Poszt ITT

Ön szeretne ismét Belügyminisztériumot?

A rendőrbotrányok után ismét napirendre került a belügyminisztérium visszaállítása, de legalábbis az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) átalakítása. A szakértő szerint nem egy minisztériumon múlik a rendőrség hatékony működése.

Bár Gyurcsány Ferenc a rendőrfőnökök kirúgása és Petrétei József lemondása után határozottan kiállt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) megtartása mellett, a rendőrbotrányok után mégis napirendre került, hogy érdemes volt-e megszűntetni a Belügyminisztériumot.

Hivatalos szocialista álláspont nincs, Nyakó István, a párt szóvivője lapunkkal csak annyit közölt: tudomása szerint sem a párt elnökségében, sem a frakcióban nem volt eddig napirenden a Belügyminisztérium kérdése. Sajtóhírek szerint az MSZP vezető testületei egy informális találkozón kijelentették: visszaállítanák a 2006-ban megszűnt tárcát, de Gyurcsány Ferenc ettől a kérdéstől teljesen elzárkózódott.

Az SZDSZ-ben eddig is voltak olyan képviselők, akik rossz szemmel nézték az igazságügy és rendőrség összepárosítását. Az SZDSZ az átalakítás kapcsán egyébként két forgatókönyvet nem támogatna: egyrészt, hogy önálló rendőrminisztérium jöjjön létre, másrészt hogy a rendészet a honvédelmi tárcához kerüljön.

Az MDF és a Fidesz szerint is szakmailag hiba volt a Belügyminisztérium szétverése, mint mondják akkor legalább egy egységben volt a polgárőrség, a katasztrófavédelem és a rendőrség.

Pesti Sándor politológus szerint a rendőrség nem az államigazgatás-szerkezettől, nem a Belügyminisztériumtól fog hatékonyan működni. Elmondta, inkább személyeken és habitusukon múlik a rendőrség irányítása. Szerinte ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy Magyarországon történelmi hagyománya van a belügyi tárcának: a dualizmustól kezdve a Horthy-korszakon át egészen 2006-ig e minisztérium felügyelete alatt állt az önkormányzatok, a rendőrség és a katasztrófavédelem irányítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik