Sport

És akkor Vlagyimir Putyin megjelent a Papp László Arénában

A budapesti cselgáncs-világbajnokság nyitónapján Csernoviczki Éva, a sportág olimpiai és világbajnoki bronzérmese, kétszeres Európa-bajnoka is tatamira lépett, a hírek mégsem első sorban róla szóltak. Azért sem, mert a 30 éves sportolónőt mindjárt az első meccsén leszorítással verte a kubai Melissa Hurtado Munoz. Így még délelőtt búcsúzott a 48 kilogrammosok versenyétől, ahogyan Szabó Csaba is kiesett: őt a 60 kilogrammosoknál az olasz Elios Manzi győzte le kevesebb intéssel.

Magyar cselgáncsozó híján is maradt téma bőven: a legérdekesebbet éppenséggel Vlagyimir Putyinnak hívják.

Oroszország elnöke a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) tiszteletbeli elnökeként, a sportág magyar származású világpolgár elnöke, Vizer László Máriusz meghívására érkezett Budapestre.

Putyin és a cselgáncs

Putyin sportághoz való kötődése közismert, hiszen kisgyermek kora óta cselgáncsozik, jelenleg a sportág hét danos mestere. 64 évesen is aktív, rendszeresen tatamira lép, gyakorta készül az orosz dzsúdó válogatottal. Erről a videómegosztókon tucatnyi felvétel tanúskodik.

A 64 éves politikus ugyan se olimpiai, se világ, se Európa-bajnok nem volt, ellenben a földkerekség legbefolyásosabb embere. Ezt nem mi állítjuk, hanem a tekintélyes Forbes magazin 2013 óta négy éve folyamatosan. Az amerikai lap szerint akkor állt az élre, és utasította maga mögé Barack Obamát. 2016 végére annyit változott a helyzet, hogy már az Egyesült Államok új elnöke, Donald Trump a második.

Putyin, az érzelmes harcos nem felejt
Az orosz államfő gyermekkora óta kapcsolatban áll a küzdősporttal, illetve azokkal az emberekkel, egykori edzőtársakkal, akiket még akkor ismert meg. Nem meglepő: igen sokra vitték.

Az illusztris vendég fogadására fokozott biztonsági intézkedésekkel készültek: a Papp László Sportaréna környéke már reggel kilenc órakor rendőröktől hemzsegett.

Putyinnak ekkor még se híre, se hamva nem volt, de a környező utcákat kordonokkal zárták le,  még robogóval sem lehetett a Hotel Aréna felé fordulni. Hiába magyarázta az ember a rend őrének, hogy újságíróként az akkreditációért, dolgozni jött, ez nem hatotta meg az őrt. Sőt, jelezte, maximum gyalog, bukósisak nélkül lehet a szálló, majd az Aréna irányába sétálni.

Maradt a séta, de legalább közben kiderült, a készültségi fokozat mindezen túl szabad szemmel nem érzékelhető. Nyoma sincs a vizes vb-ről ismert TEK-es harckocsinak, ahogy a Papp László Arénába is egyetlen fémdetektoron keresztül vezetett az út. Putyin-látogatás ügyben sokkal tapasztaltabb fotós  kollégám meg is jegyezte: februárban nem lehetett ilyen könnyedén a nagy ember közelébe jutni.

A délelőtti program után, fél órával az ünnepélyes megnyitó előtt jótékony félhomály borult a küzdőtérre, csak a reklámok, és az óriás kivetítő fénye világított: ha tudtuk volna, mikor, hol csempészik be Putyin elnököt az Arénába, akkor sem vettük volna észre.

A nézőtér kék ledfényben kongott az ürességtől, azok a jegyüzérek, akik üzletet szimatoltak hoppon maradtak.

A sajtó részére kiadott programban szó sincs Putyinról, holott az a hír járta, hogy köszöntő beszédet is tart. Lehet, hogy a rendezők már értesültek arról, amit az Index is megírt: 14:45-kor az orosz elnök gépe még valahol Románia felett repült. Az alagsorban mindenesetre nagy volt a sürgés-forgás, „kétajtós” testőrök álltak az orosz zászlókkal felszerelt szoba előtt.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

A nézőtéri Putyin elleni demonstrációra készülő Momentum aktivistái eközben Al Banót, zenekarát és a Volare-t, no meg a Felicitát hallgatták, a vizes vb-hez képest szerény, de szép megnyitót is megnézték. ÉS miközben az eredményhirdetés helyszínéül szolgáló alkalmi színpadon megkezdődtek az ilyenkor szokásos beszédek, az alagsorban lévő TEK-eseknek 15:28- kor jött a jelzés: Vlagyimir Putyin elindult a Papp László Aréna felé.

Körülöttem TEK-esek álltak, hallottam az információt, hogy már a Dózsa György úton halad az orosz elnök konvoja. Fél óra eltelt úgy, hogy senki nem kérdezte, mit ácsorgok ott a telefonomat nyomkodva. Fent már szólt a himnusz, aztán az alagsorban megérkezett a nemzetközi és a Magyar Cselgáncs Szövetség elnöke is. Pont azon az ajtón mentek be, ami elzárt az elnököt váró orosz testőröktől.

És 16:00-kor, miközben elkezdődtek a 48 kilogrammos nők versenyének vigaszági meccsei,  begördült a Vlagyimi Putyint szállító hatalmas páncélozott Mercedes.

Fotó: 24.hu/Bielik István

Megérkezett az orosz elnök a cselgáncs-világbajnokságra. 

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Kiemelt kép: 24.hu/Berecz Valter

Judo-vb, Budapest, 1. nap

Nők, 48 kg

Melissa Hurtado Munoz (CUB)-Csernoviczki Éva 10-0

Férfiak, 60 kg

Elios Manzi (ITA)-Szabó Csaba a magyar versenyzőt a hosszabbításban harmadjára is megintették, kiesett

 

Végeredmény:

Nők, 48 kg:
1. Funa Tonaki (Japán)
2. Urantsetseg Munkhbat (Mongólia)
3. Otgontsetseg Galdbadrakh (Kazahsztán) és Kondo Ami (Japán)
Csernoviczki Éva helyezetlen

Férfiak, 60 kg:
1. Naohisza Takato (Japán)
2. Orhan Szafarov (Azerbajdzsán)
3. Boldbaatar Ganbat (Mongólia) és Dijorbek Orozbojev (Üzbegisztán)
Szabó Csaba helyezetlen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik