Sport

Megszűnt a Nemzeti Sporttanács, nem lesz kötelező tesióra

A Mező Ferenc Közalapítványnak is vége, az olimpiai járadék adómentes lett, a látvány-csapatsportok támogatása pedig könnyebb lesz.

A parlament 317 igen, 2 nem szavazattal és 28 tartózkodás mellett fogadta el a sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló indítványt.

Az eredeti javaslatnak végül nem lett része az, amely kötelezővé tenné a mindennapos testnevelésórát az általános iskolákban. Az oktatási bizottság szerint még szakmapolitikai egyeztetésekre van szükség.

A törvény visszaállította a kis értékű kupák, érmek közelmúltban megszüntetett adómentességét, és a természetbeni juttatások közül – összeghatártól függetlenül – a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érmeket, trófeákat ugyancsak az adómentes juttatások körébe sorolta. A Jobbik módosító indítványát elfogadva ismét adómentessé tették az olimpiai járadékot is.

Adómentesek lesznek a természetbeni juttatások körében a belépők, bérletek a sportesemények látogatottságának növelése érdekében.

A törvény kihirdetése után nyolc nappal megszűnik a Nemzeti Sporttanács, jövő év január 1-jétől pedig a Mező Ferenc Sportközalapítvány, amelynek feladatait a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) veszi át; a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát átadják a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a MOB-nak.

A Mező Ferenc Sportközalapítvány feladata a nyugdíjas olimpiai és világbajnoki érmes sportolók, azok özvegyei, valamint a kiemelkedő sporteredmények elérésében közreműködő nyugdíjas sportszakemberek erkölcsi és anyagi megbecsülése volt. A Nemzeti Sporttanács a kormány mellett működő tanácsadó, javaslattevő testület volt; 2004-ben alakult.

A jogszabály kiemelten támogat öt sportágat. Adókedvezményt biztosítanak a társasági adóból a látvány-csapatsport – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódva.

A látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek a jövőben vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhetik meg sporttelepek tulajdonjogát, feltéve, hogy a sporttelepet 15 évig nem idegenítik el, és sport céljára használják vagy hasznosítják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik