Sport

Bakiparádé majd 4 milliárdért: hiba hiba hátán a Komjádiban

Rohamtempóban, 3,8 milliárd forintból újult meg a Császár-Komjádi Sportuszoda: átadták, átvágták a szalagot, hogy aztán sorra derüljenek ki a hiányosságok. Lapunk problémák sorát mutatja be.

Október végén képriportban mutattuk meg, milyen szép lett a “Komi”. Azóta kiderült: a látszat csal. Az uszoda impozáns látványt nyújt, ám nagyon sok a hiányosság, a trehányság. Lapunk számolt be arról, hogy a wellnessfürdőkre optimalizált beléptetőrendszer milyen problémákat okoz, és cikkünk megjelenése óta sokan keresik a szerkesztőséget, hogy beszámoljanak a gondokról. Íme – a közel sem teljes – lista.

Baj van a 3,8 milliárdért felújított Komjádi-uszodával
Hiába a sok ráköltött adóforint, egy apróságnak tűnő probléma miatt két hónapja minden úszó és vízilabdázó szív a be- és kilépésnél, átöltözésnél.

1. A szekrények mennyisége

Eddig mintegy 800 szekrény volt az uszodában, plusz cirka 20 kiadható vagy állandó használatú kabin. Immár a wellnessfürdőkből ellesett minta szerint koedukált az öltöző, de összesen csak 228 szekrény közül választhat az, aki jegyet vált. Ezek közül jelenleg 180 üzemel.

A maradék 48 azért nem, mert a zug, ahol ezeket elhelyezték olyan alacsony, hogy előfordult, az ott öltöző sportoló karjával véletlenül kihúzta a feje felett futó internetkábelt, ami blokkolta az egész uszoda internetellátását. Ezért lezárták.

Egy-egy szebb nyári délelőttön ezernél is több fürdő, napozó vendég – nem sportoló – érkezik a Komjádiba, májustól ők osztoznak majd ezen a szekrénymennyiségen. Borítékolható, hogy melegebb napokon reggel tízre kikerül a megtelt tábla…

2. Zuhany és mellékhelyiségek

A felhasználók részére az öltözőknél öt zuhany, három piszoár és két zárható mellékhelyiség áll rendelkezésre férfi oldalon, a nőin hasonló a helyzet – piszoár nélkül, persze. A WC-ajtókon belül nincs fogas, ami érthetetlen, hiszen oda az ember többnyire törülközővel, fürdőköpennyel érkezik, ha meg még nem öltözött át, akkor kabátban, táskával.

De ez a kisebb gond. A nagyobb az, hogy az uszodák többségében már mindenhol épített, csúszásmentes kővel burkolt zuhanyfülkék vannak. Az ilyenekben nem látszik, mivel a falon belül fut, a vízvezeték, a falból kiálló fixfejes, leszerelhetetlen rózsából ömlik a víz, de csak annyi, amennyit egy-egy nyomás után a víztakarékos – automata időkorlátos – nyomógomb enged.

Ehhez képest megdöbbentő látványt nyújt a leginkább munkásszállásra emlékeztető, mi több, veszélyesen csúszó – már többen elestek itt –, beépített zuhanytálca, a hagyományos fali csaptelep, az otthoni felhasználásban is alig egy évet bíró, aztán itt-ott mindig eresztő méteres gégecső, a végén lecsavarható zuhanyrózsa. Információnk szerint utóbbiból az elmúlt két hónap alatt már tucatnyi tűnt el.

 

3. A nyitott, ötvenes medence vízhőfoka

Többen jelezték, még meg sem érkezett az igazi tél, de a hidegebb, szelesebb, esősebb napokon, alacsony a nyitott, ötvenméteres medence vízhőfoka.

Alapesetben a sportuszodákban 26-27 fokos a víz, ehhez képest a zordabb novemberi napokon itt alig érte el a 23-24 fokot. A felújítás alatt a kazán hőcserélőjét kicserélték, ám az új nem képes ugyanazt a teljesítményt leadni, mint a régi.

Ha januárban az idő tartósabban nulla fok alá megy, esetleg a szél is elfújja a párnaként szolgáló meleg párát, 20-22, rossz esetben 20 fok alá mehet a vízhőfok. Úgy tudjuk, a Komjádi gépészei előre is megmondták volna, hogy ez így nem megy majd, ám nem kérdezte őket senki.

4. Ha már eső…

Az átadott és a közönség, illetve a sportolók által részlegesen használt uszoda több helyen beázik. Információnk szerint az emlékezetes októberi egynapos, jelentős mennyiséget hozó esőzéskor a fedett ötvenméteres medencetérben található nagy eredményjelző alatt csak esernyővel lehetett edzést tartani.

November közepén a hajnalban érkezők azt látták, épp az előcsarnok ázott be.

5. A fedett versenymedence világítása

Nagy bajban lehetett az uszoda vezetősége november elején, amikor a több nagy világeseményt megélő Komjádiról kiderült, hogy a vízilabda LEN Szuperkupát nem tudja közvetíteni a televízió. A sok pénzen felújított fedettben a lámpák nem termelték meg a közvetítéshez minimálisan szükséges luxmennyiséget. A közvetítéshez szükséges fénymennyiséget így ideiglenes fényforrásokkal  garantálta a kivitelező. A használt eszközöket biztos, ami biztos, ott is hagyták.

A fedett világítását amúgy nem a helyszínen lehet fel- és lekapcsolni, hanem a biztonsági őr főbejárati portánál lévő kuckójában. Hogy kinek jutott ez a megoldás az eszébe, azt nem tudjuk, de tény, előfordult, hogy a takarítónő véletlenül lenyomta, amivel lekapcsolta a fedett világítását.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

6. Apróságok

További, a fentiekhez képest apróságnak tűnő észrevételek.

  • Nincs egyetlen nagyméretű, a medencéből is látható falióra a kinti medencéknél.
  • Az uszoda Komjádi Béla utca felőli hátsó bejáratán ugyan kintről nem lehet bejönni, de bentről bárki számára nyitható az ajtó. Ha a rafinált vendég vesz egy jegyet 800 forintért, hátrasétál és beereszt negyven embert. Itt aktuálisan azért nincs portás és azért nem lehet jegyet venni, mert alapvetően a hely célja a mérkőzésre érkező szurkolók fogadása, beengedése.
  • A félszuterénben található csapatöltözőknek, amelyeket a beléptetőrendszer nem megfelelő működése miatt még nem tudnak használni a sportolók,  nincs ablaka, a plafonon található szellőztető rendszer próbálja majd az otthagyott vizes cuccokat megszárítani. A fönti közönségzuhanyban két hónap után már megjelent penészedés itt is föllelhető.

Számos olyan slendrián kivitelezői megoldásról érkezett fotó, amelyről azt gondoljuk, gyorsan kezelhető és csak a kivitelezés rohamtempója, a világbajnokság sürgető közelsége miatt maradhatott úgy, ahogy. Információnk szerint a Baj van a 3,8 milliárdért felújított Komjádi-uszodával cikkünk nyomán a felek szerdán leülnek a tárgyalóasztalhoz, hogy tisztázzák, a hibák kinek a felelőssége miatt álltak elő, illetve beszélnek arról, hogyan javíthatják ki ezeket.

vissza a címlapra

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.