Sport

Szombaton indul a vizes világbajnokság Sanghajban

181 ország 2200 sportolójának részvételével szombaton megkezdődik a 14. vizes világbajnokság. Hazánkat 50 fős magyar csapat képviseli majd Kínában.

A július utolsó napján záruló kínai vb-ről a FINA, az úszókat, műugrókat, műúszókat, nyíltvízi úszókat és vízilabdázókat összefogó világszövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a nemzetközi média részéről mintegy hatezren tudósítanak, az akkreditált újságírók seregében 65 televíziós forgatócsoport tagjai is ott vannak.

Nem csupán a parton, a vízben is garantált a mennyiség mellett a minőség is, bizonyos, hogy a sportágak legjobbjai nagy csatákban döntik el, hogy végül kiknek a nyakába kerülnek majd az érmek. A medálokért zajló versengésbe a remények szerint a magyarok is bele fognak tudni szólni, ha nem is a műugrásban (ahol ráadásul az Eb-érmekkel rendelkező Barta Nóra sérülés miatt nem indul) és a műúszásban, de az ötvenes medencében lebonyolítandó úszóviadalokon és a vízilabdatornákon feltétlenül.

Úszásban a legutóbbi, 2009-es római vb-n két magyar elsőség született, és mind Hosszú Katinka, mind pedig Gyurta Dániel – előbbi 400 m vegyesen, utóbbi 200 m mellen nyert – Sanghajba a címvédés egyértelmű szándékával utazik el. De okkal számít dobogós helyezésre a négy számban is nevezett, leginkább 400 m vegyesen éremesélyes Cseh László is, aki ebben a számban volt már világbajnok, méghozzá 2005-ben. Ők hárman szerepelnek az amúgy 17 fős magyar válogatott tagjai közül a FINA “jóskönyvében”, vagyis a vb előtt kiadott hivatalos magazinjában, az Aquatics Worldben a sanghaji éremvárományosok között. A szakmai szavazatok tükrében a lap a kínai vizes csúcstalálkozón nem ad esélyt a győzelemre egyiküknek sem, Gyurtát és Csehet a második, Hosszút pedig a harmadik pozícióba várja legerősebb számában.

Ahogy az uszodai versenyeken jó eredmény várható még az ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bencétől 200 m pillangón, Kiss Gergőtől 800 m gyorson, Verrasztó Dávidtól 400 m vegyesen, továbbá Jakabos Zsuzsannától 200 m pillangón és 400 m vegyesen, Verrasztó Evelyntől 200 m vegyesen, s nem utolsó sorban a több évi szünet után medencében is újfent versenyző Risztov Évától 800 és 1500 m gyorson.

Risztov ráadásul duplázik, amennyiben két évvel ezelőtti visszatérésének új terepén, hosszútávúszásban is indul: az 50-es uszoda előtt a nyíltvíziek 10 kilométeres olimpiai számában teszi próbára felkészültségét, s akár kellemes meglepetéssel is előrukkolhat.

Akárcsak a női vízilabdázók, akik bizony esztendők óta adósak az igazán kiugró teljesítménnyel, s ha a korábbi két vb-arany mellé a harmadik aligha most születik is meg, egyáltalán nem kizárt, hogy a dobogó alacsonyabb foka “összejön” a megfiatalított-átalakult csapatnak, még ha a konkurencia erős és a 16-ból legalább nyolc együttes bizakodhat megalapozottan az éremszerzésben. Az olimpiai bajnoki címvédő férfiválogatott számára pedig – mint mindig, ezúttal is – afféle előírás a legjobb négy közé jutás, mi több: az első három hely egyikének az elhódítása (a férfiaknál az első három együttes harcol ki részvételi jogot a jövő nyári olimpiára, a női vb-torna viszont nem kvalifikál Londonra). A honi szövetség irányítói egyenesen a döntőbe várják a csapatot, s maga Kemény Dénes szövetségi kapitány is akként nyilatkozott az indulás előtt, hogy ő az aranyért küldi a fiúkat a vízbe. A magyar férficsapat korábban szintén kétszer volt világbajnok (1973, 2003), a harmadik elsőség azonban még várat magára.

A magyar vb-szereplők:
hosszútávúszás: Risztov Éva, Gercsák Csaba, Kutasi Gergely
mű- és toronyugrás: Gondos Flóra Piroska, Kormos Villő Gyöngyvér, Reisinger Zsófia
műúszás: Czékus Eszter, Kiss Szofi
úszás, nők: Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn
férfiak: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kis Gergő, Kozma Dominik, Molnár Ákos, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid
vízilabda, női válogatott: Kasó Orsolya, Gangl Edina – kapusok, Antal Dóra, Bujka Barbara, Czigány Dóra, Drávucz Rita, Illés Anna, Keszthelyi Rita, Menczinger Kata, Poszkoli Rita, Szücs Gabriella, Takács Orsolya, Tóth Ildikó – mezőnyjátékosok
férfiválogatott: Nagy Viktor, Szécsi Zoltán – kapusok, Biros Péter, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga II. Zsolt – mezőnyjátékosok

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik