Mobil

Itt az új Android, kiderült a neve is

A Google hivatalosan is lerántotta a leplet a következő Android főverzióról és annak nevéről. Ahogy a korábbi találgatások közben is felmerült, a 9.0-ás frissítés végül az „Android Pie”, azaz pite nevet kapta. A frissítést Pixel mobilokra már tölthető, az év későbbi részében jut el a többi eszközre. Jó hír, hogy a béta programban résztvevő mobilokra már ősszel megérkezik, így a Sony, a HMD, az Oppo, a Vivo, továbbá a OnePlus és Essential telefonokra.

Az operációs rendszer béta verziónak köszönhetően korábban már sok minden kiderült arról, mit hoz az új mobilszoftver. Többek közt olyan új fejlesztések, amit hatékonyabbá teszik az üzemidő kezelését, személyre szabhatóbbá teszik a készüléket.

https://twitter.com/Android/status/1026516915991269377

Ami viszont elsőre szembetűnhet, és a legtöbb barátkozást igényli, az újfajta navigáció. Az Android Pie az első olyan frissítés, aminek tervezéskor már számolni kellett azzal az elterjedt új trenddel, a kijelző tetején belógó kameraszigettel (notch) és a széltől szélig nyúló kijelzőkkel.

A Google erre válaszként újfajta gesztusokat vezetett be: a home gomb megmaradt, de már nincsen dedikált gomb az appok közti váltásnak, helyette suhintással lehet előhívni a kijelző tetejéről a legutóbb használt appokat, akárcsak iPhone X-en, emellett pedig még több gesztusalapú parancs.

Hat menő dolog, amiért örülhetünk az új Androidnak
Kiderült pár érdekesség a Google éves konferenciáján.

A Pie az eddigi legjobban személyre szabható Android-verzió is egyben: a rendszer folyamatosan tanul abból, hogyan használjuk a mobilt,ez alapján ad automatikusan ajánlásokat. A kijelző tetejéről előhívható app-akciók az Apple Siri-jéhez hasonlóan ajánlatokat tesznek.

Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.

Egyelőre még mellőzni kell, de később használhatóvá válnak a digital wellbeing eszközök is, melyekről korábban már mi is írtunk – ezekkel a felhasználhatók azt felügyelhetik, mennyi időt töltenek a mobiljuk nyomkodásával.

Az eszköztár részét képezi egy időzítő funkció is, amivel önkezűen szabhatunk korlátot annak, hogy mennyit használhatunk egy alkalmazást. Ha elértük a limitet, az app ikonja szürkévé válik, ezzel jelezve, hogy jó lenne most már nem nyomogatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik