulálva instruálta a mieinket, de Görbicz nem tudott betallálni – viszont szépen végigjátszottuk az időnket, így kiegészültünk. Schatzl Nadine egy labdaszerzés után bal szélről szépen gólt lőtt. Bíró háromszor is szenzációsan védett, de a magyarok is kihagyták a helyzeteiket, így marad a 17-20-as állás. Időt kérnek a svédek.

45. perc

19:05

Görbicz Anita negyedik kísérlete végre sikerült, az északiak viszont csak a kapufát döngették meg. Heteshez jutottak a svédek kétszer is, másodjára ráadásul Kovacsics is kiállt két percre. A meccs során először Janurik Kinga állt be a kapuba, de ő is tehetetlen volt Gulldénnal szemben, újra hárommal mennek a svédek. a nagy baj ezután jött: üres kapura mehettek volna a skandinávok egy labdavesztés után, Mayer Szabina pedig úgy szabáltyalankodott, hogy kiállították, így másfél percig kettős emberhátrányban kell játszanunk. Az értékesített büntetőre Görbicz válaszolt, 16-19.

40. perc

Elhúztak hárommal a svédek

Görbicz kapu mellé durrantott, ez már a harmadik rossz kísérlete Roberts viszont egy jó ritmusváltással helyzetbe került és először a mérkőzésen három gól az északiak előnye és csak Bírón múlt, hogy nem lett négy nem sokkal később. Klivinyi beállt és gyönyörűen lőtt a kapuba, viszont Robertson gyorsan elvégezte a középkezdést – szabálytalanul előre – és ebből rögtön újra betaláltak a svédek. Jamina Robertset kiállították Görbicz megráncigálásáért, de a lövés megint nem jó, marad a 13-16.

31. perc

Bíró ott folytatja, ahol az első félidőben abbahagyta

A mieink kezdik a második játékrészt, Háfra Noémi a jobb szélen tört be ügyesen, de Roberts villámgyorsan egyenlített. Bundsen és Bíró is jól kezdi, utóbbi hetest is fogott Kovacsics kiállítása után. Sajnos Gulldén ezután bebombázta a kapunkba. A kiállítás miatt kapus nélkül támadunk, de szerencsére Hagman kapu mellé lőtt félpályáról a labdaszerzést követően. Gulldén már nem ilyen elnéző, kegyetlenül bevarrta. Két gól a svédek előnye (12-14) és Kim Rasmussen inkább időt kér.

Félidő

18:35

Nem sikerült a svédek figurája, de időn túli szabaddobással még kaptak egy apró esélyt. A lövés messzire elrepült a kapunk fölött, így maradt a 11-11-es állás, ami igazságosnak mondható az első félidő alapján.

30. perc

18:29

Zácsik kapott két percet, ami után rögtön Gustin rögtön helyzetbe is került és betalált. Egy perccel később épp Gustin volt szabálytalan, a megítélt büntetőt Kovács Anna szépen bedobta, viszont sajnos elcseréltük magunkat az eset előtt ezért rövid időre kettős emberhátrányba kerültünk. Zácsik visszaért, de Gustin a jobb szélről betörve kapu mellé dobott. Háfra Noémi tört be jól középen és kiegyenlített másfél perccel a vége előtt, ám Mellegard rögtön ismét vezetést szerez a skandinávoknak. Támadásban hibáztunk ugyan, de Bíró megint parádésan védett, Kovács hetesével pedig egalizáltunk 15 másodperccel a vége előtt. Időt kérnek a svédek 11-11-nél.

25. perc

Nagyon szoros a hajrá

Kisfaludy Anettet kiküldték két percre, ezután Gulldén be is talált és bár a gólt nem tudtunk dobni emberhátrányban, Bíró Blanka már hat védését mutatta be. Kétszer is belemenést fújtak ellenünk, Blomstrand viszont távolról káprázatos gólt lőtt, így már két góllal a svédek vezetnek. Kim Rasmussen időt is kért hét perccel a vége előtt. Zácsik viszont csúnyán kapu fölé bombázott. Gulldén viszont elejtette a labdát, az ellentámadásból pedig Kovács Anna szépített. Ezután Bíró is szépen védett, Lukács viszont elakadt Bundsenben.

20. perc

Megtorpantak a csapatok

Klivinyi lövőcsellel elvitte a svéd védőket, majd Schatzlhöz passzolt, aki szépen lőtte ki a hosszú fölsőt bal szélről betörve. Újra heteshez jutottak a skandinávok, Gulldén viszont a fölső kapufára bombázott. Carin Strombergé az első kétperces kiállítás, de sajnos Schatzl Nadine lövése sem jó és a kapus nélküli svéd játéknál is pontatlanok voltunk, majd Bódi Bernadett is rosszul emelt. Mivel azonban Bíró is jól véd, marad a 7-7.

15. perc

Bíró Blanka elkapta a fonalat!

A magyar kapus kétszer is óriási bravúrral védett, Klivinyi pedig a mérkőzés során először vezetéshez juttatta a mieinket, majd rögtön meg is duplázta az előnyt, de erre Roberts góllal tudott válaszolni (6-5). Bódi nehéz szögből próbált bevetődve gólt szerezni, de Bundsen védett, a gyors ellentámadás végén pedig Roberts egyenlített. Háfra ellen lépés hiba miatt fújnak, Kovacsics pedig földre vitte az emberét, Isabelle Gulldén pedig a baal felsőbe vágja. (6-7).

10. perc

Sokkal jobb a védekezésünk szombathoz képest

Az érdi Roberts középről a kapunk bal és jobb oldalába is gólt lőtt, cserébe Klivinyi Kinga is betalált kétszer, így maradt az egygólos különbség nyolc perc után (3-4). Kétszer is elrontották a skandinávok a figurájukat, míg Görbicz a kapufára bombázott egy zseniális mozdulattal, majd újra heteshez jutottunk. Ezúttal Kovács Anna állt oda és mivel három a magyar igazság, ő már nem hibázott, ezzel 4-4 az állás.

5. perc

Nem kezdtünk jól

Nehezen törtük fel a svéd védelmet, a jogosan megítélt büntetőnket viszont Görbicz csúnyán kapu mellé dobta. Hagman viszont nem volt ilyen előzékeny a túloldalon, így három perc után megvan az első gól. Az ellentámadásból Kovacsics Anikó egalizált ugyan, de Hagman talpról ballal a jobb alsóba lőtt. Háfra ugyanolyan erőszakos, mint Norvégia ellen, megint hetest harcolt ki, ám Kovacsics büntetője is kimaradt.

1. perc

Elkezdődött a mérkőzés

A himnuszok után a svédek támadhattak elsőként, gyors adogatás után kétszer is védeni tudott Bíró Blanka.

17:56

Lőni, lőni, lőni!

A svédek kapusteljesítménye olyan gyenge volt szombaton, hogy cserével is alig akadt el bennük labda – érdemes lehet távolról is próbálkoznia a magyaroknak.

17:51

Köszöntjük olvasóinkat!

Hamarosan kezdődik a mérkőzés, az első találkozó előtt Kim Rasmussen azt mondta minden mérkőzés előtt talány, milyen napja lesz a válogatottnak – reméljük ma mi örülhetünk a végén!

Kommentek

A woman waves a Croatian flag from the window of a house, during a welcome party for Croatian national football team, a day after their Russia 2018 World Cup final football match against France, near the Bana Jelacica Square in Zagreb, on July 16, 2018. 
Croatian media on July 16 hailed their team as heroes after the small country's historic success in reaching the World Cup final where France beat them 4-2. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.