Sport

Overdose visszavonult, testvére győzelemmel debütált

overdose (overdose)
overdose (overdose)

Több ezren búcsúztatták a világhírű magyar versenylovat, Overdose-t vasárnap a Kincsem Parkban.

Tizenkilencre már nem húzott lapot Mikóczy Zoltán, mert Overdose huszadik futása elképzelhető, hogy a ló életébe került volna. De legalábbis komoly sérülést kockáztatott volna a magyar lóversenysportot az utóbbi években a közbeszédben tartó lónak, ha az eredeti tervek szerint futással búcsúzott volna a közönségtől.

A Kincsem Park így is benépesült vasárnap, mert sokan szerették volna látni Dózit még egyszer, mielőtt Németországba kerülne egy ottani ménesbe. És nemcsak miatta, hanem öccse, Opium Bullet miatt is sokan látogattak ki a pályára.


Overdose 19 futam után búcsúzik
Fotó: Dobos Sándor
A képre kattintva galéria nyílik.

Voltak, akik ezúttal is csak miatta mentek ki a galopp versenynapra, így volt ez korábban is: a Kincsem Park évtizedek óta nem látott annyi embert, mint amennyi Overdose megjelenésekor az utóbbi években volt tapasztalható. Persze itt voltak a kétkedők is, akik mindig megpróbálták enyhíteni a lósport szerelmeseinek eksztázisát.

Így hát álljon itt nekik is néhány tény Overdose-ról, néhány vitathatatlan információ, amelynek segítségével át is tekintjük az ő különleges történetét.

– Overdose nem magyar ló, Nagy-Britanniában, Nottinghamshire-ben született 2005. április 2-án. Apja az angol születésű Starborough (összesen 4 alkalommal győzött 12 futamából a 90-es években), anyja az ír Our Poppet, akinek hét csikójából, amelyik versenyzésre adatta fejét, hat is nyert futamot.

– A nevet Mikóczy Zoltán lánya adta a lónak. A szabályok szerint édesanyja nevének kezdőbetűjével kellett, hogy kezdődjön a ló neve, azaz az Our Poppet után  “O”-val. Felmerült az Obsession és állítólag az Oszama Bin Laden név is, végül az Overdose mellett döntöttek, melynek jelentése: túladagolás.

– A szlovákiai magyar üzletember, Mikóczy Zoltán 2006. november 20-án vásárolta meg az angliai Newmarketben mindössze 2000 guineas-ért Dózit, nagyjából 750 000 forintért. A ló becsült értéke a másfél milliárd forintot is elérte később. 2010 tavasza óta Mikóczy már csak 50 százalékos tulajdonos, hiszen egy kft.-t hoztak létre, melyben a következő arányban oszlanak meg a tulajdonviszonyok: Mikóczy Zoltán 50 százalék, CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. 10 százalék, OTP Bank Nyrt. 10 százalék, MOL Nyrt. 10 százalék, Közgép Zrt. 10 százalék, Euroinvest Zrt. 10 százalék.

– Mikóczy nem is akart elmenni erre a bizonyos árverésre, de pár barátjának már korábban megígérte, így mégis ott volt a vásáron, ahol cseppet sem akarta megvenni a látszólag gyenge lovat, de elkezdett rá licitálni, félig poénból. Aztán egy idő után kénytelen volt beletörődni, hogy más nem srófol tovább: a ló az övé lett. Még a hazaúton is próbálta barátait rábeszélni, hogy szálljanak be a bizniszbe.

Ribárszki Sándor lett a ló trénere Alagon, ő sem vett észre semmi extrát át Overdose-on, aki 2007 tavasza végén kezdett hirtelen fejlődni. Első versenyét 18 hosszal nyerte, majd jött egy pozsonyi siker 6 hosszas sikerrel. Annyira magabiztos volt a külföldi versenyeken is, hogy sejteni lehetett, klasszis válhat belőle. A németek a 2008 májusában, Baden Badenben, káprázatos fölénnyel, 9 hosszal megnyert rangos futam után nevezték el csodalónak. A 138. Goldene Peitsche-t is megnyerte, az volt háromévesen a legrangosabb győzelme, természetesen simán, az év végén Európa legjobb 3 éves sprinterének választották.


Overdose mindig megtöltötte a Kincsem Parkot
Fotó: Dobos Sándor
A képre kattintva galéria nyílik.

– 2008-ban volt az a párizsi (egyébként első kategóriás) versenye, a Prix de l’Abbaye, amelyen pályarekorddal futotta le a távot, de az egyik versenytársának nem nyílt ki a startboxa, ezért a futamot érvénytelenítették. Pedig a mezőny több mint fele végigfutotta a távot.

– 2009 áprilisában az OTP-Hungária Nagydíjon 20 ezer ember előtt futott Dózi, a nyeregben Christophe Soumillonnal. Pályarekord a vége, de a ló féltávnál elveszítette a patkóját, és sokan innen eredeztetik a későbbi betegeskedéseket. Savós patairha-gyulladást kapott Overdose ebben az évben. Először Franciaországba, majd Angliába vitték, hogy aztán Németország következzen. 2010-ben jött haza, és júliusban Pozsonyban újra győzött. Hogy ez miért nagy szó? Azért, mert ebből a betegségből nagyon kevés ló épül fel, nemhogy rangos futamot nyerjen.

– A veretlenséget 2010. augusztus 29-én vesztette el Baden Badenben, ott 7. lett. A verseny előtt négyszer is ledobta magáról lovasát.

Villáminterjú Mikóczy Zoltánnal:

Mikóczy Zoltán, Overdose első tulajdonosa (és jelenlegi többségi tulajdonosa) a versenynap derekán látszólag jó kedvvel és felszabadultsággal járkált fel s alá. Többen is megállították, gratuláltak neki, ő meg készült is, meg nem is a fél hat utáni pillanatokra (na, és persze a futamokat is figyelte érdekeltségei okán).

Ahogy látom, mosolyog. Ezek szerint ez nem egy szomorú nap.

Ez a mosoly inkább kifelé, az embereknek szól. Legbelül szomorú vagyok, nem így képzeltem el ezt a versenynapot. Nagy álmom volt, hogy Overdose-t versenyben tudjuk Magyarországon búcsúztatni, és ráadásul ez nem az utolsó futama lett volna. Ezt követően Párizsban lett volna a fő megmérettetés. Sajnos, a sors másként rendelkezett.

Képes lett volna futni?

Látom rajta, hogy fel van pörögve, versenylázban ég. Az állatorvos és az idomár véleményét elfogadom: nem szabad kockáztatni. Olyan rásérülést szenvedhet el, amely akár az élete végét is jelenthetné. Elfogadtam a döntésüket, itt a vége. Jövőre kezdődik a fedező karrierje.

Átlengi ezt a napot egyfajta büszkeség érzés. Sokan kijöttek, és ők is ünnepi hangulatban vannak.

Ez az, amit pénzzel nem lehet megvenni. Talán azért mosolygok én is, mert olyan emberi megnyilatkozásokkal találkozom, amikkel korábban nem. Rengetegen szólítanak meg, és sokan fanatikus rajongásukról tesznek bizonyságot. Látni akarják Dózit, meg akarják simogatni. Bármennyire sem volt ez a történet gazdaságilag kifizetődő, az ilyen pillanatokért érdemes volt végigcsinálni. Ezt a szeretetet Overdose vívta ki magának.

Sokan azért hajlamosak, ha nem is bukásként értékelni az ő történetét, de legalábbis be nem teljesült álomnak. Sőt, vannak, akik még ennél is élesebben fogalmaznak. Mivel tudná őket meggyőzni arról, hogy ez azért több volt egy ló alkalmi fellángolásánál?

Meggyőzni őket nem kell, egyáltalán nem vagyunk erre rákényszerülve. Mindig vannak rosszindulatú emberek, az élet majd úgyis bebizonyítja az igazságot. Aki követte a pályafutását, és rajong érte, tudja és elhiszi, hogy milyen magasságokba emelkedett Dózi.

Odaérhet kisöccse, Opium Bullett is?

Ma őt azért neveztem a versenynapra, hogy valamilyen módon kárpótoljam az Overdose-rajongókat. A nevezés időpontjában egy közepesen erős versenynek tűnt a futama. Csakhogy aztán a szakmán belül egy olyan hullám indult el, hogy minden mozdítható lovat, amelyik bevethető volt Opium Bullet ellen, utólagosan beneveztek a Blaskovich Ernő Emlékversenyre. Még olyan lovat is, amelyik jövő héten a kétéves kanca díj legnagyobb favoritja lenne, és kétszer annyi pénzt kereshetne, mint most. Úgy gondoltam, hogy neki ez egy gálafellépés lehet, végül úgy alakult, hogy első versenyén az évjárat legjobb lovaival kell, hogy versenyezzen. Minden tudására szükség lesz, hogy bizonyítson. Ha így lesz, akkor benne van az a képesség, ami miatt megvettük, hogy esetleg Overdose nyomdokaiba lépjen. Remélem, hogy egyre komolyabb és komolyabb versenyeken tudjuk majd indítani. Valljuk be, bármennyire is szeretjük a lóversenyzést, nem tudunk magyar idomításban lévő lóval olyan eredményt elérni a nyugat-európai lóversenytérképen, amire felkapná a szakma a fejét.

Miért nem?

Azért, mert vélhetőleg hiányzik ezekből a lovakból az a képesség, ami Overdose-ban megvolt.

– A világ legrangosabb versenyhelyszínén, a Royal Ascotton is sikert arat, bombaerős mezőnyben lesz negyedik, sőt előrébb is végezhetett volna. Az utolsó futamát Rómában teljesítette, meg is nyerte azt 2011. november 13-án.

– Akkor még nem lehetett tudni, hogy az lesz az utolsó verseny, hiszen Anglia mellett Hongkong is meghódításra várt. Nagyon későn érkezett azonban a meghívó, a szigorú állatorvosi szabályok betartására már nem volt elég ideje a menedzsmentnek, és a ló is betegeskedett. Dubajban is készült Overdose, de ott is előjöttek pataproblémái, így ott sem futott. Mint ahogy vasárnap sem, mert bár nagyon készült Overdose, sánta volt az elmúlt hetekben, így Mikóczy Zoltán nem kockáztatott. A világranglista egykori 3. helyezettjét csak felvezették a Kincsem Parkban.

Overdose összesen 19 alkalommal futott, 16-szor győzött, 1-szer volt helyezett és összesen két alkalommal zárt helyezetlenül. Filmek, könyvek születtek róla, a New York Times-tól kezdve a vezető európai magazinokig írtak róla, sokszor párhuzamot vonva a magyar lovas hagyományokkal. Vitathatatlanul sokat tett a ló a magyar lovas sport népszerűsítéséért.


Opium Bullet, Overdose egyik öccse
Fotó: Dobos Sándor
A képre kattintva galéria nyílik.

A vasárnapi versenynapon bemutatkozott Overdose egyik testvére, Opium Bullet. Mikóczy Zoltán vele kapcsolatban tehát kockáztatott, és megérte: Prince Angelo és Freddy Mercury előtt megnyerte első versenyét, a Blaskovich Ernő Emlékversenyt.

Lehet, hogy elkezdődött egy újabb sikertörténet.

Overdose versenyei:

2007. június 2.: Nyeretlen Kétévesek Versenye, 1000 méter, Budapest, lovasa: Martin Srnec. – 1. hely (18 hosszal)

2007. július 22.: Cena OTP Banky (Cena Muscatita), 1200 méter, Pozsony, lovasa: Martin Srnec. – 1. hely (6 hosszal)

2007. szeptember 9.: Graf Nikolaus Esterhazy Memorial Listed, 1200 méter, Freudenau, Ausztria, lovasa: Piotr Krowicki – 1. hely (13 hosszal)

2007. szeptember 30.: Szent László-díj, Kétévesek versenye, 1400 méter, Kincsem Park, lovasa: Martin Srnec – 1. hely (16 hosszal)

2007. október 21.: Central Europen Challenge Cup Futurity, 1300 méter, Ebreichsdorf, Ausztria, lovasa: Zdenko Smida – 1. hely (6 hosszal)

2008. április 6.: Preis vom Marchfeld, 1100 méter, Ebreichsdorf, Ausztria, lovasa: Piotr Krowicki – 1. hely (6 hosszal)

2008. május 18.: Lanson-Cup Listed, 1200 méter, Baden-Baden, Németország, lovasa: Piotr Krowicki – 1. hely (9 hosszal)

2008. június 1.: Cena Ministerstva Slovenskej, 1200 méter, Pozsony, lovasa: Piotr Krowicki – 1. hely (8 hosszal)

2008. július 5.: LOTTO-Hamburg-Trophy, 1200 méter, Hamburg, lovasa: Andreas Suboric – 1. hely

2008. augusztus 31.: 138.Goldene Peitsche Gr. II., 1200 méter, Baden-Baden, lovasa: Andreas Suboric – 1. hely (két és fél hosszal)

2008. október 5.: Prix L’Abbaye, 1000 méter, Párizs, Franciaország. – érvénytelen futam, de Overdose lefutotta a távot, pályarekordot elérve.

2008. november 16.: Premio Carlo & Francesco Aloisi, 1200 méter, Róma, lovasa: Andreas Suboric – 1. hely (10 hosszal)

2009. április 19.: OTP – Hungária Nagydíj, 1000 méter, Kincsem park, lovasa: Christophe Soumillon – 1. hely (8 hosszal, pályarekorddal)

2010. július 18.: Ceny Mysa, Pozsony, 1000 méter, lovasa: Gary Hind – 1. hely (fél hosszal)

2010. augusztus 15.: Bestens-Pannónia Életbiztosító Díj, Kincsem Park, 1000 méter, lovasa: Gary Hind – 1. hely (10 hosszal)

2010. augusztus 29.: 140. Goldene Peitsche, 1200 méter, Baden-Baden, lovasa: Christophe Soumillon – 7. hely

2011. április 17.: Hoppegarten, 1000 méter, lovasa: Andreas Suboric – 1. hely

2011. május 21.: Tempe Stakes, Haydock Park, Liverpool-Manchester, 1000 méter, lovasa: Andreas Suboric – 7. hely

2011. június 14.: King’s Stand Stakes, 1000 méter, Royal Ascott, lovasa: Andreas Suboric, – 4. hely

2011. november 13.: Premio Carlo e Francesco Aloisi, Róma, 1200 méter, lovasa: Lanfranco Dettori – 1. hely (félhosszal)

Tenyésztője: Graham and Mrs. Di Robinson

Tulajdonosai: Mikóczy Zoltán, MOL Nyrt., OTP Bank Nyrt., CIG Pannónia Életbiztosító Zrt., Euroinvest Zrt., Közgép Zrt.

Trénerei: Ribánszki Sándor, Jozef Roszival

Lovasai: Martin Srnec (3), Zdenko Smida (1), Piotr Krowicki (4), Andreas Suboric (6), Christophe Soumillon (2), Gary Hind (2), Frankie Dettori (1)

Pénznyereménye: 65 857 477 forint

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik