Sport

Gyárfás Tamás nyílt levelet írt Bienerth Gusztávnak

Az úszóháború hétvégére is tartogat meglepetést. A MÚSZ exelnökének levelét változtatás nélkül közöljük.

“dr. Bienerth Gusztáv úr
Elnök, Magyar Úszó Szövetség

Mélyen tisztelt Elnök úr!

Kedves Gusztáv!

Sorra hallom, olvasom a személyeddel, valamint a velem kapcsolatos nyilatkozataidat. Rendre arról szólsz, hogy az ún. Gyárfás-korszak alatt a Magyar Úszó Szövetségben történt súlyos visszaélések feltárása ügyében mi mindent tettél és teszel.

Szíves, sportemberhez méltó megértésedet kérem, de úgy érzem, hogy most, két nappal az augusztus  7-20. között Budapesten és Balatonfüreden zajló FINA Masters világbajnokság nyitánya előtt egyikünknek sem szabadna ezzel foglalkoznia.

A 17. FINA világbajnokság nagyszerűen sikerült, a FINA elnöke minden idők legjobban megrendezett úszó-világbajnokságának minősítette.

Közös a siker. Neked is köszönet azért, amiért részt vállaltál benne.

Kérem, javaslom, hogy továbbra is teljes erővel,  mindketten az újabb nagy kihívásra összpontosítsunk. Ne veszítsük el a teljes úszó világ általános megbecsülését, amit nem csekély erőfeszítések árán, ezrek és ezrek példás összefogása, áldozatvállalása révén sikerült kivívni.

Tisztelettel kérem, hogy a Masters világbajnokság befejezésének másnapján, augusztus 21-én délelőtt 10 órakor a Duna Arenában, a sajtó nyilvánossága előtt közösen vitassuk meg az összes tisztázásra váró kérdést. Ne üzengessünk egymásnak, a legcsekélyebb alap nélkül ne keltsük egymás rossz hírét, hiszen eközben nemcsak magunkat, hanem az úszást, netán a magyar sport egészét járatjuk le.

Márpedig ez a csodálatos közeg – nem ezt érdemli.

Üdvözlettel:

Gyárfás Tamás,a 2017. évi FINA világbajnokság szervező bizottságának tagja”

Az elmúlt hét történései öt lépésben

  1. Hétfőn a MÚSZ Ellenőrző Testület vezetője mondott le, ami lépéskényszerbe hozta az elnököt, akinek a szervezet alapszabálya szerint ebben az esetben 30 napja maradt Pósa Józsefné pótlására, azaz egy rendkívüli közgyűlés összehívására.
  2. Kedd reggel egész pályás letámadásba kezdtek a sportág halhatatlanjai, Darnyi Tamás (négyszeres olimpiai bajnok), Rózsa Norbert (olimpiai bajnok), Hargitay András (háromszoros világbajnok), Szabó József (olimpiai bajnok), Risztov Éva (olimpiai bajnok), Güttler Károly (olimpiai és vb ezüstérmes, Európa-bajnok) is levélben jelezte, tarthatatlannak látja a szövetségben kialakult helyzetet.
  3. Kedden, a vb ünnepi sajtótájékoztatója valóban annak indult, amire hivatott lett volna, de az elnököt a kötelező körök után hamar megtalálták az újságírók. Bienerth Gusztáv elnök a média érdeklődésére a halhatatlan úszók levelét pitiáner támadásnak nevezte, és jelezte, rossz híre van, mindez csak megerősíti abban, hogy jó úton jár, ezért nem mond le.
  4. Szerda délelőtt válaszként erre lemondott hat elnökségi tag. Érdekes, hogy az MTI-hez is eljuttatott levelükben Hargitay szavaihoz hasonlóan ők is úgy fogalmaznak: “A szakmai sikerektől függetlenül úgy látjuk: a MÚSZ jelenlegi elnöke sem az elnökséget, sem a közvéleményt nem tájékoztatja tényszerűen a szervezet tevékenységéről, illetve a meghatározó döntésekről.” Távozásukkal már csak az elnök, az alelnök és egy tag maradt a testületben.
  5. Pénteken Tóth István, a a Honvéd Kossuth Lajos Sportegyesület Szentendre elnöke, hűtlen kezelés miatt feljelentette Bienerth Gusztávot, a MÚSZ elnökét. Azzal vádolja, hogy a szövetség pénzét saját önös érde­kei­re használja fel.
    A sikeres világbajnokság után négy nappal a döntéshozatal terén végképp működésképtelenné vált a Magyar Úszó Szövetség.

Bienerth Gusztáv pénteken, a hat elnökségi tag lemondása után is úgy nyilatkozott honlapunknak: nem mond le.

Bienerth: Ezek a múlt támadásai
Egy árnyékkal küzd Bienerth Gusztáv úszószövetségi elnök, aki visszaélésekre bukkant egy vizsgálat során. Úgy érzi, az úszótársadalom számára túl újszerű volt, hogy titkosan, félelem nélkül szavazhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik