Belföld

100%-os lett a munkáspárti polgármester

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
1986 óta vezeti Gulyás János a borsodi falut.

Ezúttal a Blikk látogatott el Borsodbótára, ahol a hatvannyolc éves polgármester ismét győzött. Gulyás János a falut 38 éve irányítja, még 1986-ban a Hazafias Népfront jelöltjeként lett tanácselnök. A mai napig marxista. Az egyetem után nem tervezte, hogy hazaköltözik a szülőfalujába, de jött a gyerek, drága volt az albérlet, ez volt a megoldás. A helyiek szerint nem számít, hogy a Munkáspárt színeiben indul, mert a faluért él.

Gulyás János azt mondja, mát kétszer is visszakönyörögték, hogy

János bácsi, csak még egyszer. Na, ez most megszűnik, 2029-ben már nem indulok!

Gulyás János a falujáról azt mondja, csodás a rét, az erdő, a nyugalom, a biztonság. Mint minden borsodi faluban, náluk is van roma kisebbség, de mi sem jellemzőbb rájuk, hogy amikor néhány éve, néhány máshonnan betelepült roma család tagjai balhéztak az utcán, saját közösségük tette őket helyre, mondván, Bótán ez nem megy. Tényleg nem,  itt minden porta rendezett, takaros, a gyerekek tiszták, imádnak iskolába járni,

az emberek előre köszönnek egymásnak, mosolyognak. Ha ehhez nekem van némi közöm, akkor már megérte.

Gulyás János egyébként 100 százalékos eredménnyel végzett. A település 728 választója közül 434-en szavaztak érvényesen, valamennyi voksot a Munkáspárt jelöltje kapta. Az önkormányzatban négy független mellett hárman szintén a Munkáspártot képviselik majd, egy embert pedig a Lungo Drom küldhet.

Négy éve, amikor a 24.hu járt a településen, Gulyás János arról is mesélt, miként tud érvényesülni kommunistaként a NER-ben, az miben hasonlít a tanácsrendszerhez. (Nála régebb óta Bardi Béla vezeti a települését, ő 1976-ban lett tanácselnök Gyulaházán.)

Kapcsolódó
Ha nekem azt mondja, hogy te kommunista vagy, én nyíltan vállalom
Gulyás János 1986 óta vezeti Borsodbótát. Tanácselnökként kezdte, a rendszerváltás után munkáspárti polgármesterként folytatta. Hogyan érvényesül ma az egyetlen kommunista faluvezető, és miben hasonlít a NER a tanácsrendszerhez?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik