Belföld

Távozzanak Orbánék – kivételes ellenzéki egyetértés az IMF miatt

A Jobbik új választást, az MSZP és a DK új kormányt, az LMP új gazdasági programot akar, a Negyedik Köztársaság mozgalom pedig Matolcsyt okítja.

MSZP

A kormány “nem ortodox” gazdaságpolitikájának bukásával a miniszterelnök hitelessége elfogyott, ezért Orbán Viktor a gazdasági tárca vezetőivel együtt át kell, hogy adja a helyét más, hiteles Fidesz-politikusoknak – összegezte az MSZP véleményét Mesterházy Attila pénteken azzal kapcsolatban, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről.

Az MSZP szerint elkerülhetetlen az IMF-megállapodás, de a szocialisták fontosnak tartják megnevezni azokat, akik a kormányváltás óta folytatott dilettáns gazdaságpolitikáért felelősek.

A szocialisták emellett választ várnak arra, hogy a kormány milyen együttműködésre készül a Nemzetközi Valutaalappal. Olyan, feltétel nélküli megállapodás ugyanis, amilyenre a gazdasági minisztérium csütörtöki közleménye utal, nincs az IMF eszköztárában – mondta a pártelnök.

Jobbik

Azzal, hogy a kormány “visszakuncsorgott az IMF-hez”, tulajdonképpen megbukott, le kellene mondania, új választásokat kellene tartani – véli a Jobbik vezére.

Vona Gábor hozzátette: a kormány által hangsúlyozott “új típusú együttműködés” csak a “szokásos kormányzati szómágia része, hiszen a nyúl és a farkas esetében nem lehet új típusú együttműködésről beszélni”.

Szerinte a megállapodás tulajdonképpen újabb hitelkeretet jelent majd, amit a kormány az ország jelenlegi helyzetében le is hív és ezért cserébe pedig újabb megszorításokat vezet majd be.

LMP

Az LMP szerint amikor a Fidesz gazdasági szabadságharcot hirdetett, valójában kalandorpolitikát folytatott, de ez a gazdaságpolitika megbukott – jelentette ki Schiffer András.

A politikus, aki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter távozását sürgette, egyúttal azt is kérte, hogy a kormány hirdessen egy olyan új gazdaságpolitikai programot, amelyik segít visszaszerezni Magyarország hitelét.

Ennek érdekében pártja nevében azt kezdeményezte, hogy a kabinet hívjon össze egy érdekegyeztető fórumot, amelyben a kormányzati oldal mellett a munkaadók, a munkavállalók és az öt parlamenti frakció is képviselteti magát.

A frakcióvezető összegzése szerint a helyzet most rosszabb, mint amikor a kormányfő meghirdette a gazdasági szabadságharcot. Hozzátette, hogy az elmúlt másfél évben aláásták az emberek biztonságérzetét, miközben megkezdték az alkotmányos intézményrendszer leépítését.

Demokratikus Koalíció

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány politikája mellett megbukott „az orbáni jobboldalnak a világra ellenségesen tekintő, bezárkózásra hajlamos politikai gondolkodása” is. Ezért „nem elég egy új gazdaságpolitika: új csapat kell” – olvasható a Gyurcsány Ferenc által jegyzett közleményben.

Javaslatai között szerepel az, hogy a kormánypárt cserélje le a miniszterelnökkel együtt az egész kabinetet, állapodjon meg az IMF-fel egy biztonsági hálót jelentő hitelről, vonja vissza az Európai Bizottság által kifogásolt különadókat, továbbá vonjon vissza „minden olyan törvénytervezetet (például a választójogi törvényt), amelyet az ellenzékkel való tárgyalás nélkül terjesztett be az Országgyűlésnek”.

Negyedik Köztársaság mozgalom

4K! – Negyedik Köztársaság mozgalom levélben fordult Matolcsy Györgyhöz, és “aggódó állampolgárokként” az alábbi néhány tanácsot adja a nemzetgazdasági miniszternek.

1. Ha kapkodó, kiszámíthatatlan és dilettáns gazdaságpolitikát akar folytatni, agresszív és buta kommunikációval fűszerezve, ne olyan válságidőszakban tegye, amikor az üzleti világ már Olaszország lehetséges csődjéről beszél. (Talán nem tudja, de Európa 4.-5. legnagyobb gazdaságáról beszélünk.) Ha mindenáron ilyen politikát akar folytatni, nagyon kérjük, hogy a nemzetközi prosperitás időszakában tegye.

2. Ne hazudjon folyamatosan hazánk növekedési kilátásairól. Tényleg. Semmi értelme. Túl gyorsan kiderül.

3. Ne gyengítse szándékosan a forintot a jelenlegi helyzetben, mert ez oda vezetett, hogy megnőtt az államadósságunk, megnőttek a devizahitelesek terhei, befagyott az állampapírpiacunk és mindezt észrevették a spekulánsok.

4. Ismerje meg azt a pénzvilágot, ami ellen szabadságharcot folytat. Talán nem tudja, de Magyarországot időről időre felfedezik maguknak a tőkepiaci spekulánsok, mert kevés olyan kereskedhető deviza van ma a világban, mint a magyar, ami: a) kellőképpen likvid, de elég kicsi is ahhoz, hogy néhány londoni hedge fund simán megmozdítsa az árfolyamát bármelyik irányba b) nagyon nyitott gazdaság van mögötte, ami nagyon érzékeny a devizaárfolyam változásaira (tudja, export-import, államadósság, stb). c) kellőképpen sebezhető, sérülékeny ország (magas államadósság, importfüggőség, kevés hazai tőke, stb.). Van még néhány ilyen deviza, de nem sok. Ezért a spekulánsok látókörében mindig ott vagyunk és lecsapnak ránk, ha gyengének látszunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik