Belföld

Kiosztotta az ellenzéket a kormányfő

Az LMP válságtanácsot, a Jobbik népszavazást, az MSZP megállapodást akar.

Az LMP szerint a miniszterelnöki leltárból kimaradt, hogy elbukott az államadósság elleni szabadságharc, megbukott a költségvetés és elbukott az a harc is, amit az egymillió munkahely tíz év alatti megteremtéséért indítottak. Schiffer András frakcióvezető a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta: a szuverenitás nem a miniszterelnöké, nem a Fidesz-KDNP-é, hanem a népé.


Fotó: MTI / Beliczay László

Az LMP-s politikus szerint szükség lenne arra, hogy a kormányfő nemzeti válságtanácsot hívjon össze, és valódi nemzeti minimumra törekedjen az IMF-fel folytatandó tárgyalások során. Magyarország nem akkor lesz versenyképes, ha a magyarok jövőre kevesebb pénzért többet dolgoznak, hanem akkor, ha kiszámítható jogrend van – fűzte hozzá.

A Jobbik elnöke szerint úgy sikerült az elmúlt hétvége, ahogy az elmúlt másfél-két év, azaz “sok hűhó semmiért”. Vona Gábor a kormányfő hétfői napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, hogy ha valóban érdemi vitát akarnak, egy lehetőség maradt, ha a magyar társadalomhoz fordulnak. Írjanak ki népszavazást erről a kérdésről – szólított fel.

Az ellenzéki politikus élesen bírálta a szocialisták nyilatkozatait is, és azt mondta, szerinte ha valamiért kritizálni lehet a miniszterelnököt, az az, hogy miért nem volt sokkal következetesebb akkor, amikor Magyarország szuverenitását meg kell őrizni.

Az MSZP szerint Orbán Viktor kormányfő nem az ország szuverenitásának féltéséből mondott nemet múlt héten az uniós kormányközi megállapodásra, hanem mert felmérte, hogy ha ehhez csatlakozik, akkor befellegzett a különutas gazdaságpolitikának és a gazdasági szabadságharcnak.

Mesterházy Attila frakcióvezető a miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalására reagálva a parlamentben azt mondta: bár Orbán Viktor megpróbálta úgy beállítani, hogy mindenért az előző kormányok felelősek, valójában a kormányfő és a gazdasági miniszter “téves és dilettáns” gazdaságpolitikájának az egyenes következménye a jelenlegi helyzet.

Az MSZP szerint fontos lenne, hogy Magyarország csatlakozzon ehhez a megállapodáshoz, Orbán Viktornak pedig arra is felelnie kellene, hogy mi történik akkor, ha Magyarország kimarad ebből az egyezségből – hangoztatta Mesterházy Attila.

A következő időszak legfelelősségteljesebb és legnehezebb döntése előtt állunk – mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezető a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Úgy fogalmazott: könnyen lehet, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, de kérdés, hogy hol a határ, milyen megállapodásra van szükség, kell-e megállapodást kötnünk, ugyanakkor ez nem lehet csak a kormány felelőssége.

Európa kemény intézkedésekkel most megerősíti a halára ítélt eurót, de a kérdés az, hogy azoknak az országoknak, amelyek nem fizetnek euróval, miért kellene ugyanilyen szigorú, fiskális, monetáris szabályokat bevezetni – vetette fel.

A KDNP szerint Orbán Viktor múlt heti döntése az európai uniós kormányközi megállapodással kapcsolatban két okból is helyes volt. Harrach Péter frakcióvezető leszögezte: egyrészt a parlamentnek kell döntenie ilyen nagy jelentőségű kérdésekben, másrészt pedig Orbán Viktor elment addig, ameddig az adott körülmények között a nemzeti szuverenitás védelmében el lehetett menni. “Ilyen helyzetben a bölcsesség egy követelmény” – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Orbán hátbatámadásról beszélt

Orbán Viktor viszontválaszában – bírálva az ellenzék parlamentet minősítő kijelentéseit – hátbatámadásként értékelte azokat az ellenzéki bírálatokat -, amelyek az uniós kormányközi megállapodásra adott nemleges választ kifogásolták. Különösen azok részéről vitatta ezen bírálatokat, akik maguk is tagjai az uniós nagybizottságnak, amelynek véleményét minden brüsszeli útja előtt figyelembe vette.

A megállapodáshoz történő csatlakozásról szólva azt mondta: a gyorsaságot értéknek tartja, de nem jó, ha az embert megfontolatlanságra ragadtatja. Hozzátette: amíg megfelelő írásos dokumentum nem áll rendelkezésre, amíg a legfontosabb kérdések nem ismertek, nem tudható, mihez csatlakoznánk.

A nemzetközi ügyekkel foglalkozó megjegyzésekkel kapcsolatban kijelentette: az ellenzéki képviselők fontolják meg, hogy pártpolitikai viták helyett nem akarnak-e inkább egy fontos kérdés érdemi megvitatásában részt venni.

Azt is kijelentette, hogy bár kétségkívül nehézségekkel küzdenek az eurózóna tagállamai, “de az apokaliptikus vízióktól tartózkodni kell”. Hangsúlyozta, az eurózóna nem omlott össze, van jövője, az ország számára pedig rossz lenne a szétesése. “Európa erejét ne becsüljük alá” – mondta.

A gazdasági miniszter személyéről szóló találgatásokkal kapcsolatban Orbán Viktor úgy fogalmazott: “ne reménykedjenek, a dolog úgy áll, hogy négy évre megkaptuk a fölhatalmazást, elindultunk egy világos stratégia mentén”. Arra intette az ellenzéki képviselőket, hogy ne bocsátkozzanak személyi találgatásokba. Magyarországnak stabil, hosszú távon tartós gazdasági alapokra van szüksége és arra, hogy ne lehessen négyévente felszedni annak alapjait – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik