Sport

Újabb csoda a magyar kosárlabdában

Nem lehet elégszer leírni: a magyar férfi kosárlabda-válogatott a csehek elleni történelmi győzelem másnapján 80-71-re verte Romániát az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában, ezzel pedig kiharcolta a továbbjutást a kontinens legjobb 16 csapata közé. A csapatkapitány, Hanga Ádám ismét igazi vezér volt, messze kimagaslott a mezőnyből játéktudását illetően, 25 pontja mellé 6 lepattanó és 2 gólpassz is társult.

„Hétfőn nem annyira tudtunk ünnepelni, most muszáj lesz. Mert ezt meg kell ünnepelni, szerencsére szünnap is lesz, van egy kis szusszanásnyi időnk. Ez óriási dolog és én azért is vagyok boldog, mert az ember mindig kitűz egy célt maga elé, és ha azt eléri, az hatalmas dolog. Legalábbis én megpróbálom így élni az életem, mindig kitűzök magam elé valamit, ami elérhető. Mi ezt kitűztük és elértük. Mi lesz a következő cél? Az kell legyen, hogy odamegyünk Isztambulba és teljesen mindegy kivel fogunk játszani, győzni akarunk” – mondta Hanga a mérkőzés után a mixzónában.

Szerinte természetes, hogy ő vagy épp Vojvoda Dávid sok pontot dob, mert náluk van a labda a mérkőzés nagy részében. A sok külföldön töltött év alapján már meg tudja ítélni, mikor sikeres egy együttes, és a mostani magyar válogatotton látja, hogy mindenki tisztában van azzal, milyen munkát kell elvégeznie ahhoz, hogy sikert érjenek el és ez a legfontosabb.

Épp ezért mindenki érdeme a mostani győzelem, nem is akart kiemelni külön senkit.

Ő maga rengetegszer elfáradt, sokszor cserét kért, mert utána újult erővel tudott visszatérni a pályára. Ő azt vallja: mindig száz százalékot kell nyújtani, ha csak ellébecol a pályán, annak nincsen értelme.

Hasonló hangulatú mérkőzésben volt már részem nem egyszer, azért játszottam már Euroliga Final Fourt, vagy épp Vitóriában a csarnokunk 16 ezres volt és előfordult telt ház is. De amikor a hazádért játszol, az mindig más.

Ivkovics: Bebizonyítottuk, hogy ha a magyar kisemberek összefognak, elérnek valamit
A magyar kosárlabda-válogatott szövetségi kapitány előbb alig jutott szóhoz, majd viccelődött, végül egész komoly dolgokról beszélt az Európa-bajnoki továbbjutás után.

Vojvoda Dávid nemcsak a magyar csapat, hanem a mezőn legeredményesebb játékosa volt, 26 pontot szerzett úgy, hogy 18 rádobásából 10 is pontos volt.

Egy újabb csodát hajtottunk végre a magyar kosárlabdában.

Ez megint egy nagybetűs csapatmunka volt. Mi egyénileg azért nem vagyunk olyan kvalitású játékosok, akik minden meccset el tudnak dönteni, talán egyedül az Ádi, akiben ez benne van. Most szerencsére nekem is kijött a lépés. Tudtuk, hogy közel telt házas meccs lesz. Rengeteg román szurkoló volt, ők is fantasztikus hangulatot teremtettek, a magyarokat pedig nem kell bemutatni: a mérkőzés után is még 15-20 percig ünnepeltek minket, mi őket. Nagyon nagy köszönettel tartozunk nekik, hogy így kiállnak mellettünk. Ez nélkülük nem sikerült volna, igazi hatodik emberként ott állnak mögöttünk. Le a kalappal előttük. Jön egy spanyol meccs, de addig van még egy kis pihenő. Természetesen fel fogunk arra készülni, de most le fog csúszni pár ital” – mondta Vojvoda az újságíróknak.

Rosco Allen arról beszélt: tudták, hogy nyerniük kell, hogy elérjék a céljukat.

Legalább annyira akartunk győzni a szurkolókért és az országért, mint magunkért. Ami a következő meccset illeti, a mostani formánkra kell építeni.

Eilingsfeld János a padról beállva ismét hozta azt a szívós játékot, amit már megszokhattunk tőle, a mikrofonok előtt pedig reálisan értékelt:

„Nem számítottunk könnyű mérkőzésre, nekik ez élet-halál meccs volt, amiből mi jöttünk ki jobban. Néha kapkodtunk, de a legfontosabb pillanatokban tudtunk higgadtak maradni. A szurkolók fantasztikusak voltak, hazai pályán éreztük magunkat. Az a lényeg, hogy ott vagyunk Isztambulban, most már bárki jöhet.”

A magyar csapat legközelebb csütörtökön lép pályára, az ellenfél a címvédő, a mostani Eb-n eddig hibátlan spanyol csapat lesz. Hacsak nem történik valami nagy csoda (Románia legyőzi Montenegrót, mi pedig a spanyolokat), akkor a C csoport negyedik helyén jutunk majd tovább és a D csoport első helyezettjével találkozunk vasárnap Isztambulban, a nyolcaddöntőben.

A mérkőzés összefoglalója:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik