Poszt ITT

Orbán bukni fog, és?

A magyar reményeket gúzsba kötheti a külvilág.

Nem tudjuk, hogy a gazdasági szabadságharc katasztrófához vezet-e, de a szakemberek szerint ahhoz, hogy az orbáni rendszer életképes legyen komoly növekedés kellene, mert csak akkor lehet fájdalommentes a felemelkedés. Márpedig növekedés az nem lesz, meg ahhoz egyébként is azoknak a hitele kellene, akiknél a – jelek szerint – neki már nincs.

A közvélemény-kutatások adatai szerint ugyanakkor a Fidesz megítélése a demokrácia deficitjéhez képest alig romlott. Az istenadta nép már borúlátó, egyre kevesebben hiszik, hogy komoly áldozat nélkül eljöhet a szent növekedés – és minden, ami azzal jár -, de nem eléggé kevesen. Nincsenek hatalmas kormányellenes tüntetések. Az emberek tömegesen várnák helyzetük érezhető javulását, de nem tudják kitől.

Az utóbbi időben sok forgatókönyv született a Fidesz-elnök bukásáról, de egyik sem játszotta végig, ki és mi jön a bukás után? Az ellenzék még képtelen felvenni a kesztyűt. Sajtóhírek szerint Amerika az EU-val összefogva kikényszerítené Orbán bukását, Kelet-Magyarországon akár éhséglázadások törhetnének ki, esetleg a Fidesz kiskirályai megpuccsolhatnák a kormányfőt, de ki az, aki a Nyugatnak is jó, miközben olykor ellent mer mondani neki, meg nekünk is?

Mert azzal az orbáni tétellel azért nehéz vitázni, hogy a nyugat majmolásának is fizetjük most az árát, és rajta kívül kevesen vágták ilyen keményen az orcánkba, hogy senki másra ne számítsunk, csak magunkra. Mondhatjuk ugyan, hogy ez közhely, de nem tehetjük. Addig nem, amíg elfogadjuk, hogy a csapból is az a nyugati modell folyik, amelyre mostanság nyugaton is egyre többen mondják, hogy globális hazugság, nem csak gazdasági értelemben. Sorban állunk a hipermarketekben, hogy fogyasszuk a másoknak tejelő tömegtermékeket, majd ünneplőt húzunk, hogy imádkozzunk a magyar tehenészek felemelkedéséért.

Orbánra sok mindent lehet mondani, de azt senki sem állíthatja, hogy ne hinne őszintén abban, amit tesz. Akár a gazdasági szabadságharcban is. Mindezt persze Mutyiországban, ahol több generáció is – így Orbáné is – abban nőtt fel, hogy a dolgokat “feketén” elintézni maga a rendszer felett aratott győzelem. Győzhet-e magyaros mutyi a globális rendszer felett?

A demokráciának nem épp az a lényege, hogy minden nemzetnek joga van hülyének lenni? A demokráciába annak is bele kellene férnie, hogy a magyarok kétharmada hülye volt, amikor a Fideszre szavazott és most 2014-ig ennek issza a levét. Ez lenne a demokrácia alapja. Aminek ára van. Másrészt, ha az EU diktálja, ki vigye végig az általa kijelölt ösvényen Magyarországot – az nem diktatúra?

Nem zárható ki, hogy Brüsszelben kiszámolták, mit okozna, ha egy vakon vezetett tagország belerongyolna a szakadékba. Lehet, hogy egy orbáni ámokfutás jobban fájna az uniónak, mint sokan hiszik, és veszély esetén nem számít, hogy jogunk van-e hülyének lenni. Illetve jogunk van, csak lehetőségünk nincs. Mert fogják a kezünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik