Sport

A MOB 11 sportágat támogatna kiemelten

borkai áder (áder jános, borkai zsolt, olimpia)
borkai áder (áder jános, borkai zsolt, olimpia)

A Magyar Olimpiai Bizottság kiadta legújabb sportfejlesztési koncepcióját, amelyet Londonban hoztak nyilvánosságra.

A sikerek hatására rendkívül kellemes hangulatban zajlott az a sajtóbeszélgetés, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tartott egy londoni szállodában. Itt ismertették a magyar sport fejlesztésére vonatkozó elképzeléseiket.

„A 15 érem mutatja, hogy igenis vannak olyan tehetségek Magyarországon, akik az edzői akarattal, a család, a klubok, a szakosztályok, a kormány és a MOB segítségével eredményesek lehetnek. Kevesen gondoltuk volna, hogy ilyen sikeres lesz a küldöttségünk, felemelő volt nyolc alkalommal, pontosabban hét és félszer hallgatni a magyar himnuszt.

Megjegyzem, a helyes himnusz jóval hosszabb az itt megengedettnél, a szervezők kárpótolnak tehát minket az első baki után” – mondta Borkai Zsolt, a MOB elnöke, aki kiemelte, hogy az eddigi eredményeket sportszerű keretek között érte el a magyar csapat, amely néhány tagjának sikere bejárta a világot.

A szervezet, amely ma már egyedüliként osztja el a sportra szánt kormányzati forrásokat, a miniszterelnök kérésére elkészítette a sportfejlesztési koncepciót, ez lehet az alapja a későbbi állami források meghatározásának. Borkai elmondta, nyolc évre szól a tervezet, amelyet Szabó Bence sportigazgató és csapata készített el, minden sportági illetékes bevonásával.

A tervezet nemcsak az olimpiai sportágakat dolgozta fel, hanem a diák-, a szabadidő, a fogyatékos sportot és a nem olimpiai sportágakat is.

Szabó Bence elmondta, a hazai sport legnagyobb problémája a létesítmények helyzete és a klubok, szakosztályok sanyarú sorsa, ezen kellene valahogy javítani, akár a társaságiadó-kedvezmények rendszerének újragondolásával (jelenleg a látványcsapatsportágak részesülhetnek benne). A koncepció nemcsak „tartja a MOB tenyerét”, hanem tippeket, ötleteket is megfogalmaz a finanszírozást illetően.

A sportfejlesztési koncepció kedvezményezettjei

1. csoport (a kiemelten támogatandó területek): atlétika, birkózás, cselgáncs, kajak-kenu, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, torna, úszás, vívás, korcsolya

2. csoport: asztalitenisz, evezés, hosszútávúszás, kerékpár, mountain bike, műugrás, ritmikus gimnasztika, sí-biatlon, súlyemelés, szinkronúszás, szörf, taekwondo, tenisz, triatlon, vitorlázás

3. csoport: curling, BMX, golf, gyeplabda, íjászat, lovaglás, rögbi, röplabda, snowboard, szánkó, tollaslabda

4. csoport: jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda (ezek a látványsportok, amelyek élvezik az TAO-kedvezményt)

A MOB egyébként felállított egy sorrendet a sportágak támogatására vonatkozóan, amelyben figyelembe vette a hagyományokat, az eredményességet és a többi közt azt, hány embert mozgat meg az adott sportág. Az esély ettől függetlenül azok előtt is ott áll, akik csak a második, harmadik vagy negyedik kalapba kerültek.

„Minden sportág azonos szinten nem támogatható, ez képtelenség, elapróznánk magunkat. A külföldi példák is jól mutatják, azok az országok sikeresek, akik ki tudták választani azokat a területeket, amelyeket jobban preferálnak és támogatnak. Már a mostani felkészülésben is egyébként célirányosan támogattuk a versenyzőket” – mondta Borkai Zsolt.

A MOB ezt a koncepciót elküldi Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kormányzatnak (egy példányt a londoni olimpiai falut pénteken meglátogató Áder János is kap), majd onnantól máshol pattog tovább a labda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik