Otthon

Ezek a mediterrán növények vehetik át a főszerepet a hazai kertekben

Getty Images
Getty Images

Az előrejelzések szerint a XXI. század második felére sokkal másabb lehet Magyarország éghajlata, az ország klímája várhatóan leginkább a mai Törökországéhoz fog hasonlítani: száraz és meleg lesz, hőhullámokkal és vízhiánnyal, írja a Haszon.

A lap cikke szerint amíg egyes őshonos fajok nehezen alkalmazkodnak az új körülményekhez, addig az olyan déli, mediterrán növények, mint a csicseriborsó, az olajfa, a füge, a kivi és a gránátalma egyre több helyen jelenhetnek meg az országban, és a korábbiaknál sikeresebben lehet majd termeszteni azokat.

Éppen ezért még inkább érdemes átgondolni, hogy milyen növényeket ültetünk a hazai kertekbe a jövőben, érdemes a díszkertekben is a szárazságtűrő növényfajtákat előnyben részesíteni.

A változások pozitívuma, hogy az új belépő növényeknek még nincs, vagy nagyon kevés kártevőjük van a mi klímánkon, így növényvédő szerek nélkül is termeszthetők.

Az újonnan belépő növények közé tartoznak a teljesség igénye nélkül az alábbiak:

  • Mexikói sarjika: A szobanövény levélzete fogazott és csónak alakú. A lakásban tartva ritkán virágzik. A levelei szélén hozza létre az utódait. Szinte folyamatos növekszik. Nem kedveli a közvetlen napsütést.
  • Ernyős sarjika: Körülbelül egy méteres magasságig megnövő pozsgás növény. Hosszú szárán vékony, hengeres, szürke levelek találhatók. Narancssárga, harang alakú virágai a szára végén fejlődnek. Fényigénye magas, hőmérsékleti igénye átlagos. Elég hetente egyszer locsolni.
  • Fali kövirózsa: Nagyon gyorsan növeszt új növényeket, így könnyen szaporítható. Rengeteg vizet raktároz a leveleiben, és a rossz talajban is jól fejlődik.
  • Bambusz: Igen szívós, gyorsan növekvő, és nagyon könnyen termeszthető. Szinte bármelyik éghajlaton jól érzi magát.
  • Agávé: Leveleikben vizet tárol, így kevés öntözéssel is beéri. Egyszerűen szaporítható.
Kapcsolódó
Így szaporítható egyszerűen a leander
Csak néhány lépést kell betartani hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik