Sport

Többek között ezért jelenthették föl Bienerth Gusztávot

Augusztus 5-én röppent föl a hír, hogy feljelentette Bienerth Gusztávot, a Magyar Úszó Szövetség elnökét Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke.

Az Index hétfőn azt írta, hogy a lehetséges vádak között szerepel az is, hogy Bienerth egyik napról a másikra megváltoztatta a szövetség logóját. Erre azonban a MÚSZ Alapszabálya szerint nem kerülhetett volna sor a közgyűlés döntése nélkül, márpedig minden bizonnyal a májusi találkozó előtt megtörtént a változtatás: a januári közgyűlésen még a régi logó szerepelt, míg április 9-én egy nyereményjáték kihirdetésekor már az új embléma jelent meg.

A portál információi szerint a szövetség április-május környékén kifizetett egy logó-áttervezésről szóló számlát, ami az áfával együtt összesen 2,3 millió forintba került. Az új tervezet elméletileg a 2024-es rövidpályás világbajnokság pályázatához készült, azonban Bienerth Gusztáv táékoztatása szerint a szövetség júniusban értesült a pályázati lehetőségről.

Ez az Index verziója, a portál ismertet egy másikat is, amely szerint Bienerth a megválasztása után nem sokkal kiírt egy pályázatot a logó áttervezésére, ám nem kaptak megfelelőnek talált pályamunkát. Emiatt Szurdi Linda kapott megbízást az új embléma tervezetére, akivel a sportvezető már a 2024-es olimpiai pályázat alelnökeként is együtt dolgozott.

Amennyiben az első változat igaz, akkor Bienerth önhatalmúlag megváltoztattatta a szövetség logóját, a munkáért pedig felhatalmazás nélkül kifizettetett 2,3 millió forintot a szövetség pénzéből egy külsős cégnek.

Az igazságra remélhetőleg hamarosan fény derül, ám egyelőre várni kell.

Ami ez elmúlt két hétben történt:

  1. Július 31-én a MÚSZ Ellenőrző Testület vezetője mondott le, ami lépéskényszerbe hozta az elnököt, akinek a szervezet alapszabálya szerint ebben az esetben 30 napja maradt Pósa Józsefné pótlására, azaz egy rendkívüli közgyűlés összehívására.
  2. Másnap reggel egész pályás letámadásba kezdtek a sportág halhatatlanjai, Darnyi Tamás (négyszeres olimpiai bajnok), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok), Hargitay András (háromszoros világbajnok), Szabó József (olimpiai bajnok), Risztov Éva (olimpiai bajnok), Güttler Károly (olimpiai és vb ezüstérmes, Európa-bajnok) is levélben jelezte, tarthatatlannak látja a szövetségben kialakult helyzetet.
  3. Szintén augusztus elsején, a vb ünnepi sajtótájékoztatója valóban annak indult, amire hivatott lett volna, de az elnököt a kötelező körök után hamar megtalálták az újságírók. Bienerth Gusztáv elnök a média érdeklődésére a halhatatlan úszók levelét pitiáner támadásnak nevezte, és jelezte, rossz híre van, mindez csak megerősíti abban, hogy jó úton jár, ezért nem mond le.
  4. Augusztus 3-án délelőtt válaszként erre lemondott hat elnökségi tag. Érdekes, hogy az MTI-hez is eljuttatott levelükben Hargitay szavaihoz hasonlóan ők is úgy fogalmaznak: “A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.” Távozásukkal már csak az elnök, az alelnök és egy tag maradt a testületben.
  5. Augusztus 5-én Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke, hűtlen kezelés miatt feljelentette Bienerth Gusztávot, a MÚSZ elnökét. Azzal vádolja, hogy a szövetség pénzét saját önös érde­kei­re használja fel.
  6. Gyárfás Tamás, a MÚSZ korábbi elnöke nyílt levelet írt Bienerth Gusztávnak, amelyben a Masters világbajnokság befejezésének másnapján, augusztus 21-én délelőtt 10 órakor a Duna Arenában, a sajtó nyilvánossága előtt közös vitára hívta ki a regnáló elnököt.
    A sikeres világbajnokság után négy nappal a döntéshozatal terén végképp működésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik