Élő Sport

A lengyelek elleni viharos második félidővel megvan a továbbjutás a kézivébén

A magyar női kézilabda-válogatott 31-28-ra győzött Lengyelország ellen, így a pénteki, Csehország elleni mérkőzéstől függetlenül bejutott a nyolcaddöntőbe a németországi világbajnokságon.

A továbbjutásért lépett pályára női kézilabda-válogatottunk Lengyelország a németországi világbajnokság csütörtöki játéknapján.

Ez nem afféle jól hangzó kijelentés volt, hanem tény: a lengyelek elleni két ponttal a csapat elérhette, hogy ne kelljen számolgatni a csehek elleni utolsó csoportmeccsen.

A vébé pocsékul kezdődött először megsemmisítő, 30-22-s vereséget szenvedtünk a címvédő norvégoktól, majd a svédek elleni találkozón kaptunk ki 25-22-re. Argentína ellen viszont hoztuk a kötelezőt 33-15-re és egy picit fellélegezhettek a lányok, de azt tudni lehetett, hogy a legfontosabb feladat csak most jön a lengyelek ellen.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány cserélt egyet szerdán: a rutinos Szucsánszki Zita is csatlakozott a társakhoz, míg Tóth Gabriella – aki egyébként is kevés lehetőséget kapott a világbajnokságon eddig – kikerült a csapatból, innentől tartalékként számít rá a csapat.

A mostani ellenfél, a lengyel válogatott remekül kezdte a tornát, 33-30-ra verte a svédeket, utána viszont a csehek némileg váratlanul négy góllal győzték le őket. Kedden aztán jött számukra is egy torokszorító vereség: Norvégia 35-20-ra verte Lengyelországot.

Így aztán a magyar és a lengyel csapat is két ponttal állt az egymás elleni meccs előtt, amely két gyors lengyel góllal indult. Nálunk az első percekben Görbicz Anita vitte a prímet, de gyorsan felnőtt mellé Kovacsics Anikó is. Bódi Bernadett góljával 7-6-nál vezettünk először, majd amikor a kapuban Bíró Blanka is elkapta a fonalat, ha elhúzni nem is sikerült, de állandósult a vezetésünk.

A félidőben 13-11 volt az állás, majd a második felvonást óriási elánnal kezdte a magyar csapat, Bódi és Klivinyi Kinga vezérletével percek alatt hat gólra hízott az előny.

A lengyelek még a hetest is kihagyták, a magyar csapat pedig remekül érezte meg, hogy most lehet megtörni az ellenfelet.

Egy kemény ütközés után a bírók piros lappal kiállították Kisfaludy Anettet, a lengyelek viszont az esetnél hosszú percekre elvesztették legjobbjukat, Karolina Kudlacz-Glocot.

A lengyel kapusok szinte nem is találkoztak a labdával, ami azt jelentette, hogy továbbra is hatékonyan sikerült befejezni a magyar támadásokat. Az utolsó percekre a nagy előny tudatában kicsit kiengedett a csapat, de három gól így is maradt, a 31-28-as sikerrel pedig a nyolcaddöntő már zsebben van.

A csoportkört pénteken a csehek ellen zárja a magyar csapat. Mivel a svédek legyőzték Argentínát, így az kiderült, hogy a magyar csapat nem lehet harmadiknál jobb a csoportjában. Ehhez az is elég, ha döntetlent játszunk a csehekkel.

Női kézilabda-világbajnokság, B csoport, 4. forduló:

Magyarország – Lengyelország 31-28 (13-11)
Bietigheim-Bissingen, 1700 néző
vezette : Alpaidze, Berezskina (oroszok)
gól: Kovacsics 8, Görbicz 5/2, Bódi 5, Schatzl 4, Klivinyi 3, Kisfaludy 2, Háfra 1 , Szekeres 1, Lukács 1, Zácsik 1, illetve Kudlacz 8/1, Achruk 6, Grzyb 4/1, Kobylinska 4, Janiszewska 3, Drabik 2, Roszak 1
kiállítások: 8, illetve 2 perc
hétméteresek: 2/2, illetve 2/4

További eredmény:
Svédország – Argentína 38-24 (17-13)
Norvégia – Csehország 34-16 (20-7)

A csoport állása:
1. Norvégia 8 pont
2. Svédország 6
3. Magyarország 4  (108-98)
4. Csehország 4 (105-117)
5. Lengyelország 2
6. Argentína 0

A csoport:
Románia – Angola 27-24 (14-14)
Szlovénia – Paraguay 28-22 (18-9)
Spanyolország – Franciaország 25–25 (10–11)

A csoport állása:
1. Románia 8 pont
2. Szlovénia 6
3. Franciaország 5 (109-81)
4. Spanyolország 5 (102-83)
5. Angola 0 (92-113)
6. Paraguay 0 (67-124)

A C és a D csoportban csütörtökön szünnap volt. A csoportok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe.

Nem remekelnek a védelmek

Megint Kovacsics egyenlített, de Grzyb ügyesen szedett össze egy bejátszást, és átdobta a labdát Bíró feje fölött. Szerencsére védekezésben a lengyelek sem remekeltek, és ezt Görbicz használta ki. 6-6.

Még nem vezettünk

Kudlacz olyan lendülettel ment rá a magyar falra, hogy esély sem volt őt megállítani, megint a lengyelek vezettek. Kovacsicsnak nem tetszett az állás, talpról elengedte, megszerezve hetedik gólját a tornán. Klivinyi indulása után át is vehettük volna a vezetést, de fölépattintotta. Így lett 5-4 helyett 4-5, Janiszewska talált be Bírónak.

Görbicz eddig hozza magát

Schatzl szerzett egy labdát, végig is vitte, ezzel egyenlítettünk, de Kudlacz erre gyorsan válaszolni tudott. Görbicz tört át a lengyel falon, szabálytalanul állították meg, hetest kaptunk érte, amit a győri klasszis bevágott. 3-3.

A kapufa nincs velünk

Két lengyel góllal indult a meccs, nálunk viszont csak két kapufa jött össze. Aztán Görbicz összeszedte végül a saját kipattanóját, és bevágta. 1-2.

A magyar kapitány jól ismeri az ellenfelet

A magyar csapatot irányító Kim Rasmussen dolgozott korábban a lengyel csapatnál is, így tökéletesen ismeri az ellenfél erősségeit és gyengeségeit. Reméljük, sikerül átadni játékosainak, hogy mire és kire kell leginkább figyelni!

Olvasói sztorik