Poszt ITT

Piskótából is lehet szalonna

Avagy karácsony utáni karcsúsító menü 2437 forintért.

A budapesti VegaCitybe nem csak azért érdemes elmenni, hogy együnk. Hanem azért is, mert itt látható igazán, hogy a vegán lélek mily sokféle lehet. És ezt nemcsak az étlap változatossága mutatja, hanem a vendégkör sokszínűsége is. A garantáltan minden állati összetevőt nélkülöző ételekért ugyanis a társadalom legkülönbözőbb rétegeinek és szubkultúráinak tagjai állnak sorba. A raszta bringástól az idegesen lábat rángató banktisztviselőig, a csóró egyetemistától a Dolce e Gabbana farmeros dzsentriig, a nemeztáskás ősanyától a Woody Allen-szemüveges hipszterig, a saját dobozba ételt kérő aktivistától a bőrcsizmás wampig széles a kliensek skálája. A felhozatalból Madame Besamelnek mégis egy sarkiróka-bundás úrinő tetszik a legjobban. Pókerarccal áll sorba egy állati tetemmel a testén egy vegán étteremben. Valljuk be, csoda, hogy nem lincselik meg a prémes asszonyt… Szóval, aki szeret szociospottingolni, az ugorjon be ide mindenképp.

No de térjünk rá a kosztra!

Fotó: Besamel

Madame Besamel, a vega, örömmel fedezi fel, hogy van napi menü 1200 forintért (egytálétel + köret + gabonafasírt + saláta). Divatos hamburgerek közül lehet választani, még gluténmentes is akad. Ugyanitt vegán sushi eladó. A hagyományos konyha fogásai is jelen vannak az étlapon: a frankfurti levestől a zöldborsófőzelékig. Temérdek a saláta (a majonézes kukoricától a csírakompozícióig). Rengeteg a sült, rántott, grillezett vegán feltét (a karfioltól a kesusajtig). A köretekből féltucatnyi van terítéken (a quinoától a rizsig). A nemzetközi konyha menő fogásai a mediterrán rizottótól a gyroson át a currykig. Még a nyersvegánok sem halnak éhen, ha ide betérnek: szakajtónyi zöldséges és gyümölcsös smoothie-ból, valamint nyerskexből válogathatnak.

Madame Besamel igénybe veszi a rendkívül készséges személyzet segítségét és a következőket teszi tálcájára: frankfurti leves (450 forint), szezámos padlizsán, rántott kesusajt, mustáros tofusteak quinoával és salátával (737 forint), egy kis adag hummusz (210 forint), egy cukor- és gluténmentes banántorta (590 forint) és egy palack cukrozatlan zöldtea (450 forint).

A frankfurti leves friss, kellően sűrű, jó minőségű kelkáposztából és gabonavirsliből készült – ám mégis picit jellegtelen az íze.

Fotó: Besamel

Madame Besamel óriási várakozással lát neki a második fogásnak. A szezámos sült padlizsán remek, a padlizsán kellően átsült, nem szivacsos. A tofusteak kellemes meglepetés: édes-mustáros páccal sült vaslapon. A rántott kesusajt olvadós és folyós, friss, nincs megkötve. A quinoa (kinoának is írják és rizsparéjnak is hívják – nem is értjük, miért nem ez utóbbi elnevezést használják) ezúttal natúr ízesítésű.

Az „inkák aranyának” is nevezett álgabona kellően sejtelmesen húzódik meg az intenzívebb ízvilágú feltétek mögött. Másik köretünk egy vegyes saláta (uborka + paradicsom + lila hagyma + csírák). Örülnénk valami izgalmasabb öntetnek, de legalább a dresszingtől sem hízunk. A hummusz, avagy csicseriborsókrém lágy ízesítésű, nem markáns. Inkább krémes állagú mártogatós, enyhén fűszerezve. Ha az ember eddig eljut az étkezésben, garantáltan két lábon járó biológiai csodafegyvernek érzi magát!

Egy őserő-gejzírnek, aki mindent megtesz a hosszú életért!

Jöhet a jutalomfalat!

Fotó: Besamel

Ám a glutén- és cukormentes banántorta sajnos nem sikerült. A datolyával ízesített finom banánkrémet jobb lett volna külön felszolgálni, pohárkrémként. Az alternatív lisztből készült piskóta ugyanis kemény és szalonnás. Madame Besamel nem szeret ételt kidobni, mert rendületlenül gondol a nélkülözőkre és a pazarlást a világ egyik legborzasztóbb mételyének tartja. De ez a sütemény, nos, ez marad a tányéron.

Mindent egybevetve a VegaCity kiváló hely az egészséges ételekre vágyóknak, a vegánoknak és a „mentesen” étkezőknek. Gazdag a választék, gyors a kiszolgálás, frissek az ételek. A VegaCity kétségtelen előnye, hogy ha valaki itt eszik, utána fittnek, tettre késznek érezheti magát. A fogások nagy része ízletes és ötletes. A kísérletezők figyelmét azonban felhívjuk arra, hogy piskótából is lehet szalonna!

 

Teszt időpontja: 2017. december 19.

Helyszín: VegaCity, Budapest, Múzeum körút 23/25. 1053

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik