Belföld

Hoffmann Rózsa a legnépszerűtlenebb politikus

A Medián felméréséből kiderül: az oktatási államtitkár még Gyurcsány Ferencet, sőt a lista végére újonnan lecsúszott Matolcsy Györgyöt is lehagyta.

Az idén húsz éve nem látott mélypontra, 40 százalékra süllyedt a magukat biztos szavazónak vallók aránya, miközben a választásra jogosultak ugyanekkora hányada nem talál olyan pártot, amelyet támogatni tudna – olvasható a HVG számára készített évzáró Medián-elemzésben.

Mint írták, a választópolgárok nagy része annyira kiábrándult a politikából, hogy valószínűleg el sem menne szavazni. Az a csoport, amelyik biztosan részt venne a választáson és választani is tudna a pártok közül, jelenleg a választókorú lakosságnak alig a harmada.


Orbán Viktor
Fotó: Kummer János

Orbán is lecsúszott

A jelenlegi lakossági közhangulatról a vezető politikusok „népszerűségi” rangsora is sokat elárul – olvasható a tanulmányban. A magyarok eszerint lényegében a teljes jelenlegi politikai elitet elutasítják – aligha lehet másképp értelmezni azt, ha még a „legkedveltebb” politikust is az emberek mindössze harmada látja szívesen fontos pozícióban. Külön is figyelemre méltó a miniszterelnök népszerűségének alakulása.

Közvetlenül a választások után Orbán Viktor személyesen is „kétharmados támogatottságot” élvezett, vagyis 68 százalékos volt a népszerűsége. Idén szeptemberre a kedveltsége minden korábbinál alacsonyabbra, 40 százalék alá csökkent, azóta pedig tovább zuhant – jelenleg már csak a megkérdezettek 31 százaléka látja őt szívesen „fontos politikai szerepben”. És bár a kormányfő-pártelnök korábban mindig számíthatott szinte a teljes Fidesz-szavazótábor szimpátiájára, a legutóbbi felmérésben már pártjának szavazói közül is minden tizedik nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen látja őt kulcspozícióban.

Hoffmann Rózsa
Fotó: Kummer János

A decemberi politikuslista élén egyébként, akárcsak novemberben, Schmitt Pált találjuk. Az, hogy a köztársasági elnökhöz kötődik a legnagyobb támogatottság, korábban is általános jelenség volt, azonban egyetlen korábbi államfő népszerűsége sem süllyedt ilyen alacsonyra. Még a volt államfők közül a legkevésbé népszerű Sólyom Lászlót is hivatali idejében mindvégig az emberek több mint 50 százaléka támogatta, Schmitt Pált azonban (a tavaly szeptemberben mért 60 százalékkal szemben) jelenleg már csak 33 százalék.

A lista legvégén Gyurcsány Ferenc után Matolcs György és Hoffmann Rózsa neve szerepel 16, illetve 14 százalékos támogatottsággal.

Lejtőn a kormány megítélése

Míg tavaly a felfokozott várakozások után némi elbizonytalanodás volt érzékelhető, az idén egyértelműen “lejtőre került a kormány tevékenységének megítélése” – derül ki az elemzésből.

A közvélemény-kutató cég hozzátette: már tavaly novemberben is többségben voltak azok, akik úgy érezték, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. A választások évfordulóján az arányuk már meghaladta a 60 százalékot, az év végére pedig megközelítette a 80 százalékot, így már csaknem eléri a választások előtt mért szintet.

Az elemzés szerint komoly figyelmeztetés lehet a kormány számára, hogy még a kitartó kormánypártiak meghatározó része (43 százaléka) is úgy érzi, az országban rossz irányt vettek a dolgok.


Gyurcsány Ferenc
Fotó: Neményi Márton

A Medián kitért arra: a helyzet különlegességét az adja, hogy a kormány romló megítélése ellenére még most is a kormánypárt a legnépszerűbb. A választani tudó “biztos” szavazók körében a Fidesz támogatottsága az év nagy részében az 50 százalékot is meghaladta. A kormányoldal ugyanakkor a “megnyugtató” előnyéből is folyamatosan veszített az év során, a támogatottsága ebben a körben decemberre 43 százalékra mérséklődött – írták.

Az elemzés szerint a kiábrándultságból az ellenzéki pártok közül a Jobbik profitált a legtöbbet, támogatottsága a teljes népességen belül az év elején mért 7-8 százalékról 11-12 százalékra nőtt.

A Medián hozzátette: a szocialisták támogatottsága az év során 12 és 17 százalék között ingadozott, Gyurcsány Ferenc új pártja decemberben 3 százaléknyi szimpatizánst tudhat maga mögött. A Demokratikus Koalíciónak (DK) és az MSZP-nek együtt már csaknem ugyanannyi támogatója van, mint az MSZP-nek volt októberben. Eközben az LMP támogatói bázisa az év elején mért 3 százalékos szintről 4-6 százalékosra nőtt.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.