Otthon

Ezért felesleges meleg vízzel mosni, mosogatni

Évtizedes kérdés, hogy hideg vagy meleg vízzel érdemesebb inkább mosni és mosogatni. Egyáltalán a hideg víz van-e olyan hatékony, mint a meleg?

Kay Gebhart, a Seventh Generation nevű tisztítócég vezető kutatója és kémikusa az Apartment Therapy című lapnak írt cikkében úgy fogalmaz, hogy napjaink fogyasztói szokása csupán rossz berögződés.

Az a felfogás, hogy a meleg víz jobban tisztít, mint a hideg, évtizedekkel ezelőttről ered. Akkoriban még a hő felgyorsította a tisztítási folyamatokat, mert a mosószerek és a gépek kevésbé voltak hatásosak. Előbbieket ma már úgy alkotják meg, hogy hideg vízben is látható eredményt lehessen velük elérni. Már nem kell meleg vízben aktiválni őket, köszönhetően a bennük lévő enzimeknek

– írja Gebhart.

Ráadásul a hideg víznek még előnyei is lehetnek mosáskor, mosogatáskor. Nem hagy foltokat semmilyen anyagon, tehát még tisztábbnak látszhatnak a ruháink, ráadásul növeli is azok élettartamát.

A hideg víz egy kis fehérítővel és a szokásosnál hosszabb áztatással csodákra lehet képes még a legmakacsabb szennyeződések ellen is.

Ugyanez vonatkozik az automata mosogatógépekre is, hiszen az mosogatószerek is legalább olyan hatékonyak már hideg vízzel, mint meleggel. Ezek a masinák többségben csak 50 Celsius-fokra melegítik a vizet, holott a fertőtlenítéshez legalább 65 Celsius-fok szükséges.

A ruhák esetében a mosógép ugyan képes a fertőtlenítésre, de a napfény ugyanolyan hatásos lehet ilyen tekintetben. Egy újabb ok arra is, hogy a szabadban teregessünk ki. Abban az esetben érdemes csupán meleg vízzel kimosni a ruhákat, ha valakit baktérium fertőzött meg.

A meleg víz elhagyásának akkor nincs értelme, ha kéz között mosunk vagy mosogatunk, hiszen kellemetlen lehet a kéznek a hideg érzet.

Mindenesetre rengeteg energiát megspórolhatunk magunknak, ha levesszük a hőfokot a mosásra alkalmas gépeinkben. A mosógép például minden adagnál az energia háromnegyed részét arra fordítja, hogy felmelegítse a vizet, így ha változtatunk a szokásunkon, az a villanyszámlánkon is visszaköszönhet majd.

Nem lenne szabad arcot mosni zuhanyzás közben
A szakértők legalábbis ezt mondják.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik