Sport

Az olaszok is örülnek a dél-koreai olimpiának

A nemzetközi sajtó szerint várható volt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a dél-koreai Pjongcsangnak ítéli oda a 2018-as téli játékok rendezési jogát.

Még a magukat mellőzöttnek érző németek is úgy érzik, Pjongcsang megérdemelten nyerte el a 2018-as olimpia rendezési jogát. Mindamellett számos európai lap félti az olimpiai mozgalmat a hagyományoktól való eltávolodástól a gigantikus rendezvények felé.

A dél-koreai örömmámorhoz szerényebb mértékben az olaszok is csatlakoztak. A taljánok abban reménykednek, hogy a rotációs rendszerben a 2018-as dél-koreai rendezés jót tesz a rómaiak pályázatának a 2020-as nyári játékokra.

DÉL-KOREA

JoongAng Ilbo:

“Az elmúlt éjjel 12 év reménykedését, álmait és fáradságos munkáját jutalmazták meg, amikor két sikertelen próbálkozás után Pjongcsangé lett a rendezési jog.”

Chosun Ilbo:

“Végre valóra vált az álmunk. Ezúttal az volt az újdonság, hogy az egész ország a pályázat mögé állt.”

Hankyoreh:

“Az +Új horizontok+ mottó a NOB-tagok szívébe talált. Mivel a miénk a világ egyetlen kettéosztott országa, nagyobb figyelem is irányul majd ránk. És ha sikerül békés légkört teremteni a két Korea között, az többet ér minden gazdasági haszonnál.”

NÉMETORSZÁG

Bild:

“Korea legyőzte Münchent! Tényleg jobbak nálunk?”

Die Welt:

“Pjongcsang harmadik elutasítása durva sértés lett volna, elvégre a koreaiak csaknem tíz éve és példátlan mértékben finanszírozzák az ötkarikás üzletet. Üdvözlet a Samsungtól!”

Frankfurter Allgemeine Zeitung:

“A Königsseenél állítólag már 2018-as formájúra sütötték a pereceket. Hiába tették? Vagy át lehet majd 2022-esre alakítani őket?”

Süddeutsche Zeitung:

“A müncheniek a következő hetekben felteszik maguknak a kérdést: mit rontottunk el? Túl sportszerűek voltunk? Végül pedig jöhet a döntés a 2022-es jelentkezésről. Meg kell mutatniuk, hogy az olimpia nemcsak a pénzről szól, hanem a hagyományokról is.”

OLASZORSZÁG

La Gazzetta dello Sport:

“A koreaiak nyertek, és ezzel megnövelték Róma esélyeit a 2020-as nyári játékok rendezésére. Állítólag Thomas Bach NOB-alelnök magán kívül volt, mert több támogatója is hátat fordított neki. Ez előjele lehet a 2013-as elnökválasztásnak.”

Corriere dello Sport:

“Pjongcsang győzelme számunkra is siker. A 2018-as dél-koreai olimpia lökést adhat Róma 2020-as terveinek.”

Il Messaggero:

“Az ázsiai játékokkal közelebb került a 2020-as római olimpia.”

OROSZORSZÁG

Szport Ekszpressz:

“Először is valószínűtlen volt, hogy európai város nyer, másodszor pedig nagyon meggyőző volt a koreaiak sorozatban harmadik pályázata. Kifizetődött a céltudatosság és a türelem.”

Kommerszant:

“Lehet, hogy a durbani prezentációk hatásosak voltak, de naivitás lenne azt feltételezni, hogy a NOB tagjai felnőtt létükre elképzelések nélkül érkeztek volna oda. A koreaiaknak megérte, hogy makacsul ragaszkodtak az elképzeléseikhez.”

SVÉDORSZÁG

Dagens Nyheter:

“Várható volt, hogy a NOB Pjongcsang mellett dönt, még ha alig 50 ezres városról is van szó. A koreaiak milliárdos beruházásaival sem München, sem Annecy nem versenyezhetett.”

NORVÉGIA

Aftenposten:

“München számára nehezen megemészthető ez a vereség, a németek kőkeményen küzdöttek, és sok pénzt mozgósítottak. Náluk és Annecyban a legtöbb létesítmény már készen áll, Pjongcsangban viszont új olimpiai várost kell építeni.”

AUSZTRIA

Salzburger Nachrichten:

“A legmagasabb költségvetés döntött München és Annecy ellen. A NOB-szavazás választ adott Durbanben arra a kérdésre, hogy a gigantizmus vagy az egyszerűség felé vezet-e az út. A választás első köre egyértelmű feleletet adott: a modernség és a milliárdok legyőzték a hagyományt.”

Österreich:

“Ezúttal sem a legjobb – azaz a müncheni – pályázat nyert, hanem a pénz.”

Kronenzeitung:

“Füstbe ment az Ausztria kapujában rendezendő téli olimpia.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik