Poszt ITT

Félelmetes adag harcsatepertő sokkolja a vendéget

Madame Besamel
Madame Besamel

2018. 08. 22. 16:24

A kétemberes halászlé után. Sok és jó.
Korábban a témában:

Kánikulában egy jó szögedi halászlé? Madame Bösamel erre a kérdésre csak igönnel tud válaszolni. És igaza van, úgy-é?

Ezt edd 3000 forintért

Hetente eteti önöket Rézi bácsi és Madame Besamel.

“A” héten Rézi jön, a húsfaló, aki a főzeléket sem veti meg, “B” héten Besamel, a vega, aki nem löki ki tányérjából a szalámit.

Gasztroblogunk alappillére: tíz euró, azaz háromezer forint van jóllakni.

„A halászlé könnyű, egészségös és magyaros étök. Köll, mint egy falat kenyír” – állapítja meg egy szép napon főhősnőnk. Hiteles helyen szeretne szegedi halászlevet enni, ezért a Napfény városába utazik. A Roosevelt téri, a helyiek által csak Sótartónak becézett halászcsárdában várnia kell az asztalra. Sétára indul.

Az étteremmel szemben, a hídpilléren túl áll a Móra Ferenc Múzeum. A neoklasszicista épület bejáratánál, a „Közművelődésnek” felirat alatt gigantikus dinók. Az abszurd élmény egy kiállítás része. Madame Besamel elégedetten nyugtázza, hogy rengeteg a látogató. Ő azonban nem a dinókra, hanem a Minden, ami arany című gyűjteményre kíváncsi. A kiállítótérben a gyönyörű aranykincsek felfedezőiről és a múzeum egykori legendás igazgatójáról, Móra Ferencről is sokat meg lehet tudni. Például, hogy a direktor, régész, író felesége, Ilona asszony híres szakácskönyvszerző volt. Az ő művét hozta magával Madame Besamel, hogy az igazi szegedi halászlé receptjét tanulmányozhassa, szigorúan a vendéglő teraszán.

A halászcsárda terasza tele külföldi és magyar vendégekkel. A dekoráció magyaros, de nem vásári. Az asztalokon kékfestő abroszok, fonott kenyereskosarak, zománcos bográcsok, fehér tányérok. Madame Besamel, a vega, aki halat is eszik, már az interneten kiválasztotta, hogy mit rendel majd szárnysegédjével. Azt ugyanis tudni illik, hogy a Sótartóban csak nagykanállal tud merni a szakács. Ezért minimum két ember kell a csúcstámadáshoz.  Szóval Madame Besamel és partnere rendel egy porció harcsatepertőt makói rántott hagymakarikákkal (1400 forint/fő). És egy-egy kis adag boszorkányszigeti batyus halászlevet (1800 forint/adag).

A szerviz gyors, de látszik, hogy az irgalmatlan roham alatt a hímzett inges és blúzos pincérsereg elvérzett. Profizmus van, kedvességre, mosolyra sajnos már nem jut erő.

Egy pohár jéghideg szóda (30 ft/dl) mellett Madame Besamel Móra Ferencné Szakácskönyvét tanulmányozza. Nos, a szakavatott és praktikus szegedi háziasszony két idevágó receptet ír le. A halászlevet száz éve még Halpaprikásnak hívták. Íme, az első verzió:

Vereshagymát megtisztitva, szeletekre vágjuk, ezt feltesszük és bő vizben puhára főzzük sóval. Ha a hagyma puha, áttörjük szitán. Ezzel egyidejüleg a halat megtisztitjuk, megmossuk, a belét vigyázva kivesszük. A halat felbontva, mosni nem szabad. Azután kétujjnyi szeletekre vágva, belerakjuk a lábasba, ráöntjük a hagymás levet, ugy, hogy jól ellepje és fedő alatt főzzük, míg fel nem forr. Ha felforrt, ízlés szerint paprikát teszünk bele és lassan tovább főzzük fedő nélkül. Más módon a hagymát nem is kell külön megfőzni, hanem a nyers hal alá rakva, ezzel együtt főzzük.” Madame Besamel nagyot nyel. Nézzük a másik variációt! „A hagymát kevés zsirban szép sárgára pároljuk, behintjük bőven édespaprikával és vízzel feleresztve, jó puhára főzzük. Sót is teszünk bele. Ha puha, szitán áttörjük és ebben a lében tesszük fel a halat, melyet feldarabolás után gyengén besózunk. Tovább ugy járunk el, mint az előző halpaprikásnál.

Nos, a Sótartó Halászcsárda (honlapja szerint) egy harmadik módszerrel dolgozik: hagymával, fűszerekkel és átpasszírozott halhússal alaplevet készítenek, melyet felforralnak és a beízesített halszeleteket ebben a krémlevesben főzik puhára, miközben őrölt pirospaprikát adnak hozzá. Lássuk!

Megérkezik a híres batyus halászlé. Természetesen bográcsban. Ropogós fehér parasztkenyérrel, karikára vágott hegyes erős zöldpaprikával tálalják. A lé friss, ízes, véletlenül sem iszapízű. A pontyfilé sovány, zamatos. A batyut túrós táska formájúra hajtogatták. Egyfajta magyar ravioli, melynek tölteléke halbelsőség és halhús. Madame Besamel egyébként főételnek is el tudná képzelni: hallében főtt halas ravioli paprikás mártással, apróra vágott zöldpaprikával. Hm!

Visszatérve a levesre: finom, sűrű, és ráadásul regionális alapanyagokból készült. Csipetnyit talán sós. Véleményünk szerint talán egy egész nap szántó-vető ember vagy a pusztában portyázó betyár tudná egyedül megenni ezt a „kisadagot”.

A halászlé felét elcsomagoltatjuk, hogy jusson hely a tepertőnek.

A frissen sült harcsatepertő és a makói hagymakarika már érkezik is.

Lilahagymát, paprikát, paradicsomot tálalnak hozzá és tartármártást. Két emberes adag, tényleg. Kötelező kör: a ropogós harcsafalatok és az édes-karakteres makói sült hagyma különleges élményt nyújtanak együtt. (És nem fagyasztott hagymakarikákról van szó!) A mellékelt citrommal pedig érdemes bátran meglocsolni a haltepertőt és a hagymakarikát is: így könnyebbé tesszük a fogást.

A Sótartó Halászcsárda egyesek szerint indokolatlanul felkapott turistahely. Az is lehet, hogy a szegedieknek unalmasan régimódi. De a nem túlbonyolított igazi dél-alföldi ízekre vágyó vándor itt megkapja, amit szeretne.

Hogy Madame Besamel egy idős szögedi parasztembert idézzen: „Ilyennek is csak lönni köll.” És milyen jó, hogy van!

 

A teszt időpontja: 2018. augusztus 11.

Helyszín: Roosevelt téri Halászcsárda (Sótartó), 6720 Szeged, Roosevelt tér 14.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.