Mobil
The control screen that is part of the new Apple iOS 11 operating system is seen on an iPhone in this photo illustration on October 29, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Mutatjuk, milyen újdonságokat hozott az iOS 12

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 18. 15:30

Itt az ősz, itt az új iOS, már a tizenkettedik. Mutatjuk, hogyan és mire lehet tölteni, milyen újdonságokat hoz a felhasználóknak.
Korábban a témában:

Hétfő este megérkezett az iOS 12 operációs rendszer stabil kiadása, amit már a magyar felhasználók is letölthetnek a támogatott készülékekre. Hogy milyen kütyükre és miként telepíthető a mobilszoftver, itt szedtük össze:

The iOS notifications screen is seen on an iPhone on December 4, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Így tölthetjük le a legújabb iOS-t az iPhone-ra
Megérkezett a stabil verzió, mutatjuk, hogyan telepítheti.

Na de milyen fejlesztésekkel érkezik az új OS, ami a régebbi iPhone-okat is szemmel láthatóan gyorsabbá teszi? Mutatjuk!

Gyorsaság

Az egyik leghasznosabb előnyt nem lehet képekkel szemléltetni: a fejlesztők egyik fő fókusza a teljesítményjavítás volt.  Fejlesztői konferenciáján az Apple azt mondta, hogy az iOS 12 egy iPhone 6 Pluson 40 százalékkal gyorsítja fel az appok indítását, a billentyűzet 50 százalékkal gyorsabban ugrik elő, míg lezárt képernyőről 70 százalékkal sebesebben érhetjük el a fotózás funkciót.

Egy korábbi teszt során a CNET megerősítette, hogy valóban így van, bár akkor még a bétával dolgoztak:

Applications are seen on the home screen of an Apple iPhone in this photo illustration on June 18, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Kiderült, mennyivel is gyorsabb az új iOS
Egy régi iPhone-modellen tesztelték, szemmel látható a javulás.

Csoportos FaceTime-beszélgetések

Ősztől egyszerre akár 32 ismerőssel is kezdhetünk hang- és videohívást. A program automatikusan felnagyítja az éppen beszélő személy képét, így könnyebb követni a beszélgetést. Az Üzenetek appban közvetlenül a csoportos beszélgetésekből lehet elindítani a hívásokat, egy már zajló beszélgetésbe pedig bármikor be lehet kapcsolódni.

Kiterjesztett valóság

Az új rendszer szerves részét képezi most is a kiterjesztett valóság, az ARKit fejlesztői csomag megkapja második verzióját, ami már lehetővé teszi azt is, hogy egyszerre több felhasználó használhasson kiterjesztettvalóság-appokat úgy, hogy mindegyikük a saját eszközén láthatja adott programot.

Az iOS-be érkezett egy új, Mérés (Measure) nevű app is, amivel a valós életbeli tárgyak hosszúságát és távolságát mérhetjük meg a telefonunkkal, a rendszer AR-technológiájának köszönhetően.

Az eszközt mi is kipróbáltuk, itt írtunk róla:

Többé nehéz lesz hazudni a farokméretünkről
Kifejezetten praktikus és szórakoztató alkalmazást kapunk az iOS 12 telepítését követően.

Ha már az animoji kifejezéstől is kifolyt az agyunk, akkor most megjegyezhetjük a Memoji-t: a legismertebb emojikat nemcsak a saját arckifejezéseinkkel mozgathatjuk, de már belőlünk is készülhet emoji, aminek megválaszthatjuk a bőrszínét, haját, szemszínét és más külső jellemzőit. A Memojit utána üzenetekben és FaceTime-beszélgetésekben is használhatjuk.

Apple CEO Tim Cook (L) speaks using his Memoji during a group FaceTime call on stage during Apple's Worldwide Developer Conference (WWDC) at the San Jose Convention Centerin San Jose, California on June 4, 2018.  / AFP PHOTO / Josh Edelson
MEMOJIK! – fotó: AFP

A fotókat és videókat feldobhatjuk Animojival, Memojival, szuper szűrőkkel, animált szöveg­effektekkel és vicces vagy aranyos matricákkal, ezután pedig könnyedén meg is oszthatjuk azokat.

A képernyőidő korlátozására

Ahogyan a Google és a Facebook, így az Apple is készül olyan funkcióval, amivel a felhasználók korlátozhatják a kijelző előtt töltött időt.  A Képernyőidő nevű app a telefonhasználati szokásokat elemezve ad kimutatást arról, mennyi ideig, mire használjuk a mobilt, és be is korlátozhatjuk, hogy melyik appot hányszor nyithatjuk meg egy nap. Emellett a szülői felügyeleti eszközök is szigorúbb korlátozásokat tesznek lehetővé.

Unexpected message. Happy beautiful surprised woman holding her cell phone and reading a message while standing together with her friends
Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.

Csoportos és azonnali értesítések

Az Azonnali kezelés funkció abban segít, hogy a nap folyamán érkező értesítések minél kevésbé vonják el a felhasználó figyelmét. Az értesítéseket már az érkezésükkor kezelhetjük a zárolt képernyőn, és igény szerint az Értesítési központba küldhetjük az adott alkalmazás értesítéseit, vagy teljesen ki is kapcsolhatjuk azokat (Csendes megjelenítés).

A riasztásokra adott válaszok alapján a Siri intelligens javas­latokat is tesz az egyes appokból érkező értesítések kezelésére – bizonyos appok jelzéseihez figyelemfelkeltő megjelenítést ajánl, másokhoz pedig az Értesítési központba küldést javasolja.

Az üzenet­folyamok és az értesítési téma­körök ezentúl csoportosítva jelennek meg, így egyetlen pillantással kiszűr­hetők a fontos dolgok.

Ne zavarj mód!

A módot alvás közben is bekapcsolhatjuk, ekkor némulnak az éjszaka érkező értesítések. A beállítás egészen addig érvényben marad, amíg reggel fel nem oldjuk az iPhone zárolását. A számos beállítási lehetőségnek köszönhetően azt is megadhatjuk, hogy a Ne zavarjanak beállítás automatikusan kikapcsoljon bizonyos helyzetekben: egy óra múlva, a nap végén, amikor elhagyunk egy adott helyet, vagy amikor véget ér a nap­tárunkba bejegyzett megbeszélés vagy esemény.

Okosabb Siri

Siri mostantól okosan össze tudja párosítani a mindennapi teendőket a külső appokkal, és praktikus gyorsparancsokat javasol pontosan akkor, amikor szükséged van rájuk – mindezt közvetlenül a zárolt képernyőn. A Parancsok appban pedig akár saját gyorsparancsokat is létrehozhatunk.

Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.