Sport

Jön az NBA nagydöntője – a kuriózumok

A Dallas és a Miami szerda hajnalban elkezdi párharcát az NBA nagydöntőjében. Hangolódjunk!

A 2011-es döntő lesz a sorban a tizenharmadik finálé, amikor a Nyugati főcsoportot Texas vagy Kalifornia állam csapata képviseli, és 1998 után a második alkalom, amikor nem a Lakers vagy a Spurs a nyugati résztvevő. Először fordult elő 1998 óta, hogy a Keleti főcsoport csapata kiharcolja a hazai pályán való kezdést, jobb alapszakasz-mutatója miatt.

A két együttes játékoskerete is sokat változott az elmúlt finálébeli találkozásuk óta, a Miami oldalán Dwyane Wade és Udonis Haslem, a Mavsnél Dirk Nowitzki és Jason Terry maradt a 2006-os döntő hírmondójaként. A slusszpoén, hogy Erick Dampier, a Heat centere 2006-ban a Dallast erősítette, a jelenlegi keretekből pedig rajta kívül Shawn Marion és Juwan Howard viselhette mindkét csapat mezét.

A legjobban fizetett játékosok:
Miami Heat:
LeBron James – 14 500 000 dollár 
Chris Bosh – 14 500 000 dollár
Dwyane Wade – 14 000 000 dollár
Összes játékos: 64 991 645 dollár
Dallas Mavericks:
Dirk Nowitzki – 17 278 618 dollár
Tyson Chandler – 12 750 000 dollár
Jason Terry – 10 650 000 dollár
Összes játékos: 90 764 633 dollár

 

Nézettségi adatok

Az NBA történelmének nézettségi adatait tekintve érdekes tényeket találunk. A legkisebb nézettséget a 2003-as nagydöntő produkálta. Az ABC csatorna által közvetített San Antonio Spurs – New Jersey Nets párharc mindössze 6,5%-os mutatót produkált a hat mérkőzés alatt. Ezt a teljesítményt „sikerült” túlszárnyalnia, a 2007-es San Antonio Spurs – Cleveland Cavaliers összecsapásnak, a maga 6,2%-os mutatójával.

A legmagasabb nézettséget az NBA-döntők közvetítése során a Chicago Bulls és a Utah Jazz produkálta, 1998-ban (18,7%). A hatmeccses szérián belül a legnézettebb, természetesen az utolsó, mindent eldöntő hatodik volt, mely egyben Michael Jordan utolsó mérkőzése volt a Bulls csapatában. A 22,3%-os mutató nem mellesleg 72 millió embert jelent. Az első teljes egészében országos TV-csatornán közvetített NBA-nagydöntő, az 1970-es New York Knicks – Los Angeles Lakers párharc volt.

Első bajnoki gyűrűjét nyerheti meg LeBron James:

Összehasonlításként: a legnézettebb NFL-mérkőzés a 2011-es Super Bowl (Green Bay Packers – Pittsburgh Steelers) 111 millió nézővel, az NHL legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye pedig a 2010-es Stanley-kupa döntőjének 2. mérkőzése (Chicago Blackhawks – Philadelphia Flyers) mindössze 6 millió nézővel. Az NHL védelmében meg kell említeni, hogy a mérkőzéseket nem országos csatorna közvetíti.

Televíziós reklámdíjak:
A bajnoki döntőt Amerikában az ABC csatorna, míg Kanadában a The Sports Network közvetíti. A reklámdíjak a mérkőzések alatt megközelítőleg 400 000 dollárba kerülnek, persze ez 30 másodperces időtartamra vonatkozik. Egy 60 másodperces kisfilm így 800 000, de akár 1 millió dollárba is kerülhet.

 

Az NBA-döntők rekordjai

Ki kell térnünk a korábbi finálék rekordjaira is, melyek tartogatnak meglepetéseket. A legtöbb nagydöntőt a Los Angeles Lakers játszotta, szám szerint 31-et. Ebből mindössze 16-ot sikerült megnyerni, 15 elbukott párharc mellett. Ötöt még Minneapolis Lakers néven sikerült összehozni, és kétszer fordult elő a zsinórban három nagydöntő megnyerése (1952-1954; 2000-2002). A sorban második a Boston Celtics 21 nagydöntővel, de sokkal jobb arányszámmal: 17 győzelem mellett 4 vereség a mérlegük. Kuriózum, hogy 1959 és 1966 között zsinórban 8 finálét nyertek a zöld-fehérek. A bronzérmes a Philadelphia 76ers 9 nagydöntővel, de ebből mindössze három végződött győzelemmel.

Öt együttes büszkélkedhet azzal, hogy minden nagydöntőjét, amelyben szerepelt, megnyerte. A Miami Heat, a Baltimore Bullets és a Sacramento King hibátlan mérlege nem a legnagyobb fegyvertény, mivel mindhárom együttes csak egyszer került nagydöntőbe, de azt legalább megnyerték. Nagyobb tettet hajtott végre a San Antonio Spurs, a 4 finálé / 4 győzelem mutatójával, de az aranyérmes, minden kétséget kizáróan, a Chicago Bulls. Hat döntőből hatot nyertek, ezt pedig igazságosan leosztották két részletre: 1991 és 1993 között, valamint 1996 és 1998 között.

Tyson Chandler főszereplő lehet a döntőben:

Most már láttuk, kik a bajnokok közül is a legjobbak, de pillantsunk kicsit a sereghajtókra. Négy, még ma is létező franchise egyszer sem jutott az NBA nagydöntőjébe. A 6 éve létező Charlotte Bobcats, a 15 éves Toronto Raptors, és Vancouver/Memphis Grizzlies, a 21. évét taposó Minnesota Timberwolves, és az egy évvel idősebb Charlotte/New Orleans Hornets. Azonban még tőlük is elmarad a két utolsó helyezett, a 34 éves Denver Nuggets és a 40. szezonját maga mögött hagyó Los Angeles Clippers, jogelődjeivel együtt.

Nem lesz meglepő a következő adat, miszerint a nagydöntők történelmében a legtöbb finálét a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers vívta egymással, szám szerint 12-t. A második leggyakoribb párosítás a Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers (6), és a dobogóra felfért a Los Angeles Lakers – New York Knicks összecsapás is, mely 5 alkalommal ismétlődött meg.

Egy biztos. A Heat és Mavericks is készen áll, hogy egy felejthetetlen bajnoki finálét láthassanak a nézők, és minden adott, hogy a szórakozás biztosítva legyen. Már csak várni kell a kezdő sípszót, és hogy a labda először pattanjon le a parkettre. Ez magyar idő szerint június elsején következik be, hajnali 3 órakor.

Aki ébren marad, az nem bánja meg. Let’s get ready to rumble!

A résztvevőkről és további érdekességekről ide kattintva olvashatnak!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik