Élet-Stílus

Így moss takarékosan!

Órákat takaríthatunk meg minden héten a ruhák tisztításán, ha okosan használjuk a mosógépet. Sőt, az idő mellett még pénzt is spórolhatunk ezzel! Íme, a takarékos mosás titka.

A modern gépeknek köszönhetően a mosás ma már közel sem olyan időrabló elfoglaltság, mint nagyanyáink korában volt, de a legtöbben még így is szívesen lefaragnánk pár órát ebből a munkából. A következő egyszerű módszerrel időt és pénzt takaríthatunk meg.

A rövid program túl sok időbe kerül

Sokan úgy próbálunk spórolni a mosásra szánt idővel, hogy rövid programra állítjuk a gépet. Ez azonban nem mindig célravezető, mert az ilyen, 15-30 perces mosások valójában nem  tisztításra, hanem a ruhák felfrissítésére valók, ráadásul jóval több áramot fogyasztanak, mint a lassabb programok. Emellett azok, akik a rövid mosást részesítik előnyben, általában hetente több alkalommal mosnak, és kis adagokat tesznek a gépbe, vagyis nem használják ki annak kapacitását, sőt, a tisztítóképességét sem. Ugyanis ha nincs lazán, de teljesen megtöltve a gép, akkor a ruhák nem dörzsölődnek rendesen egymáshoz, és így a szennyeződés sem jön ki maradéktalanul.

A gyors programokkal tehát rendszerint többször és drágábban mosunk, és ha összeadnánk a 15-30 perces mosásokra fordított időt és pénzt, akkor feleslegesen nagy szám jönne ki.

Van ennél gyorsabb és takarékosabb módja is a ruhák tisztításának.

Ne aprózzuk el!

A legjobb, ha bevárjuk, míg összegyűlik több töltésre való szennyes, majd ezeket egymást követően egy lassabb, de hatékonyabb és áramtakarékosabb programmal mossuk ki. Ma már szerencsére a „lassabb” program sem jelent igazán sok időt a modern mosógépeknek – például a Gorenje WaveActive sorozatának gépei egy alapos mosást 59 perc alatt befejeznek. Ha túl piszkosak a ruhák, és nehezen kihozható foltokkal vannak tele, vagy olyan darabokat szeretnénk mosni – például fehérneműket, törölközőket, ágyneműket –, amiknél nagyon fontos a teljes tisztaság, akkor sem kell feltétlenül hosszú, több órás programokat használnunk. Helyette inkább áztassuk be a kádban vagy egy lavórban a kényesebb mosnivalót egy kevés folyékony mosóporral (az olyan problémás foltokra pedig, mint az olaj, a ketchup vagy a vér pedig cseppentsünk folttisztítót), és amíg ez fellazítja a szennyeződéseket, tegyünk be a gépbe egy könnyebb mosást a már említett 59 perces programra.

Fotó: Gorenje

Egyszóval koncentráljuk a mosást, és ne aprózzuk el úgy, hogy minden nap kitisztítunk egy kisebb adagot. Érdemesebb inkább a hétvégén néhány órát egyben rászánni erre az elfoglaltságra, és használjunk hosszabb, alaposabban tisztító programokat, mert ez hosszabb távon, összességében időt és áramot takarít meg.

Mosószerből a kevesebb több!

Az energiaköltség és az idő mellett egy korszerű mosógép a mosószerrel is képes takarékoskodni. A már említett Gorenje gépek például a mosás legelső mozzanataként kiszámolják, hogy pontosan mennyi mosószerre van szükség az adott töltethez.

A legtöbben ugyanis hajlamosak vagyunk túladagolni a mosószert, mert úgy véljük, akkor tisztább lesz majd a ruha. Ezzel azonban az ellenkező hatást érhetjük el.

A túl sok szer a kelleténél több habot képez, amely a piszkot először kiveszi a ruhákból, majd azután egyenletesen elteríti rajtuk – így még az is előfordulhat tehát, hogy piszkosabb lesz a textil, mint a mosás előtt volt. Másrészt csalóka a töltet tömegének megítélése is. Ha például vettünk egy 8 kg töltettömegű mosógépet és teletöltjük a szennyessel, akkor jellemzően 5-6 kg ruhánál nem teszünk többet bele (hiszen teledobáltuk összegabalyodott ruhákkal és szemre úgy tűnik, hogy tele van a mosógép dobja). Ennek tudatában a maximális töltethez adagoljuk a mosószert, tehát 8 kg-hoz…

A mosószer optimális mennyiségének meghatározása ezért kétszeresen is hasznos dolog: egyrészt kevesebbet használunk el belőle, így pénzt takarítunk meg, másrészt a ruháink tisztábbak lesznek.

Szponzorált tartalom

A cikk a Gorenje támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik