Élő Sport

A címvédő spanyolok ellen is helytállt a magyar kosárválogatott

Bár a címvédő Spanyolország 87-64-re nyert csütörtökökön a kosárlabda Európa-bajnokságon, a magyar nemzeti csapat minden elismerést megérdemel, mert Hanga Ádám nélkül is sokáig tartotta a lépést a riválissal. Pau Gasol Eb-történelmet írt, most pedig már csak az a kérdés, ki lesz az ellenfelünk a nyolcaddöntőben.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott 1999 után szerepel ismét az Európa-bajnokságon. Hanga Ádámék először szoros meccsen kaptak ki Horvátországtól, majd jött egy Montenegró elleni üresjárat. Hétfőn aztán történelmi sikert arattunk a csehek ellen (legutóbb 1969-ben nyertünk mérkőzést az Eb-n), majd a keddi, Románia elleni győzelem azt jelentette, hogy

bejutott Európa legjobb 16 csapata közé Sztojan Ivkovics együttese.

A vasárnapi nyolcaddöntő előtt volt még egy csoportmeccs, méghozzá a címvédő, eddig minden ellenfelén átgázoló (na jó, a horvátok elleni rangadó szoros volt) Spanyolország volt az ellenfél, talán mondani sem kell, hogy nem mi voltunk az esélyesek.

Fotó: Europress/AFP/Daniel Mihailescu

A találkozó legelején még vezettek is a magyarok, de aztán a spanyolok Pau Gasol vezérletével fokozatosan növelték az előnyüket. A spanyol klasszis egyébként történelmet írt:

a második negyed elején minden idők legeredményesebb játékosa lett az Európa-bajnokságok történetében.

A magyar csapatból ezúttal Ferencz Csabát kell kiemelni, aki úgy dobálta a triplákat, mintha nem lenne holnap. A harmadik negyedet aztán kis híján megnyerte a csapat, csak egy triplával tudtak fordítani a spanyolok a végén.

A negyedik játékrészt 8-0-val kezdte a magyar válogatott, azaz feljöttünk öt pontra (55-60), de a spanyolok a végére nagyon sima győzelmet arattak, 87-64-re nyertek. A végeredmény azonban túlzó, a meccset inkább kiülő Hanga Ádám nélkül is becsülettel küzdött a magyar csapat a címvédő ellen.

A magyaroknál a 17 pontos Ferencz volt a legeredményesebb, a túloldalon Pau Gasol 20-szal zárt.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány egyébként azt mondta a románok legyőzése után, hogy készítenek egy közös fotót a spanyolokkal. Ez a mecs előtt megtörtént:

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Most két szünnap és isztambuli utazás vár a magyarokra, aztán vasárnap a nyolcaddöntő. Egyelőre még nem tudni ki ellen, de még ma kiderül.

Eredmény – kosárlabda-Eb, C csoport, 5. forduló

Magyarország – Spanyolország 64-87 (10-22, 19-19, 17-19, 18-27)

Pontszerzők: Ferencz 17, Vojvoda 10, Perl 9, Tóth 7, Allen, Eilingsfeld, Wittmann 5-5, Keller, Ruják 3-3 illetve P. Gasol 20, Rodriguez, W. Hernangomez 15-15, M. Gasol 10, J. Hernangomez 8, Rubio 6, San Emeterio 5, Navarro, Oriola 3-3, Sastre 2

Az összefoglaló:

IV. negyed: 36-40. perc

Lépnének el a spanyolok, de Tóth egy hármassal jelentkezett most, szóval a várthoz képest még mindig szorosabb a mérkőzés (60-71). Spanyol büntetők után Eilingsfled sarkazott el szotyiért két védőt és dobott ziccert. Aztán Oriola triplája hullott be (62-77).

Rodriguez a triplavonalon túlról, Willy Hernangómez ziccerből eredményes, úgyhogy most már 20 pont van közte (62-82). Perl büntetőire Willy Hernangómez válaszolt egy duplával, majd Rodriguez egy triplával.

87-64-re nyertek a spanyolok.

IV. negyed: 31-35. perc

És akkor itt is vagyunk a záró tíz perccel. Ruják is itt van, távoli hármassal jelezte ezt (49-60). Spanyol támadófalt után Vojvoda dobott triplát, közelítünk a spanyolokhoz (52-60)! Ott az újabb hármas, Ferencz (55-60)! Juan Hernangómez megszerzi a spanyolok első pontjait a negyedben (55-62).

Most Willy Hernangómez büntetőjével, majd kettesével menekülnek a spamyolok (55-65). Vojvoda-Tóth összjáték után tuóbbi dobta be a ziccert (57-65).

III. negyed: 26-30. perc

Spanyol hármassal indul a negyed második fele, San Eemeterio volt az elkövető (33-50). Ferencz ma az emberünk, most ha nem is hármast, de egy duplát dobott be, hogy aztán Rubio trojkája akadjon be a gyűrűnkbe (35-53). Marc Gasol büntetőire, majd Willy Hernangómez kosarára Perltől jön a válasz, méghozzá egy hármas formájában (38-57).

Na, még egy magyar hármas (a nyolcadik), ezúttal Eilingsfeld dobta (41-57). Aztán spanyol támadóhiba, utána pedig Vojvoda-tripla (44-57). Aztán labdaszerzés és Perl ziccer (46-57), időt kértek a spanyolok.

Rodriguez triplája akadt be, ez azt jelenti, hogy a spanyolok nyerték a negyedet 19-17-re. Az állás pedig 46-60.

III. negyed: 21-25. perc

Ünnepléssel kezdődött a második félidő, Pau Gasolnak járt a taps, aki ugye immár az Eb-k történetének legeredményesebb játékosa. Mar Gasolé az első ké pont a negyedben, büntetőből szerezte (29-43). Ott a magyar alley-oop! Vojvoda tette fel Kellernek a labdát, a spanyol védők sehol se voltak (31-43).

Na jó, most visszakaptuk, Rubio passzát Pau Gasol húzta be a gyűrűbe (31-45). Nem ez az Európa-bajnokság legpörgősebb negyede, lement eddig közel 5 perc és 6 pont esett összesen.

Witmann volt kellőképpen bátor, betört, egy magas ejtéssel túljutott a blokkon a labda és még be is szédült a gyűrűbe, szép volt (33-45). Pau Gasol a túloldalon dobott két büntetőt, mindkettőt a gyűrűbe (33-47).

II. negyed: 16-20. perc

Pau Gasol süllyesztette el a második tripláját a magyar gyűrűben (18-33). És ezzel egyébként az Eb-k történetének legeredményese játékosa lett. Ferencz is bevert egy hármast (21-33).

Gasol dobott be két újabb büntetőt, csak hogy tovább javítsa a rekordot (21-35). Amúgy tényleg érződik, hogy egyik csapatnak sincs tétje ennek az összecsapásnak, elég gyorsan pörögnek a percek, már mindjárt vége az első félidőnek.

Ferencz csípte el az ütemet, már a harmadik tripláját dobta. erre Marc Gasol válaszolt. Aztán Ferencz dobot be még egy triplát, bravó (27-37)!

Két újabb büntető, Marc Gasol értékesíti őket, aztán kimaradt magyar dobás után újabb spanyol büntetődobások, ezúttal Pau Gasol, ő sem rontott (27-40). Na, még Perl dobása akadt be, a félidőben 29-41 az állás.

II. negyed: 11-15. perc

Rövid szünet után már megy is a második negyed, a miénk volt az első támadás, de sajnos kimaradt. Rodriguez triplája hullik be, majd oda-vissza kimaradt egy-egy támadás, hogy aztán Wittmann üres triplája pattanjon ki a gyűrűről. Ferencz hármasa már beesett, Willy Hernangómez zsákolással válaszolt (13-27).

Azért könnyű kosarak egyik oldalon sincsenek, most egy három az egy ellen leindítást tudtak csak másodjára bedobni a spanyolok, Willy Hernangómez ismét (13-29). Vojvoda harcolt ki két büntetőt, be is dobta mindkettőt (15-29). Gasol dobott be két büntetőt, hogy aztán ismét Vojvoda álljon a vonalra, ő sem hibázott (17-30). Kellernek is van már egy bedobott büntetője, őrület (18-30).

I. negyed: 6-10. perc

Na, újabb magyar tripla, Wittmann az elkövető ezúttal (8-16). Pau Gasol már tíz pontnál jár, miközben a magyar dobások sorra maradnak ki (8-18).

Kisebb holtpont a csapatok játékában, mindkét oldalon lement a támadóidő gyűrűt érő dobás nélkül. Végre egy magyar kosár, ez a második duplánk, Tóth az elkövető (10-18). Hernangómez szerzett két gyors kosarat egymás utána, a második egy látványos alley-oop volt (10-22).

Vége az első negyednek, “kicsit” lehetne javítani a dobásokon, 20 próbálkozásunkból 4 talált be eddig.

I. negyed: 1-5. perc

És akkor megy is a mérkőzés! Fehérben a magyar válogatott, pirosban a spanyol. A mieink Perl, Wittmann, Vojvoda, Allen, Keller ötössel kezdenek, azaz Hanga Ádám a kispadon kezd. Fájt a lába kedd óta, lehet nem is játszik.

A spanyoloké az első pont, egy dupla, De Allen egy triplával válaszol – vezetünk (3-2)!. Hogy aztán Pau Gasol, majd Navarro is kosarat dobjon, szép csendben ellépnek a spanyolok (3-8). Pau Gasol verte meg a védőjét elegánsan, majd Kellerről dobott egy kosarat, ami után még büntetőt is dobhatott, bement (3-13).

Allen gyártja eddig a magyar pontokat, most egy tempóval jelentkezett (5-13). Rubio rá nem annyira jellemző módon triplát dobott (5-16).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik