Sport

Kicsorbult a magyar penge. Fenni kéne!

Az elmúlt 25 év leggyengébb eredményét produkálta a magyar vívó válogatott a cataniai vívó-világbajnokságon. Megpróbáltuk kinyomozni, miért.

Utoljára 1986-ban, a szófiai világbajnokságon fordult elő, hogy egyetlen ezüstéremmel kellett beérje a sportág. Akkor Bujdosó Imre kardozó az egyéni versenyben állhatott a dobogó második fokára. Most a férfi párbajtőr csapat nyújtott némi vigaszt. A sportág eredményessége london előtt több mint aggasztó. A szigorúan vett szakmai kérdéseken túl a háttérban társadalmi probléma sejlik.

– A legeredményesebb magyar olimpiai sportágról lévén szó kudarc a vívó válogatott világbajnoki szereplése?

Az előzetes várakozásoknál valóban gyengébben szerepeltünk. Lehet kudarcként kezelni szereplésünket. Biztosan ki is hangsúlyozzák majd ezt egyesek – válaszolta egykori kiváló tőrvívónk, Jánosi Zsuzsa, aki jelen állás szerint a Magyar Vívó Szövetség sportigazgatójaként talán az egyik legautentikusabb személy a válaszadásra. A feltételek maximálisan adottak voltak, és nem hiszem, hogy keveset edzettünk volna, vagy többet, másképp kellett volna készülnie a csapatnak.

– Akkor mi volt a probléma?

– A kudarc vagy siker? Azért ennél árnyaltabb a kérdés és semmi köze a szigorúan vett szakmai érvekhez, ellenérvekhez. A világban egyre népszerűbb a vívósport. Hihetetlenül kiszélesedett a mezőny. Az eseményen 116 ország mintegy 1000 sportolója vett részt. A vívás az egykori szocialista országok és a szűk elit sportágából világsporttá vált.

– Ehhez képest Magyarországon milyen a helyzet?

– Minden erőlködésünk ellenére beszűkülés. Az elmúlt évtizedekben egyesületek mentek, és mennek folyamatosan tönkre, elapadt a versenyzői létszám, edzőink jelentős része itthon megélhetési problémákkal küzd, inkább külföldön vállalnak munkát, és ellenfeleinket tanítják.

 

– Hány igazolt vívó van Magyarországon?

– A három fegyvernem hat szakában összesen úgy 3000. De a szám már tartalmazza a 8 éves kezdőt is és a 60 éves egykori vívót is, aki hobbiszinten indul el a hazai versenyeken. Tudomásul kell venni, a vívás drága sport. Ebben a gazdasági helyzetben a családoknak más problémáik vannak, nem vagy kevesen áldoznak 150-200 ezer forintot egy kezdő gyermek felszerelésére.

– A csapat egy részét viszont olyan versenyzők alkotják, akik rutinosak, több éve, egyesek évtizede hozzák az eredményeket.

– Ez kvalifikációs világbajnokság volt. Aki élt és mozgott elindult. Egyeseket a nagy teher összeroppantott. A franciák női párbajtőröző extraklasszis többszörös olimpiai bajnoka, Laura FLESSEL-COLOVIC a 64 között esett ki… Nyilván ő sem felejtett el vívni.

– És mi?

– Mi sem. Viszont a győztesek, helyezettek között számos olyan nemzetet találunk, akik évekkel ezelőtt az „indultak még kategóriát erősítették, akik ellen melegítés jelleggel lehetett selejtezőkben vívni, mert fél gőzzel is biztos volt a győzelem. Volt magyar versenyző, aki vietnami vívótól kapott ki a táblán. Ez régebben elképzelhetetlen volt. Rendkívül kiegyensúlyozottá vált a mezőny.

– Mit tehet az egyszerű sportbarát? Barátkozzon meg ezzel a szinttel? Mire számíthat Londonban?

Az biztos, hogy ez az eredményesség közelebb áll a realitáshoz, mintha fél tucat éremmel tértünk volna haza. De lesz ez még jobb. Például az olmipia mindig könnyebb verseny, mint a világbajnokság. Aki kvalifikálja magát az jó eséllyel áll majd rajthoz.

– És a jövő, az az utánpótlás?

– Női kardban 18 éves átlagéletkorú, szinte gyermek csapattal indultunk, és minden szakágban voltak fiatal, újonc versenyzők. Rióra talán sikerül a teljes fiatalítás.

A magyar csapat egyéni pontszerzői és csapat eredményei:

Egyéniben:

Imre Géza (párbajtőr)         6.hely
Szilágyi Áron (kard)            6.hely

Csapatban:

Férfi tőr                             15. hely
Női tőr                                 5. hely
Férfi párbajtőr                     2. hely
Női párbajtőr                     10. hely
Férfi kard                            6. hely
Női kard                              6. hely

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.