Sport

Bienerth Gusztáv: Nem mondok le

A Magyar Úszó Szövetség keddi vb-sajtótájékoztatóján nem csak Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány és a versenyzők vállaltak főszerepet, terítékre került az elnök is, aki pitiáner támadásoknak nevezte a hétfői sajtóhíreket és világosan megmondta, nem érzi úgy, hogy fel kellene állnia.

Eredetileg Szilágyi Liliánát is várta a szövetség a sajtótájékoztatóra, azonban az Amerikában tanuló pillangóúszó lázas beteg lett az éjszaka, ezért lemondta a sajtótájékoztatót. Megjelent azonban Dr. Sós Csaba, szövetségi kapitány, Milák Kristóf – a vb felfedezettjével hétfőn közöltünk nagyinterjút – , Kozma Dominik és Gyurta Gergely.

A hétfői nap eseménye, a szövetség kényszerű újbóli közgyűlése – idén már a harmadik – látszólag nem nyomta rá a bélyegét a sajtótájékoztatóra, Bienerth Gusztáv elnök szép szavakkal írta le az elmúlt két hetet. Mint elmondta, 38 szövetségi elnökkel találkozott a vb alatt, és nem volt olyan, aki ne emelte volna ki, hogy a budapesti vb tényleg minden idők legjobb világbajnoksága volt.

A bevezető körmondatok után dr. Sós Csaba kapott szót, aki előrebocsátotta, hogy a részletes elemzés előtt állnak még, de elmondható, sikeres világbajnokságon vagyunk túl.

Azok az úszók, akik kiemelkedően úsztak Rióban, nem tudták hozni azt a szintet, mint egy éve. Ez valahol természetes, ahogy az is, hogy Kapással, Kenderesivel ellentétben Hosszú Katinka akkora világsztár, hogy az ő eredményességét ez nem befolyásolta. Akadt olyan teljesítmény is – Gyurta Dánielé -, amiben nehéz pozitívumot találni.

Abban minden versenyző egyöntetűen egyetértett, hogy a verseny és a közönség csodálatos, magával ragadó volt, és mindannyian sajnálták, hogy véget ért a rendezvény.

Az úszók közül Bohus Richárd és Verrasztó Dávid csak ezután csatlakozott a sajtótájékoztatóhoz, ugyanis ők tv-felvételről érkeztek, ráadásul a rendőrök is megállították az autójukat. Utóbbi úgy fogalmazott, Rió után kicsit korábban hazajött, mint ahogy arra számított, és itthon sem úgy fogadták ezt, ahogyan ő elképzelte. Ezek után sok jó szót nem kapott, így kifejezetten nehéz volt számára a világbajnokság.

Az hogy Darnyi Tamástól vehettem át az érmet meglepett, de nagy megtiszteltetésnek tartom, azóta sem találom a szavakat, hogy mi zajlott le bennem, mit éreztem az alatt a pár perc alatt, amíg az éremátadó ceremónia tartott.

A versenyzők és a kapitány értékelése után Bienerth elnök vette át a szót újra. Heroikus teljesítménynek nevezte Gyurta 25 kilométeren elért hatodik helyét, ezzel egyúttal válaszolt is a fiatalabb Gyurta fivérnek, aki kicsit bánkódott a 400 vegyes sikertelensége okán.

Ekkor jött a feketeleves: az elnök a hétfői sajtóhíreket egyéni pitiáner sérelmek mentén történő támadásnak titulálta.

Rossz hírem van, mindez csak megerősít abban, hogy jó úton járok. Kétségtelen, hogy az átalakításnál, a barterkorszak felszámolása közben nyilván ráléptem egy-két tyúkszemre. Én vagyok az úszószövetség elnöke, nem mondok le, továbbviszem az elkezdett munkát. A nagypolitika részéről nem érkezett jelzés, hogy megingott volna a bizalom bennem. Nem is lenne helyes, mert ez az úszószövetség, nem a politika színpada. Az elnökség a hétfői napon egyébként megerősített a hitemben, támogatnak a további munkámban. De most az ünneplés ideje van. Lesz közgyűlés, sok pozíciót kell betöltenünk, az elnökség dönt majd az időpontról.

Mi várható ezután?

Korábbi cikkeiben a 24.hu is úgy értékelte a szövetség január nyolcadikán megválasztott elnökének helyzetét, hogy “megfagyott körülötte a levegő”.

Mély víz, csak úszóknak
Bienerth Gusztáv hibát hibára halmoz, amit nem tolerálnak a legsikeresebb magyar sportágban. Kiderült: az új elnök nem jó úszó, ezért most fulladozik.

Jelzés értékű volt, hogy a sportág májusi közgyűlésén a tagság 75 százaléka az elnök valamennyi módosító indítványát lesöpörte az asztalról, nem szavazta azokat meg.

A világbajnokságon sem osztottak az elnöknek lapot: olyan még a sporttörténelemben nem fordult elő, hogy hazai rendezésű világbajnokságon adott sportág sportág elnöke egyetlen egyszer se adjon át díjat.Az Ellenőrző Testület elnöke, Pósa Józsefné július 30., hétfői lemondása után az elnök lépéskényszerben van.

A MÚSZ Alapszabályának 18. paragrafus, 1. bekezdés értelmében az Ellenőrző Testület vezetőjének lemondása esetén a kézhezvételtől számított legkorábban 15, legkésőbb 30 napon belül rendkívüli közgyűlést kell összehívni (azaz legkésőbb augusztus 30-ig).

A sajtótájékoztatón kifejezett újságírói kérdés ellenére Bienerth elnök nem tudta megmondani, mikor lesz a közgyűlés, de jelezte, munkatársai végzik a dolgukat. Ami biztos, az elnök és a sportág vezetése két hét múlva az Egyesült Államokba utazik, hiszen augusztus 23. és 28. között Indianapolisban rendezik a junior úszó világbajnokságot.

Azaz, ha a szövetség a saját maga számára megszabott törvényei szerint szeretne működni, úgy az elnöknek Amerikából hazatérve 2-3 napja marad mindenre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik