Sport

Pokoli dán napok elé néznek a magyarok

Mocsai Lajos (mocsai lajos, )
Mocsai Lajos (mocsai lajos, )

Az év első nagy nemzetközi eseménye a január 12. és 26. között rendezendő férfikézilabda-Európa-bajnokság. Ott lesznek a mieink is. Az esélyeket nem lehet megjósolni.

Fura egy figura az átlag magyar drukker. Mikor Nagy László, a nemzetközi kézilabdázás egyik legnagyobb alakja lemondta a válogatottságot és aztán hosszasan lebegtette, visszatér-e vagy a spanyol nemzeti csapat tagja lesz, szitokáradatok sora zúdult rá.

Kétségtelen, a kommunikációban nem volt túl erős Nagy, de ha valaki 12 éve tölt el ugyanabban a városban (történetesen Barcelonában), teljesen megváltozik a gondolkodásmódja, életminősége és helyzete, amit illik tiszteletben tartani. Végül aztán Laci hazatért, megbékéltek vele azok is, akik máglyára küldték volna. S mit ad ég, most az átlag drukker vészt jósol, Waterloo-t említ Nagy sérülése okán: nélküle nem leszünk képesek semmire, mondják – mindezt a dániai Európa-bajnokság előtti hetekben.


Mocsai Lajos szövetségi kapitány
Fotó: MTI

Nos, a helyzet az, hogy éppen ma, azaz január 1-jén született döntés arról, hogy a novemberi, Celje elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen sérülést szenvedő átlövő ott lehet-e Herningben, vagy sem. Nos, nem.

“Az MRI-vizsgálat kimutatta, hogy Nagy László térdénél, a sípcsontjának külső oldalán benyomat látható, ami egyfajta sípcsont-repedésnek felel meg” – mondta el dr. Erdélyi Gábor, a férfiválogatott orvosa a keziszovetseg.hu oldalnak. “Ez okozza fájdalmait is. A játékosnak két hétig pihentetnie kell lábát, emiatt az Európa-bajnokságon nem vehet részt. A pihenőn kívül további orvosi beavatkozásra nincs szükség.”

“Sajnos el kell fogadnunk a vizsgálat eredményét. Szerencsétlen helyzetbe kerültünk, hiszen a rásérülés veszélye miatt Nagy Lászlónak két hétig pihentetnie kell a lábát, így nem lehet ott velünk az Európa-bajnokságon. Szerencsésebb lett volna, ha a sérülés kikúrálása megtörténik, ami talán elérhető lett volna a decemberi bajnoki mérkőzéseken való részvételének mellőzésével” – hangsúlyozta Mocsai Lajos szövetségi kapitány. “Az egyetlen jó hír, hogy Nagy László további pályafutását nem veszélyezteti a sérülés. Mostantól kizárólag az Európa-bajnoki felkészülésre és a kontinensviadalon való részvételre koncentrálunk a keretben lévő játékosokkal. Az látszik, hogy a halálcsoportból való továbbjutás a korábbinál is nehezebbé vált számunkra, szükségünk lesz a játékosok pozitív hozzáállására és arra is, hogy a magyar csapat tagjai erőn felül teljesítsenek Dániában.”

Volt egyébként olyan torna és fontos válogatott meccs is a közelmúltban, amikor Nagy László nélkül is a tökéleteshez hasonlító játékot mutatott a magyar válogatott.

Ott van például a 2012-es, előző Európa-bajnokság. Az olimpia előtti tornán bravúrt bravúrra halmozott a magyar válogatott a csoportkörben, Nagy nélkül (mindjárt elmondjuk, mik is voltak ezek az eredmények). Ezért sem tartották fairnek, hogy aztán az addig vívódó játékost Mocsai Lajos kivitte a londoni olimpiára.

Az ötkarikás játékokon is akadt olyan sorsdöntő pillanat, amikor a már fáradó Nagy hibája után maradt el a győzelem, de az is igaz, és ezt sosem feledhetjük: a magyar válogatott egésze (legalábbis a kommunikáció így festett) kiállt a Barcelonából aztán az MKB-Veszprémhez igazoló játékos visszatérése mellett. Jelenléte fontos a csapatban.

S ha már 2012: akkor sem volt szerencséje a sorsoláskor a magyar válogatottnak az Eb-n, hiszen Oroszország, Spanyolország és a világbajnok Franciaország volt a mi csoportunkban. Az oroszok elleni 31-31-es döntetlen után jött a spanyolok elleni bravúr, a 24-24-es döntetlen, majd az ennél is nagyobb tett: a franciák 26-23-as legyőzése. Hatalmas élmény volt ez a magyar drukkerek és kézilabdabarátok számára, akik természetszerűleg lettek telhetetlenek ezután. A mieink második helyen jutottak a középdöntőbe.

Ott viszont már nem volt tündérmese: előbb Izland (21-27), majd Szlovénia (30-32) bizonyult jobbnak, az már csak szépségtapasz volt, hogy a horvátok ellen 24-24-et játszottunk. Kár érte, végül a 8. helyen zártunk.


Nehéz dolga lesz a srácoknak
Fotó: MTI

S most: megkaptuk a világbajnok spanyolokat, az olimpián hosszabbítás után, káprázatos élményt nyújtó mérkőzésen megvert Izlandot és a mindig roppant veszélyes norvégokat.

Ami a válogatott összetételét illeti: az előzetes bő keretet végignézve az a nagy kérdés, hogy Mocsai kapitány fiatalít-e élesben a dániai Eb-n, vagy továbbra is a rutinosabb játékosokra számít, az eredményességet szem előtt tartva. Az a tény, hogy Iváncsik Gergőt és Gulyás Pétert visszacsábította a válogatottba, az utóbbi eshetőséget igazolhatja, ugyanakkor a fiatalokban duzzad a bizonyítási vágy: elég csak Zdolik Bence eredményes játékára gondolni.

 

A londoni olimpia bronzmérkőzése után (kikaptunk a horvátoktól) a Sport24 kérdésére, miszerint jó úton halad-e a magyar kézilabdázás, Mocsai Lajos azt mondta, „a képzésen mindenképpen javítani kell, és ő tartaná magát a nemzeti kézilabda kialakításához, amely nagyban fektet a mentális képességfejlesztésre. Amíg a dánok, a norvégek a jóléti társadalomból, egy kényelmes élethelyzetből mennek el egy világversenyre, addig mi magyarok egy más környezetből, ennek ellensúlyozására törekedni kell a pszichológia és a nevelés során. Mocsai szerint ma már nem megfelelő az, hogy egy csapat védekezésben és támadásban ennyit cserél, így a magyar kézilabdának ehhez alkalmazkodnia kell, a védőket meg kell tanítani támadni, és fordítva.”

Nos, azóta elindult a Nemzeti Kézilabda Akadémia, természetesen annak gyümölcsét még nem Dániában arathatjuk le, ha lesz egyáltalán termés.

Dánia egyébként manapság a kézilabda egyik, ha nem a legnagyobb hatalma, az Eb címvédője, a tavalyi, spanyolországi világbajnokság nyolcaddöntőjében éppen minket vertek ki 28-26-os győzelmükkel. Női és férfi vonalon is parádéznak, és olybá tűnik, kevésbé a klubcsapatok sikereire koncentrálnak – sokkal inkább a válogatott eredményességére.

Ha továbbjutunk a csoportból, éppen a dánokat (is) kapjuk a középszakaszban. Van miért visszavágni nekik.

Mocsai Lajos a gyöngyösi, hétvégi felkészülési torna után jelöli ki az Eb-re utazó végleges keretet.

Amit tudni kell az Európa-bajnokságról:

Helyszín: Dánia (Aalborg, Aarhus, Bröndby/Koppenhága, Herning)

Időpont: 2014. január 12-26.

Csapatok száma: 16

A magyar férfiválogatott kerete:

Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Mocsai Tamás (Hannover-Burgdorf), Nagy László (MKB MVM Veszprém)

Irányítók: Császár Gábor (Paris St. Germain, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén)

Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MKB MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque, francia), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyönyös)

A csoportok beosztása:

A csoport (Herning): Dánia, Csehország, Macedónia, Ausztria

B csoport (Aalborg): Spanyolország, Izland, Magyarország, Norvégia

C csoport (Aarhus): Szerbia, Franciaország, Lengyelország, Oroszország

D csoport (Bröndby Hall, Koppenhága): Horvátország, Svédország, Fehéroroszország, Montenegró

A magyar csoportmérkőzései:

Január 12., 16 óra: Izland-Norvégia
Január 12., 18 óra 15: Spanyolország-Magyarország
Január 14., 18 óra: Magyarország-Norvégia
Január 14., 20 óra 15: Norvégia-Spanyolország
Január 16., 18 óra 15: Spanyolország-Izland
Január 16., 20 óra 15: Magyarország-Norvégia

A csoportokból az első három helyezett jut a középdöntőbe:

1.csoport:

A csoport 1. helyezett
B csoport 1. helyezett
A csoport 2. helyezett
B csoport 2. helyezett
A csoport 3. helyezett
B csoport 3. helyezett

2.csoport:

C csoport 1. helyezett
D csoport 1. helyezett
C csoport 2. helyezett
D csoport 2. helyezett
C csoport 3. helyezett
D csoport 3. helyezett

A két csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe.

Elődöntők (január 24., Herning):

Az első csoport 1. helyezettje – A második csoport 2. helyezettje
A második csoport 1. helyezettje – Az első csoport 2. helyezettje

Döntő, bronzmérkőzés: január 26., Herning

A címvédő: Dánia

A 2012-es Európa-bajnokság végeredménye:

1. Dánia
2. Szerbia
3. Horvátország
4. Spanyolország
… 8. Magyarország

Játékvezetői párosok: Fehéroroszország (Andrei Gousko, Siarhei Repkin), Horvátország (Matija Gubica, Boris Milosevic), Csehország (Vaclav Horacek, Jiri Novotny), Dánia (Martin Gjeding, Mads Hansen), Franciaország (Thierry Dentz, Denis Reibel), Németország (Lars Geipel, Marcus Helbig), Lettország (Zigmars Stolarovs, Renars Licis), Macedónia (Gjorgi Nachevski, Slave Nikolov), Románia (Bogdan Stark, Romeo Stefan), Szerbia (Nenad Nikolic, Dusan Stojkovic), Szlovénia (Nenas Krstic, Peter Ljubic), Spanyolország (Oscar Raluy, Angel Sabroso)

Magyarország korábbi Eb-részvételei: 1994, 1996, 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012)

Magyarország helyezései: 7., 10., 6., 9., 13., 8., 14., 8.

A január elejei felkészülési torna programja: Provident Kupa, Gyöngyös:

Január 3. 17 óra: Magyarország-Csehország (tv: SportKlub)
Január 4. 13 óra: Fehéroroszország-Magyarország (tv: RTL Klub)
Január 5. 13 óra: Magyarország-Lengyelország (tv: RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik