Otthon

Napelemtelepítés: Hogyan döntsünk okosan a többmilliós kérdésekben?

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A napelemek telepítése egy nap alatt megvan, reggel érkeznek a szerelők és kora délután többnyire már a próbaüzemnél tartanak. De ez csak a látványos végjáték, az előkészítés sokkal hosszabb folyamat. Végig vettük, milyen kérdésekben kell döntenünk ahhoz, hogy a több milliós beruházással a leghatékonyabb és a leggazdaságosabb rendszert hozzuk össze. A kérdések megválaszolásához egy sor szakismeretre van szükség, a tét pedig nagy: sikeres lesz-e a több milliós beruházás.

Érdemes-e nekünk napelemes rendszert telepíteni? Már azt sem egyszerű megválaszolni, hogy milyen paramétereket kell figyelembe vennünk a válaszhoz. A neten hemzsegnek a kalkulátorok, ezek segítségével alapinformációk nyerhetők, de ha egy kivitelező cégtől ajánlatot kérünk, kiderül, hogy rengeteg paramétert, helyi adottságot, műszaki lehetőséget kell figyelembe venni a precíz tervezéshez. Mindenekelőtt végig kell gondolni, mekkora a ház szokásos energiafelhasználása, illetve belátható időn belül változik-e az villamos energia igényünk, például elköltöznek a gyerekek és lezárjuk a felső szintet vagy éppen ellenkezőleg, átállítjuk-e a fűtést elektromosra és jelentősen növeljük az áramfogyasztásunkat. Ha értelmezhető a havi energiafogyasztás és van elegendő felület a napelemek számára, akkor érdemes a több milliós beruházással tüzetesebben foglalkozni, eldönteni, hogy mekkora kapacitású, milyen rendszer legyen és hová telepítsük.

Tekintsük át a ház adottságait, nézessük meg, hogy statikailag megfelelő állapotban van-e a tető, masszívak-e a szelemenek, jó állapotú-e födém, bírni fogják-e a tetőlécek a tartóelemeket és nem mállanak-e szét a cserepek.

De meg kell vizsgálni a ház villamos hálózatát, rendben van-e a védőföldelés, a mért fővezeték, a főelosztó, illetve a mérőszekrény. Ha bármi hibádzik, akkor azt cserélni, javíttatni kell, mielőtt belefog a kivitelező a napelemrendszer telepítésébe.

A termelés nagyságának belövéséhez, a pontos számításokhoz fontos, hogy milyen a tető dőlésszöge, a panelek optimális elhelyezéséhez pedig a benapozottság, számba kell venni, hogy valamelyik oldalon árnyékol-e fa vagy magas épület. Az északi oldalra nem tesznek paneleket, legjobbnak a déli oldalt tartják, ezt, valamint a keleti és nyugati oldalt veszik számításba. Azt se feledjük, hogy télen sokkal alacsonyabban jár a nap, a ház elé telepített tujasor például nyáron egyáltalán nem vet árnyékot a tetőre, télen viszont már déltől elfoghatja a napsugarakat. Hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetés, körültekintő számítások kellenek a panelek ideális elhelyezéséhez.

Meg kell vizsgálni, hová lehet elhelyezni az invertert és a védelmi dobozokat, hol van elegendő hely, merre fussanak a vezetékek. A panelektől nem távol, olyan helyen kell lennie, hogy a villanyszerelők könnyen hozzáférhessenek, de az is fontos, hogy ne érje erős napsütés. Laikus számára ideálisnak tűnhet az inverter felszerelésére a bejárat melletti fal, de ha lépcső fölé kerül az eszköz, akkor az áramszolgáltató visszautasíthatja az egészet, mondván, a szerelő később nem tudja biztonsággal használni a létrát a lépcsőn. Akkor aztán kezdődhet a szakemberkeresés, átszerelés, kábelezés, áramszolgáltatónál készre jelentés és várakozás. Aminek az lehet a vége, hogy heteket csúszik a termelés megkezdése, s ha a baki tavaszi-nyári hónapokra esik, akkor akár az éves termelés tíz százaléka is a kukába mehet.

Szajki Bálint / 24.hu

A szaldóelszámolás megszűntével változott a beruházás megtérülése, a gazdaságos megoldáshoz energiatárolót érdemes telepíteni. Az új, egymagában 1-2 milliós beruházási elem kiválasztásához ugyancsak elkel a szakértelem, akkor is, ha valaki történetesen nyer a január 15-én indult állami pályázaton, és a beruházásának 66 százaléka vissza nem térítendő állami támogatás, hiszen nagyban befolyásolhatja a megtérülést.

Ha kitaláltuk a fő paramétereket, megvan az indikatív ajánlat és mindenben megegyeztünk, akkor kezdődhet a kivitelező konkrét tervező munkája. Közben az áramszolgáltatóval fel kell venni a kapcsolatot, tájékoztatni kell, hogy új háztartási kiserőművel szeretnénk csatlakozni a hálózatra. Szakszerűen ezt áramszolgáltatói igénybejelentésnek hívják. Az áramszolgáltató megvizsgálja, hogy a hálózat alkalmas-e a napelemes rendszer telepítésére, szükség van-e a mérőhely szabványosítására, rendelkezésre áll-e három fázis, és a tervezett inverter megfelel-e a szükséges paramétereknek.

Ha az áramszolgáltató megadja a csatlakozási engedélyt, akkor következik a szolgáltatói követelményeknek megfelelő tervdokumentáció készítése. Ha ez is megfelel, akkor ezt a szolgáltató egy jóváhagyó levéllel nyugtázza, és a tervdokumentáció alapján elvégezhető a rendszer telepítése. Ez, a leglátványosabb elem igényel az egész procedúrából a legrövidebb időt, a kivitelezők egy átlagos rendszer esetében általában egy nap alatt végeznek a rendszer felszerelésével.

Ezután be kell küldeni az áramszolgáltatónak a készre jelentési dokumentációt. Ha nem okosmérő működik eleve az ingatlannál, akkor szükség lesz még az mérőóra cseréjére, illetve az áramszolgáltatóval új, már a napelemes rendszerre szabott szerződésre. A mérőóra cseréjét követően indulhat is a napelemes rendszer termelése, aminek a működését mobileszközre telepített program segítségével nyomon követhetjük. Folyamatosan kapjuk az adatokat, hogy a rendszerünk működik-e, mennyi áramot termel aktuálisan, illetve összesítve.

Szponzorált tartalom

Felsorolni is sok tehát, mennyi lépés vezet az elhatározástól a napelem telepítéséig, és hány, szakértelmet igénylő kérdést kell eldönteni ahhoz, hogy a több millió forintos beruházás meghozza a várt eredményt. Az első látásra riasztó feladatsor egészen rövidre zárható, ha megbízható, referenciákkal rendelkező napelemtelepítő céggel szerződünk. A január 15-én indult, állami támogatású pályázaton is a feltételek egyike, hogy kivitelezőt válasszunk a tervezett beruházáshoz. A pályázattal kapcsolatban további segítséget és részletes információkat az E.ON Napenergia Plusz Program pályázati weboldalán talál.

A cikk az E.ON támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik