Sport

Harcsa: “Köpnék egyet és aláállnék a helyetekben”

Állami edzők havi 4-5 kilóért - két világbajnoki résztvevő. Az egyik bunyósunk bátyja kifakadt.

Enyhe személyi kultusz van a Magyar Ökölvívó Szövetségben. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hivatalos honlapjuk október 6-án  még mindig egy április 25-i hírrel fogadja az odatévedőket. Eszerint a MÖSZ-közgyűlés újraválasztotta Csötönyi Sándor elnököt. Éljen!

A ma, Dohában kezdődő világbajnokság az ismétlődő fő anyagok után csak a hatodik a sorban. Ez a vb amúgy történelmi, mert az óriási indulói létszám miatt ez az első alkalom, hogy nem nevezés, hanem kvalifikáció alapján jutottak ki rá a versenyzők.

harcsa zoltán (harcsa zoltán)
Harcsa Zoltán (balra) az indiai Krishan Vikas személyében erős ellenfelet kapott az első meccsén Fotó: MTI

Európából 94, Ázsiából 66, Amerikából 51, Afrikából 32, Óceániából pedig 17 öklöző kapott helyet a vb-n, így 73 ország 260 bunyósa szerepelhet Dohában. A szebb napokat megért magyar ökölvívás jelen állapotát minősíti, hogy a magyar csapatot Harcsa Zoltán (75 kilogramm) és Csóka Nándor (52 kilogramm) alkotja.

Két fő…

A 22 éves Harcsa Eb-bronzérmes, olimpiai és világbajnoki negyeddöntős, jelenleg harmadik a világranglistán, míg a 19 esztendős Csóka csak az idén mutatkozott be a felnőttek között, de az augusztusi Európa-bajnokságon mindjárt bronzérmes lett, így kvalifikálta magát.

Az ökölvívásunkban kialakult állapotokat Harcsa Zoltán bátyja, Norbert – aki az augusztusi bulgáriai Eb-n még amatőrként indult félnehézsúlyban, azóta viszont profinak állt – egy, a facebook profilján közölt bejegyzéssel minősítette.

 

facebook.com
facebook.com

Ehhez sokat nem fűznénk hozzá. Minek is, felesleges. Benne van a lényeg feketén-fehéren.

Magyarázatként, háttérinformációként tán csak annyit, hogy ehhez képest a Csötönyi által vezetett szövetség a kiemelt olimpiai sportágak közé tartozik. Így 2013-ban például 295,2 millió forintot kaptak. 2014-2020-ig terjedő időszakban a parlamenti határozat értelmében  hét év alatt 5,7 milliárd forint (!) folyik be a szövetség kasszájába.

Kovács Kokó István, a sportág ikonja már a 2013-as Kánaán eljövetele előtt is támadta a szövetség vezetését. Szakmai és vezetési okokból. Egy, a 24.hu-n megjelent korábbi nagy interjúban úgy fogalmazott: “A sportág képzési rendszerünk borzalmas, gyengék a szakemberek, se eredmény, se néző, az elnök nemzetközi szélhámos, suksükölve doktor, az egész életében nincs egyetlen dokumentált tény sem, nem hogy valós doktori címe vagy diplomája lenne.”

Ő lenne Csötönyi Sándor. Az interjúban megjelent mondat(ok)ért az elnök perrel fenyegette meg Kokót, de ez persze nem történt meg, mert akkor nyilván bizonyítania kellett volna Kovács vádjait.

A markánsan és őszintén fogalmazó Harcsa Norbert öccse, Zoltán ilyen körülmények között készül a ma 11 óra magasságában esedékes Krishan Vikas (indiai) elleni első meccsére. Bízunk benne, ő mindezen nem akad fenn.

Összegezve a lényeget, a Magyar Ökölvívó Szövetség apparátusa jelen állás szerint tizenegy fő. Ez éppen öt és félszer több, mit a felnőtt világbajnokságon induló versenyzőink száma. Mindezt 2014 óta az átlagosan évi 800 millió forint állami támogatásból. És még csak ki sem kísérték őket a reptérre. Szép, nem?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik