Otthon

Érdekességek és szeretni való ötletek a rózsák szerelmeseinek

A virágok királynőjének tartott rózsa maga a szépség,, a kecsesség, a pompa, az érzéki lobogás, szenvedély és büszkeség megtestesülése, e mellett a titokzatosságot, a teljességet, a szerelmet, a szívet és a hallgatást (sub rosa) szimbolizálja.

A régi Róma lakomáin a rózsa az örömöt, a boldogságot képviselte. Néró császár (37-68) egy téli lakomára Egyiptomból hozatott rózsákat, a rózsarakományért egy tonna arannyal fizetett. Az egyiptomi királynő, Kleopátra (i.e. 69-30) szobáinak padlóját rózsaszirommal hintették fel, hogy illatos szőnyegen járjon.

Akinek kertje van, az biztos, hogy nem feledkezik meg a rózsáról. Bármilyen fajta vagy szín, hosszantartó virágpompával ajándékoz, és bár sokak szerint nem tudja leutánozni a bazsarózsa illatát és lágy kecsességét, mégis az egyik legkedveltebb virágok egyike.

Hasznos tudnivalók a rózsa kedvelőinek

  • Amikor már túl öregek a rózsák vagy annyira elhanyagoltak, hogy már nem lehet rendbe hozni és ki kell cserélni őket, a talaj, amelyben eddig nőttek, valószínűleg már „rózsabetegség”-ben szenved.  Erőfeszítéseink ellenére sem valószínű, hogy ugyanott jól fejlődnek majd az új bokrok. Ültessünk másfajta növényt oda, ahol a régi rózsák voltak, és készítsünk új ágyasokat az új rózsatöveknek.
  • A nagy vagy csokros virágú rózsákat 45-60 cm távolságra kell ültetni, hogy ne korlátozzuk őket a növésben. Az erőteljesebb fajtáknak még több térre lehet szükségük: legjobb, ha egy rózsakertésztől kérünk tanácsot.
Fotó: patinamoon.com
  • A postán érkezett rózsákon, ha egészségesek, ideális esetben 3-4 ceruzavastagságú hajtásnak kell lennie. A kéreg merev és feszes, sok hüvelykujjnyi vagy még annál is vastagabb gyökérága legyen.
  • A rózsák szakszerű metszése nagyon fontos. A szennyezett ketretészolló azonban terjesztheti a betegségeket. Tisztítsuk és élesítsük, főleg, hogy elkerüljük a roncsolást.
  • Az újonnan ültetett rózsákat (kivéve a futórózsát) még erőteljesebben lehet metszeni, mint az idősebbeket. A jól meggyökeresedett bokrok erős támaszai az új hajtásoknak.
Fotó: mrwallpaper
  • Ne engedjük meg barátainknak, hogy megmetsszék rózsáinkat!  Ennek oka az, hogy épp az előbb elmondottakkal ellentétben, barátaink féltik a növényt és azt hiszik, felbosszantanak bennünket a túl drasztikus metszéssel. S gyengébb rózsafélékben az erőteljes metszés erőteljes növekedést okoz, a finomabb csinosítgatás a gyengébb típusokon több virágot eredményez.
  • Franciaországban elterjedt szokás, hogy kijelölnek egy területet a rózsáknak, és előkészítik a földet, ahogy egyébként is tennék, amikor jó és jól trágyázott ágyást akarnak. Ezután az egész területet betakarják PVC-vel, de kivágják ott, ahol rózsabokrokat akarnak nevelni. A földbe dugják a töveket a rózsa szárán lévő, föld hagyta nyomokig. Miután meglocsolták őket, a polietilént apró kaviccsal befedik. A tövüknél, ha szükséges, még meglocsolják a növényeket.

  • Ha rózsát akarunk a falra felfuttatni (sajnos hajlamos a lisztharmatra), rögzítsünk vízszintesen a drótokat egymástól kb 45 cm-re, szorítsuk venyigével a téglához, a drótot kb. 7,5 centiméternyire eltartva a faltól. Mindig vízszintesre formájuk a hajtásokat, és ne engedjük, hogy fölfelé nőjenek! Így a virágzó hajtások nem nőnek magasra, és nem csak a végükön  lesz virág.
  • A könyvekben található metszési ábrákból a töredékét sem lehet megtanulni annak, amit „élőben” láthatunk, amikor egy szakember dolgozik.
  • Régi háziasszonyi tanács, hogyan neveljünk egészséges rózsabokrot: vegyünk ki egy gyepkockát a földből és helyezzük vissza fordítva, hogy befedje a frissen kiásott lyukat. Tegyük a gyökereztetni kívánt vesszőt a tetejére és a szokásos módon töltsük fel. A dugványt befőttes üveggel takarjuk le, hogy párologtatását mérsékeljük.
  • Rózsa újraélesztés: a lekonyult rózsákra jól hat a (fatüzelésű kályhákból származó) koromoldat. Tegyük a kormot egy tartályba és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk, hogy az oldat leülepedjen és kihűljön. Naponta öntözhetjük vele a rózsákat. Tapasztalatok szerint, hatására jelentősen megváltozhat a rózsák színe, a bokrok ereje, tehát érdemes kipróbálni a beteg virágokon.
Fotó: mrwallpaper
  • Habár egy darabka zsír vagy egy kis pecsenyelé rendkívül jó, bár egyáltalán nem megszokott élénkítő szere a rózsáknak, nem célszerű alkalmazni ott, ahol a kutyák, macskák vagy rókák kiáshatják. Ahol nem, ott csodákra képes. Egy másik lehetőség: 25 gramm keserűsót oldjunk fel 4,5 liter vízben, és pár héten át ezzel locsoljuk rózsáinkat. Olcsó és hatásos erősítőszer.
  • Termesszünk petrezselymet a rózsák közelében: a szép hosszú, zöld levelek nem látszanak oda nem illőnek, és erősítik a rózsaillatot. A petrezselyem vonzza a méheket és elűzi a levéltetveket.
  • Novemberben a legjobb elültetni a rózsákat. Már az ültetés előtt verjük le a támkarót, hogy ne károsodjon a gyökérzet. Ha a szükségesnél mélyebbre ültetjük a töveket, csak az élősködőknek kedvezünk, tehát fontos, hogy ellenőrizzük, megfelelő-e az ültetés mélysége. Az első pár hétig csak lazán kössük a támkaróhoz a rózsát.

Rózsavíz készítése

Gyűjtsünk össze kb. 45 dkg-ot az erős illatű rózsafélék legfrissebb szirmaiból. Töltsünk meg egy régi teáskannát vízzel. Dobjuk bele a szirmokat és gyenge tűzön hagyjuk a kannát. Erősítsük egy darab locsolócső egyik végét a kanna csőszerű kiöntőjéhez, a másikat egy üveghez vagy palackhoz. Amikor a gőz kezd emelkedni, tegyük a cső középső részét jéghideg vízbe, hogy lehűljön, így a tömény rózsavíz a tartályba csöpög, amíg szinte az összes víz el nem párolog a kannából. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget.

Fotó: eliazco-group.com

Illatos potpourri

Mindig akkor gyűjtsük a virágszirmokat, amikor a kora reggeli harmat már felszáradt. Nem szükséges lekopasztani a virágokat. Egyszerre csak néhányat vegyünk le, különítsük el és szárítsuk meg a szirmokat gondosan. Így a nyár folyamán egy keveréket gyűjthetünk össze. A házilag készített keverék sokkal olcsóbb és jobb, mint a boltban kapható. Alapvető fontosságú, hogy csak teljesen ép és tiszta szirmokat gyűjtsünk, amikor azok a legfrissebbek, hogy megtartsák erős illatukat.

Ehhez az egyszerű recepthez a következőkre van szükség:

– három rész erős illatú rózsaszirom (szellős helyiségben megszárítva, távol a napfénytől).

–  1 rész szárított kakukkfű és szárított rozmaring keveréke

– 1 rész levendula

–  „enyhén” meghámozott narancs vagy citrom megszárított és porrá tört héja(vékony héj), érdekes íz)

–   néhány babérlevél

–  15 gramm összetört szegfűszeg

–   1 teáskanál szegfűbors

Egy tálban keverjük össze jól az összetevőket, és hagyjuk a kedvenc helyiségünk polcán illatozni. Ha az illat elszáll ( 2-3-4 hét), akkor illóolajjal frissítsük.

Fotó: patinamoon.com

Virágillatú légfrissítő készítése

Egy-két teáskanálnyi rózsavíz összekeverve porrá tört szegfűszeggel, felitatva vattában és meleg helyre téve. Levegős szekrényben jó illatot ad az ágyneműnek, egyébként csodálatosan frissíti a levegőt. Régen ezt az illatot forró serpenyőbe „tették”, benne hagyták az ágyban, hogy illatosítsa lepedőket, takarókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik