Sport

Pars tönkreverte a mezőnyt Budapesten

Pars Krisztián, a kalapácsvetés olimpiai bajnoka nyert a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon hétfőn a Puskás Ferenc Stadionban.

Az első versenyszám a női súlylökés volt, ám az első győztest női 3000 méteren avatták a 34-35 Celsius fokos hőségben, mintegy 6000 néző előtt. Ezen a távon négy kenyai és három etióp futó állt rajthoz, és az első helyen a papírformának megfelelően a kétszeres világbajnoki ezüstérmes Sylvia Jebiwot Kibet végzett 9:02.68 perccel. A cél az volt, hogy Kibet megfussa a leggyorsabb magyarországi női 3000 métert, 8:47.44 percnél kellett volna jobb időt elérnie, de a kánikulában ez nem sikerült.

A női súlylökésben végül amerikai siker született, a fedettpályás világbajnoki bronzérmes Michelle Carter 18.84 méterre repítette a golyót. Márton Anita 18.21-el a negyedik helyen zárt.

A férfiak 200 méteres számában egy magyar, nevezetesen Kása Tibor (21.54) is elindult, ő végül a hetedik lett. A jamaikai Mario Forsythe (20.33) nyert, őt két amerikai, Darvis Patton és Maurice Mitchell követte a dobogón.

A jamaikai Shericka Williams a verseny előtt azt várta magától, hogy 50 másodpercen belül sikerül teljesítenie a 400 méteres távot. Ez végül nem jött össze neki, ám így is magabiztosan nyerte meg a versenyt 50.34-el. Az olasz Libania Grenot lett a második, az ukrán Natalija Pihida pedig a harmadik.

A londoni olimpián ezüstérmes, 2011-ben világbajnok Jason Richardson 13.15 alatt futotta le a 110 gátas távot, ezzel nem tudta teljesíteni a legjobb magyarországi időt, ám így is diadalmaskodott. Kiss Dániel (13.63) nem sokkal csúszott le a dobogóról, negyedik lett, a szám másik magyarja, Baji Balázs (13.76) a hetedik helyen végzett.

Férfi 800 méteren Timothy Kitum, London olimpiai bronzérmese nyert egy rendkívül szoros befutó után. Kazi Tamás (1:48.39) a hetedik, Szemeti Péter (1:48.93) a nyolcadik, Kolossváry István (1:51.40) a tízedik lett ezen a távon. A 3000 métert a kenyai Caleb Mwangangi Ndiku (7:35.41, Magyarországon ilyen gyorsan még nem teljesítették a távot), a férfiak magasugrását a görög Konsztantinosz Baniotisz (2.24 méter) nyerte.

Deák Nagy Marcell, a 400 méter Európa-bajnoki ezüstérmese nem kezdett jól, a célegyenesre azonban úgy fordulhatott, hogy harcban volt a dobogóért. A riválisok aztán jobban hajráztak, így a honfitársunk végül az ötödik lett (46.68), az ebben a számban is induló Kása hetedikként zárt (46.93).

A kalapácsvetés olimpiai bajnokát, Pars Krisztiánt minden egyes dobása előtt hatalmas üdvrivalgás fogadta. A magyar nehézatléta első kísérlete közben mintha megzavarta volna valami, így le sem mérette, ám a folytatásban egyre jobban dobott, negyedjére pedig majdnem túlszárnyalta a bűvös 80 métert. Végül ez nem jött össze, 79.74-el zárt, azonban így sem volt kérdéses a győzelme, a riválisai jócskán elmaradtak tőle, a második helyezett orosz, Szergej Litvinov 77.97 méterig jutott.

A nap egyik slágerszáma a 200 méteres női síkfutás volt, melyen rajthoz állt a négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Sanya Richards-Ross is. Az amerikait úgy tűnt, meg tudják szorongatni, ám kivágott egy fantasztikus hajrát, így végül egyedüliként teljesítette 23 másodperc alatt az etapot és magabiztosan nyert. Kaptur Éva nem indult el.

Honfitársa, a szintén a londoni olimpián első Christian Taylor – akárcsak tavaly – ugyancsak a legjobbnak bizonyult: 17,30 méterrel nyert, a hármasugrók mezőnyéből egyedüliként jutott 17 méter fölé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik