„A betonházak között nem várnak csodák”, énekelte majd’ negyedszázada a Pokolgép együttes frontembere, Kalapács József, de ez az óbudai Szőlő utcára semmiképpen sem érvényes állítás. A Szőlő utca ugyanis egyszerre mutatja Óbuda mindkét arcát: az egyik oldalon komor tízemeletesek, a másikon régi, mesébe illő, csodás kis házacskák. Az étterem elsősorban csülkeiről híres, és komoly törzsvendégbázissal rendelkezik. Hétköznap délután indulunk tesztelni, ebéd utáni időszakban, de a Zöld Kapu ekkor is szinte tele, a galérián kapunk csak helyet. Ahogy a lépcsőn lépdelünk fölfelé, régi óbudai hangulatokat látunk a falon. Rusztikus belső tér, kockás terítő – ahogy az a Nagy Könyvben meg vagyon írva.
A pincér azonnal asztalunkhoz pördül, csapolt sört kínál, s mi engedünk a szelíd erőszaknak:
helyes kis bucikorsókban. Az étlap alapos áttanulmányozására egy hét is kevés lenne, sokkötetes nagyregény – és ez mindig gyanús Rézi bácsi számára. Általános tapasztalat, hogy minél hosszabb az étlap, annál kevesebb a friss étel. Majd meglátjuk.A „kanalaznivalók” közül az őrségi gombalevest (790 Ft) választjuk, mely friss erdei gombából, lágy galuskával és tejfellel készült – némi curryvel megbolondítva. Hogy az Őrségben már a honfoglalás alatt is curryvel fűszerezték a zuppát a nyugati határon őrt álló magyarok, ez persze régóta ismeretes. Sokan úgy tudják, hogy a curry szót két indiai kifejezésből hozták össze a britek (curry Indiában nincsen is, nem úgy, mint az Őrségben), pedig valójában ez egy ősi magyar szóalkotás. Figyeljék csak! A curry legfőbb alkotóelemei:
Na ugye! (A leves egyébiránt teljesen rendben van, sőt kifejezetten finom.)Na most jön a neheze. Mert főételt választani betyárnehéz a Zöld Kapuban. Tényleg. Csak marhahúsból készült fogást harmincnál is többet számolt meg Rézi bácsi. Például Rézi néni (Doleskó Teréz) nemzeti szeletét bélszínből, vagy szegedi Kossuth-szelet meg pokoltokány ördögmártással. Ilyenek azért máshol nincsenek! De van még jónéhány régi ritkaság: kálomista mennyország, flekken és Garibaldi-pulyka. De ha már, akkor mi csakis csülköt. Namost, ez sem valami habkönnyű döntés:
Egészen bizarr ötletek is például: hortobágyi „gyümölcsleves” (a csülökre ragut pirítanak kolozsvári szalonnából, hagymából, füstölt kolbászból, fűszerpaprikával és fokhagymával ízesítik, főtt-sült krumplikockákkal tálalják). Sörös és tejfeles, bundás és gombás, ágfalvi és dorozsmai, betyár és csángó, bakter módra és pékné módra, tót és bajor, bihari és tordai – sorolhatnánk még hosszan.Rézi bácsi a csülköt pékné módra kedveli leginkább – ezt be kell vallja. Hogy mi is pontosan a „csülök pékné módra”? Nos, erről megoszlanak a vélemények. Legtöbbször a valamennyire megfőtt csülköt végül hagymával és krumplival együtt sütik készre (gyakran majoránna, rozmaring, fokhagyma stb. társaságában). Rézi bácsi édesanyja azonban a hagymás rostélyoshoz hasonlóan készítette: sütőben ropogósra sütötte a csülköt, rá pedig lyoni hagymát halmozott (lisztes vöröshagymakarikák forró zsírban kisütve). Ezt hívták Rézi bácsi családjában „pékné módra csülöknek”, ami logikusnak is tűnt:
De hát, ahány ház, annyi szokás.A Zöld Kapuban a „pékné” egy fűszeres, pirított csülök köménymagos, cikkhagymás kockaburgonyával. Viszont a „tabáni csülök” szinte olyan, mint Rézi bácsi anyukájának „pékné” csülke: a sült csülköt lisztben forgatott sült hagymakarikákkal és hasábburgonyával kínálják (+ serpenyős zöldségek: répa, gomba, borsó).
Rézi bácsi és hű fegyverhordozója (Stephan K.) rendelnek tehát egy „tabáni péknét”. Vagyis két felet, így egy adag ára: 2300 forint. Körettel, zöldséggel. Már messziről, a pincér úr kezében gyönyörű. Két rusztikus, fanyelű serpenyő közeledik. A púposra halmozott lyoni hagyma alatt nem is látszik a csülök. Amikor Rézi bácsi késével megtúrja étkét,
(némi sült burgonya és párolt zöldség talapzatként a csülök alatt). A lyoni hagyma isteni, az adag fejedelmi, a csülök királyi. Csupán egy csésze levest ettünk a csülök előtt, de így is képtelenek vagyunk elfogyasztani a fogást. (A pincér szerint eddig egyetlen vendégnek sikerült betermelnie az egész adag csülköt, egy rejtélyes nyugdíjas bácsinak.)Rézi bácsi a doggy bagre várva arra gondol, a Zöld Kapuban február 7-től kezdődik a „Pacalmánia”: babos pacalgulyás, velős pacal, székely pacal (savanyú káposztával rotyogtatva, tálaláskor tejfellel megrakva, sültkolbász-karikákkal megszórva), bakonykúti tejfeles-gombás pacal galuskával, csülkös pacal, kapros-zöldbabos bánki pacal.
Ígéri Rézi bácsi – hogy mint a jedi –, visszatér.
A teszt helyszíne, időpontja:
Budapest III. Szőlő utca 43.; 2018. január 10.