Sport

Kosár-Eb: a világ egyik legjobb csapata ellen játszanak a magyarok

Vasárnap a kosárlabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében lépnek pályára Hanga Ádámék. Az ellenfél Szerbia lesz, amely a legutóbbi vébén és a riói olimpián is ezüstérmes volt, a kontinenstornán ugyanakkor rég szerepeltek jól. Beharangozó.

Már eddig is nagyon büszkék lehetünk a magyar férfi kosárlabda-válogatottra, de szerencsére még korántsem ért véget az Európa-bajnokság a csapat számára. Mint ismert, a csoportban előbb a cseheket vertük (48 év után ez az első nyert meccsünk az Eb-n), majd a társrendező Romániát, így továbbjutott az együttes Európa 16 legjobb válogatottja közé.

Ez volt a továbbjutást érő győzelmünk:

Mivel a C csoport negyedik helyén végeztek a magyarok, így abban biztosak lehettünk, hogy bivalyerős ellenfél jön a nyolcaddöntőben. Három lehetséges jelölt volt a D jelű hatos első helyére, a körbeverésből végül a szerbek jöttek ki a legjobban, így ellenük lépünk pályára vasárnap 14.15-kor.

Bár a spanyolok ellen egy tétnélküli, már-már edzőmeccs jellegű találkozót vívtunk csütörtökön, azért az utolsó negyedben megmutatta a címvédő, milyen az, amikor kicsit jobban odateszi magát. Az utolsó 10 perc elején feljöttünk 5 pontra, végül kikaptunk 23-mal.

Na, ennek a spanyol csapatnak a mezőnyben talán a legnagyobb riválisa Szerbia. Az a Szerbia,

amely a legutóbbi világbajnokságon és 2016-os riói olimpián is ezüstérmes volt az Egyesült Államok mögött, azaz lényegében a világ jelenlegi második legjobb csapatáról beszélünk.

A szerb kosárlabda aranykora a kilencvenes évek második felében és az ezredfordulónál volt, abban az időszakban a Vlade Divac vagy épp Dejan Bodiroga fémjelezte csapat sorra nyerte az érmeket, voltak olimpiai ezüstérmesek (1996), világbajnokok (1998, 2002) és Európa-bajnokok (1995, 1997, 2001). Ezután látványosan visszaesett a válogatott teljesítménye, de az utóbbi években ismét kezd kialakulni egy erős társaság.

Viszont az Európa-bajnokságokon van mit bepótolniuk. Bármilyen meglepő, de a kontinenstornán a 2009-es bronz a legutóbbi érmük. Két éve negyedikek voltak, előtte meg volt egy hetedik és egy nyolcadik hely. Most egyértelműen a dobogóért utaztak Isztambulba – D csoport küzdelmei már eleve Törökországban voltak.

Bogdan Bogdanovic bontja meg a lett védelmet Fotó: Europress/Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

Aleksandar Djordjevic szövetségi kapitánynak nem volt könnyű dolga a keret összetételekor, kulcsjátékosok sora mondta le a szereplést ilyen-olyan okokra hivatkozva. Viszont az jelzi a mostani szerb kosárlabda erejét, hogy így is egy nagyon mély kerettel sikerült indulni az Európa-bajnokságon, amelynek első számú sztárja a dobóhátvéd, Bogdan Bogdanovic, aki Euroligát nyert idén a Fenerbahcéval, következő szezonban pedig bemutatkozik az NBA-ben A 25 éves játékos a Sacramento Kingshez írt alá.

Bogdanovic most az Eb-n a hetedik legeredményesebb játékos a csoportkörben dobott pontok alapján, mérkőzésenként 19,8 pontot átlagolt 44 százalékos hatékonysággal, a pálya bármely pontjáról veszélyes. De van NBA-ből érkező centerük is, Boban Marjanovicot ugyan szépen jegelik Detroitban a tengerentúlon, de 221 centiméteres magasságára itt Európában nem sok csapatnak van ellenszere, ő is átlagol azért közel 13 pontot.

A belgák elleni győzelem is kellett a szerb csoportelsőséghez:

Ahogy a magyar válogatottra, úgy a szerbre is igaz, hogy nagybetűs csapat. Testvériesen megosztoznak a pontokon, szépen járatják a labdát, az egész mezőnyben a harmadik legtöbb asszisztot a szerbek szállították, szám szerint 107-et.

Ebben a mutatóban például a magyarok voltak az utolsók a csoportkörben, mindössze 62 gólpasszunk volt.

De amin a magyar válogatottnak leginkább javítani kellene a nyolcaddöntőre, az a dobáspontosság. Hanga Ádám és Vojvoda Dávid is ott vannak a legponterősebb játékosok között a mezőnyt nézve, viszont a magyar válogatott összességében a leggyengébb hatékonysággal, 37,3 százalékkal dolgozott a mezőnyből a csoportmeccsek alatt – míg a szerbek 45 százalékkal átlagolnak 80 pontot mérkőzésenként. A triplázás az, ami lehúzza nálunk a számokat, csak minden negyedik hármas megy be a statisztika szerint. Persze nem a spanyolok elleni találkozóból kell kiindulni, de azért jó példa volt ott is, hogy voltak tiszta dobóhelyzetei a magyar csapatnak, de ezek többsége kimaradt. 70 magyar rádobás volt a 40 perc alatt, ebből csak 22 talált be.

A magyar válogatott a kellő önbizalommal várja a találkozót. Sztojan Ivkovics a továbbjutás kiharcolása után azt mondta, a negyeddöntőbe vágynak. A kapitány szerint, ha nem tűzöl ki magad elé nagy célokat, akkor elveszel. Úgyhogy ők kitűztek.

Van tudáskülönbség a két csapat között, amit eddig játszottunk, az itt már nem lesz elég

mondta Ivkovics azt követően, hogy kiderült: Szerbia lesz az ellenfél a nyolcaddöntőben.

Hanga Ádám, aki a spanyolok elleni mérkőzést fájós lába miatt kihagyta, is a célokról beszélt a Románia elleni győzelem után. Ő az egyiket már elérte, azaz a továbbjutást, úgyhogy most újat tűzött ki.

Hogy mi a következő cél? Az, hogy odamegyünk Isztambulba és teljesen mindegy kivel fogunk játszani, győzni akarunk.

A szerb kaitány, Aleksandar Djordjevic Hanga Ádámot és Vojvoda Dávidot emelte ki a magyar válogatottból, de megjegyezte, hogy Keller Ákosra is figyelniük kell. Nem becsülik le a magyar csapatot, de arra készülnek, hogy megmutassák a pályán a két csapat közti különbséget.

Vasárnap délután tehát a magyar válogatott számára is elkezdődik az Európa-bajnokság egyenes kieséses szakasza. Ha valami csoda folytán sikerülne túljutni a szerb válogatotton, akkor a következő körben az olasz-finn párharc győztese következne.

Kosárlabda-Eb, nyolcaddöntő

Szerbia – Magyarország 14.15


A két csapat útja a nyolcaddöntőbe

Magyarország:
Magyarország-Horvátország 58-67
Magyarország-Montenegró 48-72
Magyarország-Csehország 85-73
Magyarország-Románia 80-71
Magyarország-Spanyolország 64-87

Szerbia:
Szerbia-Lettország 92-82
Szerbia-Oroszország 75-72
Szerbia-Törökország 80-74
Szerbia-Nagy-Britannia 82-68
Szerbia-Belgium 74-54

Dőlttel szedve a győzelmek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik