Otthon

Érdekességek és szeretni való ötletek a rózsák szerelmeseinek

Fekécs Edit
Fekécs Edit

2017. 05. 22. 09:36

A virágok királynőjének tartott rózsa maga a szépség,, a kecsesség, a pompa, az érzéki lobogás, szenvedély és büszkeség megtestesülése, e mellett a titokzatosságot, a teljességet, a szerelmet, a szívet és a hallgatást (sub rosa) szimbolizálja.
Korábban a témában:

A régi Róma lakomáin a rózsa az örömöt, a boldogságot képviselte. Néró császár (37-68) egy téli lakomára Egyiptomból hozatott rózsákat, a rózsarakományért egy tonna arannyal fizetett. Az egyiptomi királynő, Kleopátra (i.e. 69-30) szobáinak padlóját rózsaszirommal hintették fel, hogy illatos szőnyegen járjon.

Akinek kertje van, az biztos, hogy nem feledkezik meg a rózsáról. Bármilyen fajta vagy szín, hosszantartó virágpompával ajándékoz, és bár sokak szerint nem tudja leutánozni a bazsarózsa illatát és lágy kecsességét, mégis az egyik legkedveltebb virágok egyike.

Hasznos tudnivalók a rózsa kedvelőinek

 • Amikor már túl öregek a rózsák vagy annyira elhanyagoltak, hogy már nem lehet rendbe hozni és ki kell cserélni őket, a talaj, amelyben eddig nőttek, valószínűleg már „rózsabetegség”-ben szenved.  Erőfeszítéseink ellenére sem valószínű, hogy ugyanott jól fejlődnek majd az új bokrok. Ültessünk másfajta növényt oda, ahol a régi rózsák voltak, és készítsünk új ágyasokat az új rózsatöveknek.
 • A nagy vagy csokros virágú rózsákat 45-60 cm távolságra kell ültetni, hogy ne korlátozzuk őket a növésben. Az erőteljesebb fajtáknak még több térre lehet szükségük: legjobb, ha egy rózsakertésztől kérünk tanácsot.
Fotó: patinamoon.com
 • A postán érkezett rózsákon, ha egészségesek, ideális esetben 3-4 ceruzavastagságú hajtásnak kell lennie. A kéreg merev és feszes, sok hüvelykujjnyi vagy még annál is vastagabb gyökérága legyen.
 • A rózsák szakszerű metszése nagyon fontos. A szennyezett ketretészolló azonban terjesztheti a betegségeket. Tisztítsuk és élesítsük, főleg, hogy elkerüljük a roncsolást.
 • Az újonnan ültetett rózsákat (kivéve a futórózsát) még erőteljesebben lehet metszeni, mint az idősebbeket. A jól meggyökeresedett bokrok erős támaszai az új hajtásoknak.
Fotó: mrwallpaper
 • Ne engedjük meg barátainknak, hogy megmetsszék rózsáinkat!  Ennek oka az, hogy épp az előbb elmondottakkal ellentétben, barátaink féltik a növényt és azt hiszik, felbosszantanak bennünket a túl drasztikus metszéssel. S gyengébb rózsafélékben az erőteljes metszés erőteljes növekedést okoz, a finomabb csinosítgatás a gyengébb típusokon több virágot eredményez.
 • Franciaországban elterjedt szokás, hogy kijelölnek egy területet a rózsáknak, és előkészítik a földet, ahogy egyébként is tennék, amikor jó és jól trágyázott ágyást akarnak. Ezután az egész területet betakarják PVC-vel, de kivágják ott, ahol rózsabokrokat akarnak nevelni. A földbe dugják a töveket a rózsa szárán lévő, föld hagyta nyomokig. Miután meglocsolták őket, a polietilént apró kaviccsal befedik. A tövüknél, ha szükséges, még meglocsolják a növényeket.

 • Ha rózsát akarunk a falra felfuttatni (sajnos hajlamos a lisztharmatra), rögzítsünk vízszintesen a drótokat egymástól kb 45 cm-re, szorítsuk venyigével a téglához, a drótot kb. 7,5 centiméternyire eltartva a faltól. Mindig vízszintesre formájuk a hajtásokat, és ne engedjük, hogy fölfelé nőjenek! Így a virágzó hajtások nem nőnek magasra, és nem csak a végükön  lesz virág.
 • A könyvekben található metszési ábrákból a töredékét sem lehet megtanulni annak, amit „élőben” láthatunk, amikor egy szakember dolgozik.
 • Régi háziasszonyi tanács, hogyan neveljünk egészséges rózsabokrot: vegyünk ki egy gyepkockát a földből és helyezzük vissza fordítva, hogy befedje a frissen kiásott lyukat. Tegyük a gyökereztetni kívánt vesszőt a tetejére és a szokásos módon töltsük fel. A dugványt befőttes üveggel takarjuk le, hogy párologtatását mérsékeljük.
 • Rózsa újraélesztés: a lekonyult rózsákra jól hat a (fatüzelésű kályhákból származó) koromoldat. Tegyük a kormot egy tartályba és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk, hogy az oldat leülepedjen és kihűljön. Naponta öntözhetjük vele a rózsákat. Tapasztalatok szerint, hatására jelentősen megváltozhat a rózsák színe, a bokrok ereje, tehát érdemes kipróbálni a beteg virágokon.
Fotó: mrwallpaper
 • Habár egy darabka zsír vagy egy kis pecsenyelé rendkívül jó, bár egyáltalán nem megszokott élénkítő szere a rózsáknak, nem célszerű alkalmazni ott, ahol a kutyák, macskák vagy rókák kiáshatják. Ahol nem, ott csodákra képes. Egy másik lehetőség: 25 gramm keserűsót oldjunk fel 4,5 liter vízben, és pár héten át ezzel locsoljuk rózsáinkat. Olcsó és hatásos erősítőszer.
 • Termesszünk petrezselymet a rózsák közelében: a szép hosszú, zöld levelek nem látszanak oda nem illőnek, és erősítik a rózsaillatot. A petrezselyem vonzza a méheket és elűzi a levéltetveket.
 • Novemberben a legjobb elültetni a rózsákat. Már az ültetés előtt verjük le a támkarót, hogy ne károsodjon a gyökérzet. Ha a szükségesnél mélyebbre ültetjük a töveket, csak az élősködőknek kedvezünk, tehát fontos, hogy ellenőrizzük, megfelelő-e az ültetés mélysége. Az első pár hétig csak lazán kössük a támkaróhoz a rózsát.

Rózsavíz készítése

Gyűjtsünk össze kb. 45 dkg-ot az erős illatű rózsafélék legfrissebb szirmaiból. Töltsünk meg egy régi teáskannát vízzel. Dobjuk bele a szirmokat és gyenge tűzön hagyjuk a kannát. Erősítsük egy darab locsolócső egyik végét a kanna csőszerű kiöntőjéhez, a másikat egy üveghez vagy palackhoz. Amikor a gőz kezd emelkedni, tegyük a cső középső részét jéghideg vízbe, hogy lehűljön, így a tömény rózsavíz a tartályba csöpög, amíg szinte az összes víz el nem párolog a kannából. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget.

Fotó: eliazco-group.com

Illatos potpourri

Mindig akkor gyűjtsük a virágszirmokat, amikor a kora reggeli harmat már felszáradt. Nem szükséges lekopasztani a virágokat. Egyszerre csak néhányat vegyünk le, különítsük el és szárítsuk meg a szirmokat gondosan. Így a nyár folyamán egy keveréket gyűjthetünk össze. A házilag készített keverék sokkal olcsóbb és jobb, mint a boltban kapható. Alapvető fontosságú, hogy csak teljesen ép és tiszta szirmokat gyűjtsünk, amikor azok a legfrissebbek, hogy megtartsák erős illatukat.

Ehhez az egyszerű recepthez a következőkre van szükség:

– három rész erős illatú rózsaszirom (szellős helyiségben megszárítva, távol a napfénytől).

–  1 rész szárított kakukkfű és szárított rozmaring keveréke

– 1 rész levendula

–  „enyhén” meghámozott narancs vagy citrom megszárított és porrá tört héja(vékony héj), érdekes íz)

–   néhány babérlevél

–  15 gramm összetört szegfűszeg

–   1 teáskanál szegfűbors

Egy tálban keverjük össze jól az összetevőket, és hagyjuk a kedvenc helyiségünk polcán illatozni. Ha az illat elszáll ( 2-3-4 hét), akkor illóolajjal frissítsük.

Fotó: patinamoon.com

Virágillatú légfrissítő készítése

Egy-két teáskanálnyi rózsavíz összekeverve porrá tört szegfűszeggel, felitatva vattában és meleg helyre téve. Levegős szekrényben jó illatot ad az ágyneműnek, egyébként csodálatosan frissíti a levegőt. Régen ezt az illatot forró serpenyőbe „tették”, benne hagyták az ágyban, hogy illatosítsa lepedőket, takarókat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.