Sport

48 évet vártunk erre a győzelemre, de megérte

Magyarország a csehek legyőzésével nem csak egy hosszan tartó rossz sorozatnak vetett véget, de nagyot lépett afelé, hogy bejusson Európa 16 legjobb csapat közé. Kedden a románok ellen kellene nyerni.

2017. szeptember 4-e csupa nagybetűvel vonul majd be a magyar kosárlabda történelemkönyvébe, a férfiválogatott ugyanis 48 éves átkot megtörve ismét meccset tudott nyerni az Európa-bajnokságon. Kiemelten fontosat ráadásul, mert a csehek elleni 85-73 azt is jelenti, hogy nagy esély van a továbbjutásra. Az alábbiakban pontokba szedtük, minek köszönhető, hogy ilyen hosszú idő ismét győzelmet ünnepelhetünk a kontinenstornán.

A mérkőzés összefoglalója:

Nem a létszámbővítés miatt nyertünk

Nem mondhatni, hogy sűrű résztvevői lennénk az Európa-bajnokságoknak, mert ahhoz képest, hogy 1955-ben aranyérmes volt Magyarország, ahhoz képest 1969 után 1999-ben voltunk kint ismét (akkor három vereségünk volt), és ugye most. Sokszor elhangzik a mostani kosár-Eb kapcsán, hogy ez már nem ugyanaz, mint régen, merthogy nem 16, hanem 24 csapatos a torna. De már 2011 óta ez a formula, szóval ez nem új dolog.

A mostani siker sokkal inkább betudható annak, hogy míg az 1999-es Eb-szereplés után a magyar klubcsapatoknak elsősorban anyagi okok miatt teher volt egy-egy európai torna, addig az elmúlt években már sorra mennek ki az együttesek a nemzetközi porondra, ebből pedig a játékosok és a válogatott is rengeteget profitálnak.

Közben Sztojan Ivkovics 2013-as kinevezése óta valami elindult a férfi válogatottnál is. Két éve is csak két pont híján maradtunk le a kijutásról, vagyis nemzeti együttesünk már egy ideje ismét készen áll arra, hogy visszatérjen Európa legjobbjai közé. Ennek, úgy látszik, most jött el az ideje.

Eb-selejtező: a focisták után a kosarasok tettek csodát
A magyar kosárlabdaszurkolók olyat élhettek át szerda este, amit csak nagyon ritkán az elmúlt évtizedekben.

Hiányzott a cseh vezérbika

Mindig az a legjobb csapat, amelyik rendelkezésre áll, de azt azért meg kell jegyezni, hogy a csehek leginkább akkor váltak elkaphatónak előzetesen is, amikor kiderült, hogy a legjobb játékosuk, az NBA-t is megjárt, jelenleg a Fenerbahcét erősítő és a török klubbal Euroligát nyerő Jan Vesely a hosszú szezon miatt lemondta az Eb-szereplést. Persze nem csak ezen múlt hétfői, de míg két évvel ezelőtt elsősorban Vesely jó játékának köszönhetően bravúrosan szerepeltek a csehek és végül a hetedikek lettek, most könnyen már a csoportkörben véget érhet számukra a torna.

Így kell kezdeni egy meccset

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar válogatott két kemény mérkőzéssel indított. Nyitásként egy negyedre volt a kosárcsoda a horvátok ellen (végül kikaptunk a jó erőkből álló riválistól), majd jött szombaton a Montenegró elleni találkozó, amin elég nagy verést kaptunk. Hiába volt benne abban a mérkőzésben a bravúr lehetősége, utólag már mindenki úgy állt hozzá, jobb lesz minél előbb elfelejteni azt az összecsapást.

Nos, a jelek szerint sikerült, egy nap pihenő után hanga Ádámék úgy nekiestek a cseheknek, öröm volt nézni.

79 másodperc alatt már 7-0 volt ide az állás és nem jártunk az első negyed felénél, amikor 13-2 volt ide. A cseheknek ugyan voltak fellángolásaik, de összességében a találkozó során 6-7 pontnál nem sikerült közelebb férkőzniük.

Hanga Ádám

Ilyen, amikor egy válogatottban ott van Európa egyik legjobb kosárlabdázója. Hangának az NBA-álom összetörése, majd a viharos klubváltása miatt nem volt szokványos nyara, ez a teljesítményén azonban egyáltalán nem látszik. Még úgy sem, hogy az első, horvátok elleni mérkőzésen egy rossz esés után megsérült.

Csehország ellen igazi klasszisteljesítményt nyújtott, a hátára vette a csapatot és húzta magával a többieket. 31 pontot szerzett úgy, hogy 16 mezőnykísérletéből 10 is betalált. 9 triplájából 6 is a gyűrűben landolt. Volt 8 gólpassza és 8 lepattanója is, ismét bizonyította, mennyire sokoldalú játékos.

Hanga klasszis produkciója:

Ez nagybetűs CSAPATMUNKA volt

Hanga extra teljesítménye mellé bizony kellettek a többiek is. Vojvoda Dávid például ismét tüzelt becsülettel, és bár a triplái nem ültek annyira, azért 18 pontot így is betett a közösbe, sokszor fontos pillanatokban. Rosco Allen is egyik legjobb mérkőzésén van túl a válogatottban, de említhetnénk akár Perl Zoltánt és Keller Ákost is.

Na meg Ivkovicsot is ki kell emelni, jó húzás volt erre a mérkőzésre Kovács Pétert kezdetni irányítóban, hasznos játékkal hálálta meg a bizalmat.

Nem mellesleg ezúttal beestek a dobások, a kétpontosak 60, a triplák 38 százalékkal érkeztek, ami a korábbiakhoz képest elég nagy előrelépés. Hogy egy kicsit fanyalogjunk is, a 67 százalékos büntetőzésen csapatszinten azért lenne mit javítani a folytatásban.

És még nincs vége

Kedden este 19.30-kor ismét pályára lép a csapat Kolozsváron, az ellenfél a házigazda Románia lesz. A román férfikosárlabda elég mélyen van, ha nem lennének ők az egyik társrendező, az Európa-bajnokság közelében sem lennének. A találkozó esélyese egyértelműen a magyar csapat, márpedig egy újabb győzelem szinte biztosan továbbjutást érne.

Nehéz meccsünk lesz, úgyhogy nyugalomra intek mindenkit, maradjunk szerények és visszafogottak

– mondta Ivkovics a hétfői győzelem után.

Egy Eb-n aratott győzelemre 48 évet kellett várni. Az újabbra pedig lehet, hogy csak egy napot.

Eredmény – kosárlabda-Eb, 3. forduló, C csoport (Kolozsvár)

Magyarország-Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15)

A magyar pontszerzők: Hanga 31, Vojvoda 18, Perl 12, Allen 10, Keller 6, Eilingsfeld 3, Ferencz 3, Karahodzsics 2

Az állás: 1. Spanyolország 6 pont (283-166), 2. Horvátország 6 (217-188), 3. Montenegró 4 (204-223), 4. Magyarország 4 (191-212), 5. Csehország 4 (212-246), 6. Románia 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik