Közélet

Milliókért árult titkos adatokat a NAV-os alezredes

forint (forint)
forint (forint)

Rajta kívül tizennégy ember áll bíróság elé hamarosan.

Bűnszervezetben, üzletszerűen az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette – egyebek miatt ezért kell felelnie a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságán korábban szolgálatot teljesítő alezredesnek és tizennégy civil társának. A vád szerint a NAV-os 2011-től  2013. február végéig a nyilvántartásokból kiválasztotta azokat az ügyeket, melyek érintettjei szerinte vagyonosak voltak, és amelyekben előzetes letartóztatással is számolni lehetett.

Az alezredes civil bűntársát bízta meg, hogy a kiválasztott személyekkel – akár további közvetítők útján – felvegye a kapcsolatot és közölje velük: nagyobb összeg ellenében elintézi, hogy ne induljon ellene eljárás. Ha már folyt a nyomozás, a beszerzett bizonyítékokról és tervezett nyomozási cselekményekről kínált információt, vagyis, hogy milyen lépésekre készül a hatóság. Előfordult, hogy a már előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottat környékezték meg mondván, segíteni tudnak abban, hogy minél előbb szabadlábra kerüljön. Az alezredes általában tízmillió forintot kért “szolgálataiért”.

Ha az illető élt az ajánlattal, a vádlott jogosulatlanul adatokat kért le a hivatalos nyilvántartásokból, és azokat – továbbá a rendelkezésére álló információkat – kiadta az érintetteknek – tájékoztatott a Fővárosi Főügyészség csütörtökön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik