Otthon

Így szaporítható egyszerűen a leander

Getty Images
Getty Images

Sokak kedvenc virága a leander, hiszen boldogságot áraszt és mediterrán hangulatot teremt, népszerűségét pedig annak is köszönheti, hogy rendkívül könnyen szaporítható. Ennek a folyamatát írta most le a Lakáskultúra.

A lap cikke szerint a legegyszerűbb és leggyakoribb módszer a dugványozás, ami annyit tesz, hogy a növényi részeket közvetlenül a földbe dugjuk, megfelelően ápoljuk amíg el nem kezd gyökerezni. A leander szaporításához 18-22 fokos hőmérséklet és a napfénytől védett, világos hely ideális. Nagyon fontos biztosítani a megfelelő páratartalmat is.

A dugványok előkészítéséhez egy egészséges, betegségmentes leanderről vágjunk le 10-15 cm hosszú hajtásdarabot, ágat. Olyan ágat válasszunk, amelyen még nem volt virág és van több levélhelye. Úgy távolítsuk el az alsó leveleket az ágról, hogy maradjon egy 5-10 cm hosszú szabad szár, felette pedig minimum 2-3 levél.

Ügyeljünk arra is, hogy ne száradjon ki az anyanövényről letört ág az ültetésig, tanácsolják a cikkben.

Gyökereztethetjük a szárat talajban vagy vízben, előbbi a jobban ismert. Ehhez csak töltsünk meg egy 8-10 cm átmérőjű cserepet laza földdel és helyezzük bele a dugványt. A földet mindig tartsuk enyhén nedvesen, a cserép kerüljön világos helyre.

Amint eléggé megerősödtek a gyökerek, jöhet az ültetés.A növény ilyenkor kerüljön át a vizes edényből vagy a kis cserépből egy nagyobb méretűbe vagy akár egyenesen szabadföldbe.

Kapcsolódó
Ezeket a vetőmagokat keresi a legtöbb hobbikertész
A hobbicélú vetőmagok zömét három fő kereskedelmi csatornán keresztül lehet megvásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik