Sport

Hűtlen kezeléssel vádolják Bienerth Gusztávot

Támadás, ellentámadás. Pénzügyi átvilágítás itt, feljelentés ott. Hétköznapi történetek a Magyar Úszó Szövetségből.

Bienerth Gusztáv, az úszószövetség elnöke a 24.hu-nak pénteken adott exkluzív interjújában kifejtette, a múlt, egészen pontosan Gyárfás Tamás exelnök árnyékával küzd. Viszont mivel július 27-én végre végleg lezárult az a Deloitte pénzügyi átvilágítás, amit hivatalba lépése után megrendelt, immár tisztán lát. Súlyos visszaélésekre bukkant, van olyan tényállás, ami felveti a csalás, a hűtlen kezelés, illetve a felelőtlen gazdálkodás fogalmát. Korábban az elnök már egyszer meglebegtette, hogy feljelentést tesz hűtlen kezelés miatt.

Emellett az elnök úgy érzi, hazai és nemzetközi támadásoknak van kitéve, de ezt a munkaköri leírása szerint állnia kell.

Bienerth: Ezek a múlt támadásai
Egy árnyékkal küzd Bienerth Gusztáv úszószövetségi elnök, aki visszaélésekre bukkant egy vizsgálat során. Úgy érzi, az úszótársadalom számára túl újszerű volt, hogy titkosan, félelem nélkül szavazhat.

Ehhez képest a Bors azt írja, nem az elnök tesz feljelentést, hanem hűtlen kezelés gyanújával épp Bienerth Gusztávot jelentették fel. A sportvezetőt azzal vádolja Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke, hogy a szövetség pénzét saját önös érde­kei­re használja fel.

Az elnök úr törvénytelenül vett fel embereket, elnökségi határozat nélkül használja a MÚSZ bankkártyáját a rajta lévő teljes vagyonnal. Budapesti lakos létére a hazai vb idején a Four Season Szállóban három hétre szobát foglaltatott magának. Ezt még tovább tetézte, hogy a vb teljes időtartamára a margitszigeti Thermál Szállóban is fenntartott magának egy lakosztályt. Külföldi utazásait is a MÚSZ pénzén finanszírozza

– nyilatkozta a Borsnak Tóth István.

Tóth István Gyárfás Tamás tavaly novemberi lemondása után egyike volt a három új elnökjelöltnek a január 8-i elnökválasztáson. A 24.hu információi szerint péntek kora délután a sportvezető személyesen járt bent a Magyar Úszó Szövetség margitszigeti székházában és kért ki hivatalos adatokat. Honlapunk úgy tudja, Tóth üres kézzel, ezért elég felindultan távozott.

Az elmúlt hét történései négy lépésben

  1. Hétfőn a MÚSZ Ellenőrző Testület vezetője mondott le, ami lépéskényszerbe hozta az elnököt, akinek a szervezet alapszabálya szerint ebben az esetben 30 napja maradt Pósa Józsefné pótlására, azaz egy rendkívüli közgyűlés összehívására.
  2. Kedd reggel egész pályás letámadásba kezdtek a sportág halhatatlanjai, Darnyi Tamás (négyszeres olimpiai bajnok), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok), Hargitay András (háromszoros világbajnok), Szabó József (olimpiai bajnok), Risztov Éva (olimpiai bajnok), Güttler Károly (olimpiai és vb ezüstérmes, Európa-bajnok) is levélben jelezte, tarthatatlannak látja a szövetségben kialakult helyzetet.
  3. Kedden, a vb ünnepi sajtótájékoztatója valóban annak indult, amire hivatott lett volna, de az elnököt a kötelező körök után hamar megtalálták az újságírók. Bienerth Gusztáv elnök a média érdeklődésére a halhatatlan úszók levelét pitiáner támadásnak nevezte, és jelezte, rossz híre van, mindez csak megerősíti abban, hogy jó úton jár, ezért nem mond le.
  4. Szerda délelőtt válaszként erre lemondott hat elnökségi tag. Érdekes, hogy az MTI-hez is eljuttatott levelükben Hargitay szavaihoz hasonlóan ők is úgy fogalmaznak:

    A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.

Távozásukkal már csak az elnök, az alelnök és egy tag maradt a testületben.
A sikeres világbajnokság után négy nappal a döntéshozatal terén végképp működésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség.

Bienerth ennek ellenére pénteken, a hat elnökségi tag lemondása után is úgy nyilatkozott honlapunknak: nem mond le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik